Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 10. januar 2011 følgende spørgsmål nr. 188(AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Car-sten Hansen (S).
27. januar 2011
J.nr. 2011-0000560
”Hvilke ekstraordinære tiltag agter ministeren at tage set i lyset af, at en evt. afskaf-felse af efterlønnen vil ramme Fyn uforholdsmæssigt hårdt, idet fynboer på grund afjob, arbejdsvilkår og uddannelse bruger efterlønsordningen langt mere end gennem-snitsdanskeren? ”
Regeringen vil afskaffe efterlønsordningen for dels at styrke de offentlige finanserog dermed selve finansieringen af vores velfærdssamfund, og dels for at sikre flere ibeskæftigelse, så vækst og velstand kan øges.I dag betaler vi efterløn til sunde og raske mennesker for at forlade arbejdsmarke-det. Afskaffes efterlønnen, vil vi få flere hænder på arbejdsmarkedet. Vi har brugfor disse hænder. Vi har brug for håndværkerne til at skabe vækst i virksomhederne,og vi har brug for, at skolelærerne bliver ved med at undervise, og at sygeplejer-skerne fortsætter med at pleje de syge.En afskaffelse af efterlønnen vil skabe vækst i hele Danmark også i de områder,hvor efterlønsordningen i dag bruges mest.Jeg ser derfor ingen grund til at indføre særordninger i forhold til afskaffelse af ef-terlønnen for visse geografiske områder af landet.I øvrigt er andelen af beboere på Fyn i alderen 60-64 år, som benytter sig af efter-lønsordningen, ca. et par procentpoint højere end i resten af landet. Det kan fx af-spejle erhvervssammensætningen eller kønsfordelingen på Fyn. Det tyder dog ikkepå, at dette skyldes fynboernes helbred. Tværtimod er middellevealderen på Fynden samme som i resten af landet.
Venlig hilsen
Inger Støjberg