Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
937752_0001.png
937752_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 24. november 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 129 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Arbejdsmarkedsudvalget.
20. december 2010J.nr. 2010-0018965

Spørgsmål nr. 129:

”Ministeren bedes, i forlængelse af sit svar på AMU alm. del - spørgsmål 290(folketingsåret 2009-10), redegøre for baggrunden for de retningslinier og denpræcisering vedrørende lægekonsulenternes arbejde, der fremgår af vejledningenom førtidspension efter lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og alminde-lig førtidspension m.v.”

Endeligt svar:

Der er ikke fastsat regler om lægekonsulenternes medvirken i sager om førtidspen-sion. På baggrund af uklarhed om lægernes rolle i forbindelse med helhedsvurde-ringen som led i behandling af sager om førtidspension, er der udsendt en rækkeorienteringsskrivelser (oprindeligt af Socialministeriet) og fastsat vejledende ret-ningslinjer for lægekonsulenterne. Der henvises til orienteringsskrivelse af 28. ja-nuar 1998 og 21. marts 2003.Det er efter disse vejledende retningslinjer pensionsmyndigheden, der har ansvaretfor oplysning af sagen, og som træffer afgørelse i sager om førtidspension. Lægerhar ikke nødvendigvis en tilstrækkelig socialfaglig indsigt eller kendskab til ar-bejdsmarkedet og støttemuligheder efter den sociale lovgivning mv. til at vurdere,om en borger har ret til førtidspension. Af hensyn til at sikre en helhedsorienteretsocialfaglig bedømmelse i sager om førtidspension, bør lægekonsulenter derfor ik-ke udtale sig om, hvorvidt borgeren samlet set opfylder betingelserne for førtids-pension eller andre sociale ydelser, herunder træffe afgørelse om førtidspension.Ombudsmanden har på baggrund af to klagesager i 2005 udtalt sig om lægekonsu-lenters ret til at udtale sig i førtidspensionssager. I et brev fra ombudsmanden, hvorder blev henvist til Socialministeriets skrivelser om lægekonsulenters rolle i sagerom førtidspension, samt til Vejledning om Social Pension fra 1998 fremgik det, atder kan være gode grunde til som hovedregel at afgrænse lægekonsulentens funkti-on, således at denne som hovedregel udtaler sig om rent helbredsmæssige forhold.Det fremgik også af ombudsmandens brev, at det – i det omfang lægekonsulentensfaglige baggrund tilsiger det – vil kunne være tilsvarende velbegrundet også at ladelægekonsulenten bistå med andre dele af sagsbehandlingen.
Ombudsmanden har udtalt, at det forvaltningsretlige udgangspunkt, om at det erborgmesteren, der gennem sit ledelsesansvar leder og fordeler arbejdet i kommu-nen, må fastholdes. Det er borgmesteren, der har det ledelsesmæssige ansvar forsamtlige kommunens ansatte, herunder lægekonsulenten, og det er således borgme-steren, der har det overordnede ansvar for at tilrettelægge arbejdet på en hensigts-mæssig og lovlig måde. Det er derfor også borgmesteren, der må tage stilling tilklager over lægekonsulentens arbejde, udtalelser m.v.Afsnittet i den gældende vejledning om førtidspension efter lov om højeste, mel-lemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. (punkt 202-205) ersåledes justeret i henhold til ombudsmandens udtalelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2