Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
953779_0001.png
953779_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 12. januar 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 192 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Liselott Blixt (DF).
8. februar 2011Sagsnr. 2011-0001258

Spørgsmål nr. 192:

”På baggrund af artiklen "Overlæge vil have rammer for syge polakker" fra Ritzautirsdag den 11. januar 2011, hvad agter ministen da at gøre ved, at udenlandskearbejdsfolk ikke får tegnet en forsikring, der dækker dem ved uheld, og hvadagter ministen at gøre det problem, som også omtales i artiklen, hvor sygehuseti Polen ikke vil modtage en tilskadekommen polsk arbejder?”

Endeligt svar:

Det er vigtigt at forebygge, at ulykker, som nævnt i artiklen, ikke sker.Arbejdstilsynet har et særligt fokus på udenlandske arbejdstagere i Danmark, ogforetager en målrettet indsats overfor udenlandske arbejdstagere, som kan højnederes bevidsthed om risici ved arbejdet.Når skaden alligevel rammer, så er det vigtigt at skelne mellem personer, der erudstationeret fra en virksomhed i et andet EU-medlemsland til midlertidigt arbejdei Danmark, og personer, der er ansat til arbejde i Danmark.Personer, der er udstationeret fra en virksomhed i et andet EU-medlemsland tilmidlertidigt arbejde i Danmark, skal behandles som om de var sygesikret iDanmark, men til udgift for det land, hvori de er socialsikret. Den sikrede kannaturligvis vælge at rejse tilbage for at tage bopæl i det land, som han/hun kommerfra, så snart vedkommendes tilstand gør det forsvarligt. I så fald skal derudarbejdes en attest for retten til naturalydelser i bopælslandet.Personer, der er ansat til arbejde i Danmark, er socialsikret i Danmark, og skal havederes rettigheder bedømt efter danske regler om arbejdsskadesikring,førtidspension m.v.Dette følger af EF-forordning nr. 883/2004 om koordinering af de socialesikringsordninger. Der er tale om regler, der gælder umiddelbart i medlemslandene.Virksomhederne og arbejdstagerne kan ikke aftale andre regler, og det er ikketilstrækkeligt, at en virksomhed eller en arbejdstager tegner en privat forsikring forde ansatte.
Jeg vil bede Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om at undersøge denpågældende sag med henblik på eventuelle sanktioner efter lov om arbejdsmiljø ogmed henblik på at få klarlagt, om den pågældende har ret til erstatning fraarbejdsskadesikringen.For så vidt angår den del af spørgsmålet, der angår samarbejdet mellemsundhedsvæsenet i Danmark og i Polen, har jeg fra Indenrigs- ogSundhedsministeriet modtaget følgende bidrag til besvarelsen:”For så vidt angår den seneste konkrete sag om en polsk statsborger, der blevlammet efter en arbejdsulykke i Danmark, er det overfor Indenrigs- ogSundhedsministeriet oplyst, at den pågældende polske statsborger var udsendt fraPolen til at arbejde i Danmark. Ifølge den fra 1. maj 2010 gældende EF-forordning883/2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger, er en arbejdstager ellerselvstændig, der udsendes til arbejde i en anden medlemsstat i op til 24 månederfortsat omfattet af lovgivningen i den medlemsstat, hvorfra han/hun udsendes, dogforudsat at den pågældende ikke afløser en anden person, hvisudstationeringsperiode er udløbet. Det er derfor udsenderstatens lovgivning, derfastlægger i hvilket omfang, den pågældende skal være sygeforsikret.Den polske statsborger var omfattet af den lovpligtige sygeforsikring i Polen. Hanhavde et EU-sygesikringsbevis udstedt fra sin polske sygeforsikring, og han havdederfor ret til alle nødvendige sundhedsydelser under sit ophold i Danmark til udgiftfor den polske sygeforsikring. Problemet i den konkrete sag var, at de polskesundhedsmyndigheder var meget længe om at finde et sygehus, som han kunnehjemtransporteres til.Indenrigs- og Sundhedsministeriet finder det meget beklageligt, at det har væretvanskeligt at få etableret det nødvendige samarbejde mellem ÅrhusUniversitetshospital og de polske myndigheder om hjemtransport af en polskforsikret patient.På baggrund af en fremstilling fra Århus Universitetshospital af fakta i denne og enpå flere måder lignende tidligere sag, vil Patientombuddet forelæggevanskelighederne med hjemtransport af patienter til Polen for Den AdministrativeKommission i Bruxelles og bede de polske myndigheder om at forklareproblemerne i Polen samt redegøre for, hvordan fremtidige problemer i eventuelletilsvarende sager kan undgås.Den Administrative Kommission er det EU-forum, der tager stilling til fortolkningaf EU-reglerne om koordinering af medlemslandes sociale sikring, og hvormedlemsstaters forskellige synspunkter kan søges forligt.”
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2