Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
924847_0001.png
924847_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 11. november 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 103 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Torben Hansen (S).

Spørgsmål nr. 103:

.30. november 2010J.nr. 2010-0018208
I aftalen ”En aktiv beskæftigelsesindsats, der virker” fremgår det, at ”Aftalepartier-ne er enige om, at den jobrettede indsats for at hjælpe ledige tilbage i job har væreten succes”. Vil ministeren fremlægge dokumentation for denne påstand, opdelt påbeskæftigelseseffekter af virksomhedspraktik, offentligt løntilskud samt privat løn-tilskud, for hhv. forsikrede ledige, arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtageresamt ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere?

Endeligt svar:

Der eksisterer en bred vifte af undersøgelser og analyser mv. fra mange forskelligeinstitutioner, som dokumenterer, at den aktive beskæftigelsesindsats har været ensucces. Lad mig her blot nævne nogle af dem.Der er bred enighed om, at den aktive beskæftigelsesindsats overordnet set er enstor del af forklaringen på, at strukturledigheden er faldet markant, og at Danmarkhar en lav strukturledighed i et internationalt perspektiv. Det har bl.a. Det Økono-miske Råd, OECD og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd konkluderet. Se bl.a. DetØkonomiske Råd (2008): ”Miraklet på det danske arbejdsmarked”, OECD: ”Re-gelændringer presser ledighed ned” og AE (2009): ”Kommunalisering af jobcent-rene: Kraftig nedprioritering af den aktive arbejdsmarkedspolitik”.Den aktive beskæftigelsesindsats kan være med til at sænke strukturledigheden påmange måder. En aktiv beskæftigelsesindsats sikrer bl.a., at ledige intensivt søgerjob og er med til at forebygge, at ledige mister tilknytningen til arbejdsmarkedetved at opkvalificere dem og vedligeholde deres kompetencer. Det er med til at re-ducere strukturledigheden.Strukturledigheden er blevet kraftigt reduceret siden midten af 1990’erne, mensden aktive beskæftigelsesindsats i samme periode er blevet gradvist intensiveret.Finansministeriet skønner i ”Økonomisk redegørelse” fra august 2010, at denstrukturelle ledighed til omkring 3� procent i 2010, hvilket er 6 pct. point lavereend i 1993, hvor den senest toppede.En aktiv virksomhedsrettet indsats virker typisk bedst. En række analyser finder, atledige kommer hurtigere i arbejde, efter de har været i et privat løntilskud – bådehurtigere end ved brug af andre aktiveringsredskaber eller ingen indsats. De lang-
sigtede effekter ser også ud til at være bedst ved privat løntilskud. (se eksempelvisDet Økonomiske Råd: ”Dansk Økonomi forår 2007”).En undersøgelse fra Det Økonomiske Råds Sekretariat viser positive opkvalifice-ringseffekter af privat løntilskud, og der kan samtidig ikke konstateres nogen nega-tiv fastholdelseseffekt ved privat løntilskud (se Det Økonomiske Råd (2009:) Wor-king Paper 2009:1).En helt ny undersøgelse fra AKF af løntilskudsjob i små private firmaer viser, atløntilskudsjob er nye job, som ellers ikke ville være blevet oprettet (se AKF: ”TheEffect of a Wage Subsidy on Employment in the Subsidised Firm”). Undersøgelsenpeger på, at ansættelser med løntilskud ikke fortrænger de ordinært ansatte.SFI’s Evaluering af projektet ’Hurtigt i gang’, som bestod af en tidlig indsats iform af intensive jobsamtaler og primært offentlig løntilskud, gjorde at nyledigedagpengemodtagere hurtigere blev selvforsørgende.Et forsøg med Virksomhedscentre, hvor svage ledige aktiveres på offentlige ogprivate virksomheder i grupper med tilknyttet mentorstøtte, viser, at en aktiv ogvirksomhedsrettet indsats virker bedre end anden aktivering for svage ledige (seDISCUS (2009): Forsøg med virksomhedscenter - slutevaluering af hovedforsø-get).Resultaterne af forsøget var, at 61 pct. af kontanthjælpsmodtagerne i matchgruppe2 (tidligere matchgruppe 4), der udgør godt � af personerne i virksomhedscentre-ne, er i løntilskud eller er blevet selvforsørgende enten i form af job eller uddannel-se efter 26 uger. Til sammenligning gælder det for omkring 53 pct. for en tilsva-rende gruppe af kontanthjælpsmodtagere udenfor forsøget.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2