Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del Bilag 214
Offentligt
1011270_0001.png
1011270_0002.png
1011270_0003.png
1011270_0004.png
1011270_0005.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Til udvalget fremsendes hermed til orientering:15. juni 2011
./.
Grund- og nærhedsnotat vedrørende Kommissionens meddelelse om ”Det åbneinternet og netneutraliteten i Europa”.Ministeriet for Videnskab
- KOM (2011) 222.Materialet er ligeledes sendt til Europaudvalget via Udenrigsministeriet.
Teknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Med venlig hilsenDok nr.Side18992381/1
Charlotte Sahl-Madsen
Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Udvalget forVidenskab og Teknologi
Meddelelse fra Kommissionen om ”Det åbne internet ognetneutraliteten i Europa”KOM (2011) 222
ResuméKommissionens meddelelse om det åbne internet og netneutralitet i Europapåpeger vigtigheden af et åbent og robust internet, der giver alle adgang. Nyeregler på området skal gives tid til at virke i praksis, og der mangler oplysningerom den nuværende situation på markedet i forhold til netneutralitet.Kommissionen vil inden årets udgang offentliggøre informationer om spærringog prioritering af trafik i telenet. Efterfølgende vil Kommissionen udstedesupplerende retningslinjer for netneutralitet.Hvis der dokumenteres betydelige og vedvarende problemer, vil Kommissionenoverveje, om der er behov for at indføre skærpede foranstaltninger i forhold tiluberettiget trafikdifferentiering gældende for alle internetudbydere.1. BaggrundKommissionen offentliggjorde den 19. april 2011 en meddelelse om det åbneinternet og netneutraliteten i Europa.Meddelelsen udsendes som det foreløbige resultat af en proces med opfølgningpå reglerne om netneutralitet i den reviderede teledirektivpakke fra november20091. Kommissionen har afholdt en offentlig høring i sommeren 2010 samt ifællesskab med Europa-Parlamentet arrangeret en konference om emnet inovember 2010.
1. juni 2011
IT- og Telestyrelsen
Europa-Parlamentets og Rådets ændringsdirektiver 2009/140/EF og 2009/136/EF begge af25. november 2009.
1
2. Formål og indholdNetneutralitet vedrører forholdet mellem teleselskabernes adgang til at prioritere itrafikken og kundernes fri adgang til information og indhold på internettet.Kommissionen understreger i meddelelsen vigtigheden af at opretholdeinternettet som et åbent net samt at sikre et robust internet, der yder det bedstmulige, og som giver adgang for alle.Kommissionen konstaterer, at medlemsstaterne er ved at gennemføre de regler,der blev vedtaget i forbindelse med revisionen af teledirektiverne i 2009.Kommissionen konstaterer samtidigt, at virkningen af de nye regler, som netop ertrådt i kraft, skal undersøges nærmere, og at der fortsat mangler oplysninger, somkan belyse den nuværende situation på markedet i forhold til netneutralitet.Kommissionen og Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder indenfor Elektronisk Kommunikation (BEREC) arbejder således fortsat på at indsamleog analysere oplysninger om netneutralitet i Europa.Kommissionen oplyser i meddelelsen, at man inden årets udgang viloffentliggøre informationer om spærring og prioritering af trafikken på internettetpå baggrund af oplysninger fra BEREC. Efterfølgende vil Kommissionenpåbegynde arbejdet med at udstede supplerende retningslinjer for netneutralitet.Hvis det dokumenteres, at der er betydelige og vedvarende problemer mednetneutralitet, vil Kommissionen overveje, om der er behov for skærpedeforanstaltninger i form af eksempelvis vejledning, lovgivningstiltag ellerspecifikke forpligtelser i forhold til uberettiget op- eller nedprioritering af trafikgældende for alle internetudbydere, herunder eventuelt et forbud mod at spærreadgangen til lovlige tjenester.3. Europa-Parlamentets udtalelserEuropa-Parlamentet har ikke udtalt sig om meddelelsen.4. NærhedsprincippetDa der er tale om en meddelelse, er spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikkerelevant.
IT- og TelestyrelsenSide 3
5. Gældende dansk retReglerne i teledirektivpakken af relevans for netneutralitet er implementeret i lovnr. 169 af 3. marts 2011 om elektroniske kommunikationsnet og –tjenester(teleloven) samt videnskabsministerens bekendtgørelse om udbud af elektroniskekommunikationsnet og tjenester (udbudsbekendtgørelsen).Loven trådte i kraft 25. maj 2011. Den reviderede udbudsbekendtgørelseforventes at træde i kraft i løbet af juni 2011.Der er tale om regler, der vedrører gennemsigtighed, dvs. udbydernes pligt til atoplyse om kvalitets- og serviceniveau, eventuelle særlige begrænsninger ved brugaf nettet eller tjenesten samt trafikprioritering, hvis en sådan foretages. Sådannekrav fastsættes i udbudsbekendtgørelsen.Ud over disse regler findes der i teleloven hjemmel til, at IT- og Telestyrelsenkan fastsætte regler for at sikre slutbrugere adgang til information ogvidereformidling af information samt muligheden for at benytte applikationer ogtjenester efter eget valg. Det fremgår af bemærkningerne til loven, at det somudgangspunkt vil være op til udbyderne selv at fastlægge rimelige vilkår, og atstyrelsens adgang til at fastsætte regler kun vil blive anvendt, hvis udbyderneikke sikrer slutbrugernes adgang til information, videreformidling af information,applikationer og tjenester i tilstrækkeligt omfang.6. KonsekvenserMeddelelsen har ikke konsekvenser for dansk lovgivning, og har heller ikke i sigselv andre konsekvenser, herunder for statsfinanserne.7. HøringMeddelelsen vil blive sendt i høring i EU-specialudvalget for it ogtelekommunikation.8. Generelle forventninger til andre landes holdningerMeddelelsen blev præsenteret på rådsmøde (transport, telekommunikation ogenergi) den 27. maj 2011, hvilket ikke gav anledning til væsentligebemærkninger fra medlemsstaterne.Der er således ikke noget detaljeret kendskab til holdningen til meddelelsen i deandre medlemsstater, om end det forventes at man generelt i EU’s medlemsstaterafventer eventuelle opfølgende tiltag fra Kommissionens side.
IT- og TelestyrelsenSide 4
9. Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen finder ikke, at der på nuværende tidspunkt er oplysninger, somindikerer et behov for yderligere regulering end de tiltag, som blev gennemførtmed den reviderede teledirektivpakke.Det igangværende arbejde med implementering og erfaringsdannelse i forhold tilden reviderede teledirektivpakke bør således være tilendebragt, inden der kanforetages konkrete vurderinger af et eventuelt behov for, at der iværksættes nyeinitiativer, herunder lovgivningsmæssige, på europæisk plan.Ligeledes bør konkrete vurderinger afvente det arbejde, som aktuelt pågår iBEREC om gennemsigtighed, kvalitetskrav og konkurrenceforhold af relevansfor netneutralitet. Dette arbejde forventes afsluttet i 2012 og vil udgøre et godtfundament for yderligere drøftelser af behovet for eventuelle indgreb på området.10. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgMeddelelsen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
IT- og TelestyrelsenSide 5