Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
936465_0001.png
936465_0002.png
936465_0003.png
936465_0004.png
936465_0005.png
936465_0006.png
TALE
26. november 2010
Beskæftigelsesministerens tale til samrådet i AMU omVestas- samrådsspørgsmål T, V, W og X
J.nr. 2010-00174889./NFM
Det talte ord gælder

Spørgsmål T

Ministeren bedes redegøre for, hvilke ekstraordinære initia-tiver ministeren vil tage for at hjælpe de medarbejdere ogkommuner, som berøres af, at Vestas nu lukker ned i Ska-gen, Rudkøbing, Nakskov og Viborg i forhold til at skabenye arbejdspladser, uddannelse og omskoling?

Samrådstale:

Det er en svær situation at stå i, når man mister sit job. Der-for er jeg meget optaget af, at de varslede medarbejdere påVestas får den rette hjælp til at komme videre til et nyt job.Regeringen vil gøre, hvad der står i vores magt for at hjælpede medarbejdere, som er berørt af afskedigelserne på de for-skellige Vestas fabrikker fra Skagen i nord til Nakskov i syd.Målet er at hjælpe medarbejderne, der står til at miste deresarbejde, hurtigst muligt videre til nyt job.Der er allerede iværksat en lokal forankret indsats, der skalsikre en omfattende, hurtig og sammenhængende indsats formedarbejderne på de enkelte Vestas fabrikker. De fyrings-varslede medarbejdere får tilbudt både vejledning og en mål-rettet jobsøgnings- og uddannelsesindsats, der kan hjælpedem videre til et nyt job.I den forbindelse kan de lokale jobcentre trække på midlernei varslingspuljen, der blandt andet kan finansiere jobsøg-
ningskurser og uddannelsesforløb for de fyringsvarsledemedarbejdere i opsigelsesperioden. Og de lokale jobcentre erallerede ved at forberede de konkrete initiativer i samarbejdemed ledelsen i Vestas.Som noget nyt - fra maj i år - kan jobcentrene tilbyde perso-ner, der er varslet afskediget, og som selv ønsker det, enhandlingsplan for, hvordan de hurtigst muligt kommer videretil et nyt job. Handlingsplanen skal så vidt muligt laves isamarbejde med a-kassen og i dette tilfælde Vestas.Desuden har regeringen - for at kunne gøre en ekstra indsats- fra 1. marts i år indført den supplerende varslingspulje, derkan tilbyde fyringsvarslede medarbejdere med korte opsigel-sesvarsler en hjælp der rækker ud over opsigelsesperioden.Tidligere var det kun muligt via den almindelige varslings-pulje at tilbyde den særlige hjælp til fyringsvarslede i selveopsigelsesperioden. Nu har vi sikret, at alle uanset længdenpå deres opsigelsesvarsel, kan få den nødvendige hjælp til atkomme videre til et nyt job.I første omgang blev der afsat 20 mio. kr. til den supplerendevarslingsindsats. Jeg har i oktober i år fået Finansudvalgetsgodkendelse til at tilføre ekstra 10 mio. kr. for at sikre, at derer tilstrækkelige midler til indsatsen året ud.Jeg er også rigtig glad for at kunne fortælle, at jeg sammenmed LO, KL, Danske Regioner, FTF og AC har indgået enaftale om at afsætte 25 mio. kr. til at videreføre den supple-rende varslingsindsat i 2011. Hermed får medarbejdere, dermister deres job ved større afskedigelser, også i 2011 en mål-rettet hjælp til at komme i job.Alt sammen er til for at forbedre medarbejdernes mulighederfor at vende hurtigst muligt tilbage til arbejdsmarkedet.
2
Tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at indsatsen bærerfrugt. Cirka en ud af tre af de medarbejdere, som er blevetafskediget i forbindelse med større afskedigelser her underkrisen, er kommet i job eller uddannelse igen efter 3 måne-der.

Spørgsmål V

Mener ministeren fortsat, at det var hensigtsmæssigt at hal-vere dagpengeperioden og fordoble optjeningskravet til dag-penge med regeringens genopretningspakke, set i lyset afden forestående tilvækst af tusinder af ledige i udkantsområ-der på grund af afskedigelserne i Vestas?

Samrådstale:

Lad mig med det samme slå fast, at det var en rigtig beslut-ning at afkorte dagpengeperioden og harmonisere optje-ningskravet.Regeringen har med Genopretningsaftalen fra i sommer sik-ret vejen til genopretning af dansk økonomi, hvor alle dan-skere bidrager.Afkortningen af dagpengeperioden og harmoniseringen afgenoptjeningskravet er sammen med en lang række andreinitiativer et væsentligt element i bestræbelserne på at genop-rette dansk økonomi, og der er tale om et vigtigt skridt i ret-ning af at løse de udfordringer, det danske samfund ståroverfor – både på kort og langt sigt.Det er faktisk noget, de fleste økonomer er enige om. Enkortere dagpengeperiode vil styrke strukturerne på arbejds-markedet. Det har både vismænd, OECD, Arbejdsmarkeds-kommissionen og Velfærdskommissionen sagt.Jeg vil gerne benytte lejligheden til at minde om, at regerin-gens politik også i dette tilfælde går på to ben. Vi vedtognemlig samtidig med, at vi besluttede at afkorte dagpengepe-3
rioden at iværksætte en ekstra indsats for knap en halv milli-ard til at hjælpe langtidsledige i job. Det er en indsats, som idisse tider rulles ud over landet, så vi bliver endnu bedre tilat bekæmpe langtidsledigheden i den kommende tid.Desuden vil jeg vil gerne slå fast, at afkortningen af dagpen-geperioden ikke skal ses isoleret, men i sammenhæng medden aktive beskæftigelsespolitik, som handler om en tidligog aktiv indsats for at hjælpe arbejdsløse i job.Der foregår en systematisk indsats i jobcentre og a-kasser forat hjælpe arbejdsløse hurtigt tilbage i job. Indsatsen sættesind, når den enkelte rammes af arbejdsløshed. Alle arbejds-løse har krav på jobsamtaler og jobrettede aktiviteter. Det harde, fordi vi ved, det virker!Hænger nogle fast i arbejdsløshed, forsættes den systemati-ske indsats. Ingen lades i stikken!Det danske system giver mulighed for at få dagpenge i enganske lang periode – også efter afkortningen af optjenings-kravet. Og at der nu bliver stillet de samme krav til optjeningog genoptjening af dagpengeretten, synes jeg faktisk kun errimeligt. Så jeg synes faktisk, at vi samlet set har et rigtiggodt system.

Spørgsmål W

Ministeren bedes redegøre for den nuværende beløbsstørrel-se i varslingspuljen, samt for det hidtidige forbrug af pulje-midler i 2010.

Samrådstale:

Den samlede bevilling til varslingspuljen er i 2010 på 15mio. kr. Og midt i november er der givet tilsagn om tilskudfra puljen for godt 13,5 mio. kr.
4
Til den supplerende varslingspulje er der afsat 20 mio. kr. i2010, og midt i november er der givet tilsagn om tilskud forgodt 19,5 mio. kr.Den supplerende varslingspulje har været en succes, og der-for har vi, med Finansudvalgets tilslutning i oktober fået øgetbevillingen med yderligere 10 mio. kr. til indsatsen året ud.Skulle vi komme til at mangle midler i varslingspuljerne islutningen af året, vil jeg se positivt på at finde ekstra midler.Eventuelle uforbrugte midler i varslingspuljerne overføres til2011.

Spørgsmål X

Ministeren bedes redegøre for, hvilke erfaringer ministerenmener, der kan trækkes på fra tidligere indsatser finansieretaf varslingspuljen, i forhold til den aktuelle situation med2000 varslede afskedigelser på Vestas.

Samrådstale:

Generelt er der enighed om, at der er brug for en særlig be-skæftigelsesindsats ved større afskedigelser.Der er gode erfaringer fra tidligere større afskedigelser, somden vi ser på Vestas i øjeblikket. Erfaringerne viser blandtandet, at de afskedigede finder job i nye virksomheder, deropstår i kølvandet på nedskæringer eller lukninger af de storevirksomheder. De nye virksomheder samler jobs og busi-nessområder op efter de store virksomheders nedskæringerog lukninger. Det er det gamle ordsprog om, at den enes døder den andens brød.Det har vi for eksempel set ved afskedigelserne på værfternei Frederikshavn og Aalborg, hvor der efterfølgende er opstå-et nye virksomheder inden for skibsindustrien, hvor de nyevirksomheder benytter de fyredes kompetencer og kunnen.
5
Arbejdsmarkedsstyrelsen har analyseret masseafskedigelser-ne på 11 større virksomheder i 2008 og 2009, herunderMAN Diesel, Danfoss og 6 forskellige Vestas fabrikker.Analysen viser, at ud af godt 2.700 medarbejdere, der blevafskediget i 2009, var knap 1.000 i job eller uddannelse igenefter 3 måneder. Det svarer til 36 procent af de afskedigede.Samlet set er der altså gode erfaringer med indsatsen.
6