Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 11. november 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 109 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Torben Hansen (S).
30. november 2010J.nr. 2010-0018208
”Kan ministeren bekræfte, at der er ledige, der er så langt fra arbejdsmarkedet, atdet er vanskeligt for dem at gennemføre et virksomhedsrettet aktiveringsforløb, ogkan ministeren garantere, at de nye refusionsregler og det nye driftsloft ikke vil re-sultere i en ringere kommunal hjælp til disse ledige?”
Formålet med ændringerne af refusionsreglerne er at sikre, at kommunerne får denhøje refusion, når ledige får den aktive hjælp, som vi ved typisk virker bedst. Viskal væk fra effektløse tilbud, der ikke fører til beskæftigelse, men blot afløses afnye meningsløse kurser. Den virksomhedsrettede indsats skal opprioriteres, fordidet er det som hjælper de ledige i job.Uanset hvor langt fra arbejdsmarkedet man er, kan den rigtige løsning aldrig væremeningsløse kurser og aktivering for aktiveringens skyld. Og ledige, der er langtfra arbejdsmarkedet, kan gennem selv en lille tilknytning til arbejdsmarkedet havegavn af at opleve, at deres arbejde betyder noget for virksomheden. Der er nogen,der forventer noget af dem. Beskeden fra en arbejdsgiver: ”du dur til noget” er guldværd for ikke mindst de ledige, som kæmper med mange ting i det daglige.Fakta viser, at mange ressourcesvage kontanthjælpsmodtagere bytter en tur i etvirksomhedscenter ud med et fast job på en rigtig arbejdsplads med kollegaer ogansvar.I nogle tilfælde vil et vejlednings- eller opkvalificeringsforløb være forudsætningenfor at nogle kontanthjælpsmodtagere bagefter kan deltage i et virksomhedsrettetforløb. Det giver fortsat god mening for kommunen at starte med et sådant forløb –uanset at refusionen nu er lavere. Kommunen kan nemlig efter forløbet tilbydekontanthjælpsmodtageren et virksomhedsrettet forløb, med høj refusion. Og detvirksomhedsrettede tilbud vil øge muligheden for, at kontanthjælpsmodtageren kankomme i job og dermed vil både kontanthjælpsmodtageren og kommunen værebedre stillet.
Herudover er der allerede i dag og fremover mulighed for, at kravet om 25 timersaktivering af kontanthjælpsmodtagere og 10 timers aktivering af sygedagpenge-modtagere og ledighedsydelsesmodtagere for at opnå den høje refusion, kan ned-skrives. Det kan ske hvis kommunen vurderer, at personen ikke på nuværende tids-punkt kan klare så megen aktivering. Det kan fx være begrundet i, at personen harandre problemer end ledighed eller har begrænsninger i arbejdsevnen af kortere el-ler længere varighed.Det betyder, at kommunen også vil kunne hjemtage den høje refusion ved virk-somhedsrettet aktivering med et lavere timeantal om ugen – fx i et virksomheds-center eller i virksomhedspraktik med en tilknyttet mentor. Og det kan så evt.kombineres med andre tilbud, der støtter og hjælper personen i forhold til at nærmesig arbejdsmarkedet.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2