Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
937789_0001.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 8. december 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 150 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Lennart Damsbo-Andersen (S).

Spørgsmål nr. 150:

20. december 2010J.nr. 2010-0019880
”Vil ministeren – i forlængelse af samrådet den 8. december 2010 om AMU alm.Del – samrådsspørgsmål N-S – sende udvalget en redegørelse for, hvor i evalue-ringsrapporten vedrørende ”Aktive – hurtigere tilbage” det fremgår, at virksom-hedsrettede tilbud har en dokumenteret positiv effekt i forhold til sygemeldte?”

Endeligt svar:

Evalueringen af forsøget ’Aktive – hurtigere tilbage’ viser jf. afsnit 4.1, at en aktivindsats fører til, at flere borgere på et tidligt tidspunkt skifter sygemeldingen udmed en delvis raskmelding, og dermed bevarer tilknytningen til arbejdet. Delvisraskmelding er en indsats direkte på virksomheden. Det skal ses i sammenhængmed, at Beskæftigelsesministeriets analyse af sygefraværet fra april 2008 viser, atmedarbejdere, der er delvis raskmeldte på længere sigt opnår en bedre tilknytningtil arbejdsmarkedet, end personer der er sygemeldt på fuld tid, jf. analysens kap. 5.De sygemeldte, som har indgået i den kvalitative brugertilfredshedsundersøgelse,har peget på, at virksomhedspraktik er det mest nyttige redskab. I evalueringen pe-ges der derudover på, at den meget begrænsede anvendelse af virksomhedsrettedeaktive tilbud i forsøget, kan tænkes at have bidraget til at fastholde den sygemeldtei sygdomsforløbet, hvor en øget anvendelse af virksomhedspraktik måske kunnehave haft en mere positiv effekt jf. afsnit 6.2.Mennesker, der er sygemeldte, skal naturligvis følge den behandling, der er nød-vendig for, at de bliver raske. Samtidig er det vigtigt, at vi sikrer, at de sygemeldteikke mister tilknytningen til arbejdsmarkedet. Hvis en sygemeldt kommer ud på envirksomhed enten i en delvis raskmelding eller i virksomhedspraktik, så handler detom, at tilbuddet på virksomheden bliver indrettet, så det passer til den sygemeldtesressourcer. Det væsentlige er, at den enkelte får mulighed for at opretholde kontak-ten til kollegerne og bidrage med at løse de opgaver, som der er kræfter til.
Venlig hilsen
Inger Støjberg