Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del Bilag 254
Offentligt
1026372_0001.png
1026372_0002.png
FØDEVAREØKONOMISK INSTITUTDET BIOVIDENSKABELIGE FAKULTETFOR FØDEVARER, VETERINÆRMEDICIN OG NATURRESSOURCER
KØBENHAVNS UNIVERSITET
INVITATIONSeminarMiljø‐ogressourceøkonomiskforskningogsamfundsudviklingentorsdag8.september2011kl.14.00auditoriumA2‐70.01(3‐11)*,Thorvaldsensvej40FrederiksbergBrugenafnaturensressourcerogpressetpåmiljøetharidisseårstoroffentligbevågenhed,ogdererenstigende bekymring for, hvordan vi forvalter naturen og miljøet. En af forskningens roller er gennem nyteoretiskogempiriskindsigtatforbedregrundlagetforforvaltningenafmiljø‐ognaturressourcerne.SomledheriharFødevareøkonomiskInstitutogSkov&Landskab,DetBiovidenskabeligeFakultet,KøbenhavnsUniversitet,oprettetCENSE(CentreforSocialScienceandEnvironment).CENSEbyggerpåfagmiljøernevedde to institutter, og de tilknyttede forskere dækker samfundsvidenskabelige kompetencer fra økonomi,sociologi og politologi. Samtidig har Fødevareøkonomisk Institut besat to professorater med fokus påhenholdsvisanvendtmiljøøkonomioganvendtressourceøkonomimedfokuspåhavenesressourcer.Formålet med seminaret er at give indsigt i det nye centers arbejde og planer og at give vore to nyeprofessorer, der begge er knyttet til centrets aktiviteter, mulighed for at præsentere sig gennemforelæsninger.
PROGRAM14.00 VelkomstDirektøroginstitutlederHenrikZobbe,FødevareøkonomiskInstitut
14.10 CENSE: Spirende elitemiljø for samfundsvidenskabelig forskning i miljø ognaturressourcerProfessorBoJellesmarkThorsen,Skov&LandskabHvad er CENSE, hvem der udgør CENSE, og hvordan vilforskerne i CENSE arbejde? I en serie hurtige highlightspræsenteres en række eksempler på aktuelleforskningsaktiviteter, fx. miljøsociologiske analyser afborgernes adfærd i miljøspørgsmål, værdisætning ogregulering af eksternaliteter i landskabet og analyser af,hvordan vores forventninger om effekter af klima‐forandringerne kan og bør påvirke os, når vi træfferlangsigtedebeslutninger.Bo Jellesmark Thorsen er professor i anvendt økonomi
-2-forskningschef ved Skov & Landskab og har tidligere været forskningschef i Miljøministeriet.Hans forskning dækker et bredt felt fra ressourceøkonomiske emner til regulerings‐ ogmiljøøkonomiskeemner.
14.30 MiljøreguleringafgrupperProfessorLarsGårnHansen,FødevareøkonomiskInstitutMiljøreguleringernødvendig,ogimangesammenhængekanderværefordelevedatforetagereguleringiforholdtilengruppeafpersoneristedetforiforholdtilde enkelte gruppemedlemmer. Dette kan være, fordi gruppen ifællesskab producerer det, der ønskes reguleret (fx forurening),eller blot fordi det er vanskeligt eller dyrt for myndighederne atmåle de enkelte gruppemedlemmers bidrag. Oplægget kæderklassiske miljøøkonomiske arbejder sammen med behavioristiskforskning og forsøgsresultater og peger på fremtidige forsknings‐retninger.Lars Gårn Hansen er professor i miljøøkonomi og regulering. Hansforskning omhandler udformning af regulering og adfærds‐virkninger af forskellige styringsmidler, hvor han blandt andetarbejdermedkontrolproblemerogovertrædelsesadfærd.
15.00 Forvaltningafhaveneslevenderigdomme–fiskeriøkonomienssvarProfessorPederAndersen,FødevareøkonomiskInstitutHavenes levende ressourcer er en kilde til potentiel vedvarende rigdom, hvis de forvaltesfornuftigt. Gør vi det – og hvorfor gør vi det ofte ikke? Hvad er de store udfordringer?Fiskeriøkonomienhari100årbeskæftigetsigmedanalyserogrådgivningomforvaltningenafhavenesressourcer,ogderergjortbådeteoretiskeogempirisketydelige fremskridt. Men der er fortsat en række udfordringer,ikke mindst med hensyn til at bygge bro mellem den mere”simple” teori og praksis. Hertil kommer det forhold, at der kanvære konflikter mellem traditionel udnyttelse af havenesressourcer og et bredere miljøsyn. Også her kan ressource‐ ogmiljøøkonomienbidragemedindsigt.Peder Andersen er professor i anvendt ressourceøkonomi medfokus på fiskeriøkonomi samt faggruppeleder. Han har tidligereværet institutleder ved Økonomisk Institut, KøbenhavnsUniversitet, sekretariatschef i Det Økonomiske Råd,forskningschef i Fiskeriministeriet og lektor ved ØkonomiskInstitut, Århus Universitet. Peder Andersen er desudennæstformand i bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd og formand for NationaløkonomiskForening, og han har været med i kommissioner og udvalg, senest Skattekommissionen ogGrønlandsSkatte‐ogVelfærdskommission.
15.30 ReceptionTilmeldingtilseminareterikkenødvendig.SpørgsmålkanrettestilspecialkonsulentGeirTveit:[email protected]–35333001/30706091ellertilkontorfuldmægtigElsebethVidø:[email protected]–35336891*KortoverKøbenhavnsUniversitet,FrederiksbergCampusfindesher