Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 5. januar 2011 stillet følgende spørgsmål nr.179 (AMU alm. del), som hermed besvares.
1. februar 2011J.nr. 2011-0000969
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4. januar 2011 fra Hans HenrikHerløv, jf. AMU alm. del – spm. 85.”Endeligt svar:
Jeg agter ikke at gå ind i en nærmere diskussion af Henrik Herløv Lunds rapport,da udgangspunktet for rapporten er helt urealistisk og i modstrid med både denempiriske viden på området og al grundlæggende økonomisk teori.Henrik Herløv Lund forudsætter fejlagtigt to helt centrale ting i sin rapport.For det første forudsætter han stort set en afskaffelse af efterlønnen fra den ene dagtil den anden. Det har regeringen ingen planer om. Regeringen har netop foreslåeten gradvis afskaffelse af efterlønnen, således at arbejdsmarkedet og ikke mindsteseniorerne får tid til at tilpasse sig ændringerne.For det andet forudsætter han et uændret antal job i Danmark uafhængigt af, hvormange danskere der udbyder deres arbejdskraft. Her viser erfaringerne fra såvel af-viklingen af overgangsydelsen som kvindernes indtog på arbejdsmarkedet, at æn-dringerne ikke skabte arbejdsløshed. Tværtimod blev der skabt en større arbejds-styrke og højere beskæftigelse.Når arbejdsudbuddet øges, så tilpasser arbejdsmarkedet sig, og beskæftigelsen sti-ger. Det er ikke en vurdering regeringen står alene med. Det er en meget veldoku-menteret kendsgerning, som er anerkendt af fx de økonomiske vismænd, Arbejds-markedskommissionen, Velfærdskommissionen, OECD og IMF. Arbejdsmarkedeter ikke en statisk størrelse. Det betyder også, at en afskaffelse af efterlønnen vilsikre varig højere beskæftigelse og en betydelig styrkelse af de offentlige finanser.Der kommer til at mangle hænder og hoveder til at levere kernevelfærden i dekommende år, hvor Danmark står i den situation, at hver gang der er 4 personer,der kommer ind på arbejdsmarkedet, så er der 5 som forlader arbejdsmarkedet.Så når vi gradvist udfaser efterlønnen, vil det betyde, at langt de fleste i stedet forat være på efterløn vil være i job.
Velfærdskommissionen, Arbejdsmarkedskommissionen og Det Økonomiske Rådhar alle sammen slået fast, at indskrænkninger i efterlønsordningen vil øge arbejds-styrken og beskæftigelsen mærkbart.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2