Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. december 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 153 (AMU alm. del), som hermed besvares.
4. januar 2011J.nr. 2010-0019981
”Ministeren bedes kommentere henvendelserne fra Line Stougaard, jf. AMU alm.del – bilag 58 og 67 (fortroligt), og oplyse, om kommunen og beskæftigelses-ankenævnet har behandlet sagen og truffet afgørelse i overensstemmelse gældendelov og lovens intentioner. I forlængelse heraf bedes ministeren også særligt kom-mentere spørgsmålet om arbejdsprøvning i forhold til lovens bestemmelse om, atarbejdsprøvning skal ske, med mindre det må anses for åbenlyst formålsløst.”
Jeg vil indledningsvis slå fast, at det er kommunen, der træffer afgørelse i konkretesager om ret til at få tilkendt et fleksjob. Borgerne har mulighed for at klage overkommunens afgørelse til beskæftigelsesankenævnet. Hvis sagen har generel ellerprincipiel betydning vil den endvidere kunne behandles af Ankestyrelsen. Detfremgår af de medsendte bilag, at borgeren har udnyttet disse klagemuligheder.Jeg kan derfor ikke gå ind i den konkrete sag, men alene knytte nogle generelle be-tragtninger til hvilke krav, der efter den gældende lovgivning stilles, for at en bor-ger kan blive visiteret til fleksjob. Fleksjob kan således kun tilbydes til personer,der har en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne. Det er betingelse for at få etfleksjob, at det fx via aktive tilbud, revalidering m.v. er konstateret, at personen ik-ke kan klare et job på normale vilkår. Fleksjob er derfor først en mulighed, når allerelevante aktiverings- og revalideringsmæssige samt andre foranstaltninger, herun-der evt. forsøg på omplacering, har været afprøvet for at bringe eller fastholde denpågældende i ordinær beskæftigelse. Det vil i den forbindelse også skulle undersø-ges, om det er muligt for borgeren at opnå beskæftigelse på normale vilkår uden fordet hidtidige arbejdsområde.
Kommunen kan kun undlade at gennemføre de nævnte foranstaltninger i de tilfæl-de, hvor det er åbenbart formålsløst at gennemføre dem forud for visitationen. Detfastsættes ud fra en konkret vurdering, om det vil være åbenbart formålsløst at gen-nemføre beskæftigelsesfremmende foranstaltninger.Jeg henviser samtidig til supplerende materiale i sagen, som er sendt til Arbejds-markedsudvalget og mig den 14. december 2010.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2