Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
945554_0001.png
945554_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 10. december 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 154 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Orla Hav (S).

Spørgsmål nr. 154:

19. januar 2011J.nr. 2010-0020066
”Kan ministeren bekræfte, at en borger kan komme i klemme mellem i lovgivnin-gen på henholdsvis arbejdsmarkeds- og sundhedsområdet, således at vedkommen-de risikere enten at blive udelukket fra behandling for en alvorlig kræftsygdom,medmindre vedkommende sygemeldes, eller risikere at mister retten til efterløn,hvis vedkommende sygemeldes og modtager sygedagpenge, trods det, at vedkom-mende har indbetalt til ordningen og i øvrigt opfylder betingelserne til efterlønbortset fra at være blevet syg af kræft, der kræver behandling? Vil ministeren i for-længelse heraf tage initiativ til at sikre, at borgere ikke fanges i sådanne dilemmaeri forhold til lovgivning inden for forskellige sektorer i det samfund, der skal sikreborgerne ved sygdom og/eller sociale begivenheder?”

Endeligt svar:

Efterløn er en frivillig tilbagetrækningsordning, der giver mulighed for en tidlig ogfleksibel tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet op til fem år før den egentlige pensi-onsalder. Efterløn er primært finansieret af det offentlige. Det er derfor rimeligt, atman skal opfylde visse betingelser for at få ret til efterløn.Det er blandt andet en forudsætning for at kunne gå på efterløn, at man har betalt tilordningen i en vis periode, og at man kan opfylde betingelserne for ret til dagpengepå overgangstidspunktet eller på det tidspunkt, man får udstedt et efterlønsbevis.Det indebærer blandt andet, at man skal stå fuldt ud til rådighed for arbejdsmarke-det.Baggrunden for kravet om rådighed er, at efterløn ikke er en pension som fx folke-pensionen, men er en ydelse for personer med en aktuel tilknytning til arbejdsmar-kedet, der gerne vil trække sig helt eller delvist tilbage. Hvis man på grund af syg-dom ikke er til rådighed på det tidspunkt, hvor man har planer om at gå på efterløn,må man vente, til man bliver rask igen.En person, som har fået et efterlønsbevis, har mulighed for at overgå til efterløn,uanset om personen er rask eller syg på overgangstidspunktet.Derimod kan en person, som bliver syg inden retten til et efterlønsbevis er opnået,først søge om efterløn, når personen bliver raskmeldt og de øvrige betingelser forefterløn er opnået.
En person, som, fx på grund af kræft, er sygemeldt fra sit arbejde, får en offentligydelse i form af sygedagpenge. Sygedagpengesatsen svarer til satsen for dagpengeeller efterløn for personer, der opfylder den såkaldte 2-års-regel.Når personen raskmeldes, vil personen kunne søge om overgang til efterløn.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2