Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
945627_0001.png
945627_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. december 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 167 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Torben Hansen (S).
19. januar 2011J.nr. 2010-0020431

Spørgsmål nr. 167:

”Ministeren bedes præcisere lovgrundlaget for aktivering af ledige herunder anviseog fortolke de paragraffer, hvor reglerne om fremmøde ved aktivering er fastlagt”

Endeligt svar:

Jeg går ud fra, at der med spørgsmålet ønskes en beskrivelse af de krav, der er tilfremmøde i forbindelse med tilbud til kontant- og starthjælpsmodtagere.Reglerne for aktivering af ledige fremgår af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,jf. lovbekendtgørelse nr. 1428 af 14. december 2009 med senere ændringer. Lovenindeholder bl.a. bestemmelser om det individuelle kontaktforløb, tilbudsmulighe-derne, og om hvornår der er ret og pligt til deltagelse i tilbud.Loven har tillige en række bemyndigelsesbestemmelser, hvorefter beskæftigelses-ministeren fastsætter nærmere regler. Dette er primært udmøntet i bekendtgørelseom en aktiv beskæftigelsesindsats (bekendtgørelse nr. 865 af 1. juli 2010).I lov om aktiv socialpolitik er betingelserne for at modtage kontant- eller starthjælpfastsat. Efter lovens § 13, stk. 3, er det en betingelse for at kunne modtage hjælp, atden ledige tager imod et rimeligt tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.Det er en forudsætning i lovgivningen, at den ledige skal møde frem og være aktivi tilbuddene i de timer, der er fastsat.De særlige regler, der er om medregning af timer i aktiveringskravet, hvor den le-dige ikke behøver at møde frem i tilbuddet, er særskilt beskrevet i bekendtgørelseom en aktiv beskæftigelsesindsats, idet de er undtagelser til det generelle fremmø-dekrav. Det drejer sig om forberedelsestid ved tilbud om uddannelse og desudenom timer i ordinær beskæftigelse samtidig med aktiveringen.Det fremgår af bekendtgørelsens § 101, stk. 7, at ved beregning af timetal for førstetilbud, efterfølgende tilbud og tilbud i resten af ledighedsperioden medregnes for-beredelsestid kun i det omfang, forberedelse er sædvanligt i forbindelse med ordi-nær uddannelse.
Det fremgår af bekendtgørelsens § 101, stk. 8, at hvis den ledige har ordinær be-skæftigelse i samme periode som aktiveringen, kan de ordinære arbejdstimer med-regnes ved beregning af timetallet.Det er uddybet i § 44 i bekendtgørelsen, at under uddannelsestilbud skal uddannel-sesstedet løbende kontrollere, om personen deltager aktivt i uddannelsen og de der-til knyttede aktiviteter. Dette skyldes, at kommunen ved denne aktiveringsform ik-ke har mulighed for selv at kontrollere, om personen er mødt frem og deltager ak-tivt i tilbuddet.Det fremgår ligeledes af § 45 i bekendtgørelsen, at for aktivering i videregåendeuddannelser, hvor uddannelsesstedet ikke har mulighed for løbende at kontrollerepersonens aktive deltagelse, er personen selv forpligtet til straks at meddele jobcen-teret, hvis der sker afvigelse. Jobcenteret og a-kassen kan indhente en tro og love-erklæring fra personen om, at personen deltager aktivt i uddannelsen og i de dertilknyttede aktiviteter.Disse regler er desuden gentaget i en anden bekendtgørelse: Bekendtgørelse omkommunernes ret til refusion af udgifterne til kontant- og starthjælp, sygedagpengesamt ledigheds- og særlig ydelse til personer, der deltager i tilbud efter kapitel 10-12 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats eller gradvist vender tilbage i arbejde.Af denne bekendtgørelse fremgår det i § 3, stk. 2, at ved kombination med ordinæransættelse medregnes timerne i ordinær ansættelse ved opgørelsen af timekravet iaktivering. Derudover fremgår det af § 3, stk. 3, at ved tilbud om uddannelse, hvordet i almindelighed forventes, at personen anvender tid til forberedelse, kan forbe-redelsestid medregnes ved opgørelsen af timekravet.Det kan tilføjes, at kravene til fremmøde er beskrevet i Arbejdsmarkedsstyrelsensskrivelse til kommunerne: ”Skrivelse om særligt tilrettelagte forløb i form afhjemmeaktivering” (Skr. nr. 9278 af 25. maj 2009). ”Det fremgår heraf, at ”aktiviteter i et særligt tilrettelagt forløb forudsætter, at der erkontrol med, at den ledige møder frem og er aktiv i tilbuddet i de fastsatte timer.Denne kontrol er endvidere en forudsætning for, at det er muligt at påse, om denledige overholder sine forpligtelser, eller om der er grundlag for en sanktion.”
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2