Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del Bilag 210
Offentligt
1008977_0001.png
1008977_0002.png
1008977_0003.png
1008977_0004.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Til udvalget fremsendes hermed til orientering redegørelse for it- og telepunkter-ne på rådsmøde (transport, telekommunikation og energi) den 27. maj 2011.Materialet er oversendt til Europaudvalget via Udenrigsministeriet.
9. juni 2011
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Med venlig hilsen
Bredgade 431260 København KTelefon3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Charlotte Sahl-Madsen
TelefaxE-postNetstedCVR-nr.
Side
1/1
Dokid 1895360
Notat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg forVidenskab og Teknologi

Redegørelse for it- og telepunkterne på rådsmøde (transport, telekom-

munikation og energi) den 27. maj 2011

3. Forslag til afgørelse om indførelse af et radiofrekvenspolitikprogram

- Præsentation af fremskridtsrapportFormandskabet præsenterede fremskridtsrapporten og redegjorde for status for for-handlingerne om radiofrekvenspolitikprogrammet. Kommissionen understregedefrekvensers betydning for at nå en række af målsætningerne i den digitale dagsor-den og behovet for en snarlig vedtagelse af frekvenspolitikprogrammet.Efterfølgende tog en række medlemsstater ordet primært for at gøre opmærksom påproblemer med at overholde den anførte tidsfrist for åbning af 800 MHz-båndet forelektronisk kommunikation. Flere af medlemslande henviste til, at det for vissemedlemsstater var nødvendigt at koordinere med lande uden for EU, hvorforKommissionens foreslåede frist den 1. januar 2013 ville være vanskelig at nå udenundtagelsesbestemmelser.

4a. Forslag til forordning om ændring af forordning (EF) nr. 460/2004 om op-

rettelse af et europæisk agentur for net- og informationssikkerhed for så vidt

angår agenturets mandatperiode (ENISA)

- VedtagelseForslaget om ændring af forordning (EF) nr. 460/2004 med henblik på foreløbigforlængelse af mandatet for ENISA blev vedtaget enstemmigt.

4b. Forslag til forordning om Det Europæiske Agentur for Net- og Informati-

onssikkerhed (ENISA)

- Præsentation af fremskridtsrapportFormandskabet præsenterede fremskridtrapporten og gjorde rede for status i for-handlingerne. Kommissionen lagde i sit indlæg op til en snarlig afslutning af for-handlingerne og understregede behovet for en modernisering af agenturet.Efterfølgende tog flere medlemsstater ordet med henblik på at understrege, at for-ordningen for ENISA burde være uden tidsbegrænsning med henvisning til Kom-missionens forslag om et mandat på 5 år. Andre lande støttede Kommissionens for-slag på 5 år og argumenterede for, at ENISA fortsat bør have et tidsbegrænsetmandat, så man løbende kan tilpasse agenturet til den hastige udvikling på området.

6. Beskyttelse af kritisk informationsinfrastruktur, ”Resultater og næste

skridt: vejen til global internetsikkerhed”

- Udveksling af synspunkter- Vedtagelse af rådskonklusionerFormandskabet præsenterede rådskonklusionerne og understregede informationsin-frastrukturens tiltagende betydning for samfundet. Rådskonklusionerne fremhæ-ver behovet for et øget sikkerhedsniveau i Europa, og formandskabet inviterede
31. maj 2011
IT- og TelestyrelsenHolsteinsgade 632100 København ØTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3545 00003545 0010[email protected]www.itst.dk26769388
Side
1/1
på den baggrund Kommissionen og medlemsstaterne til at komme med vurderin-ger af, hvilke internationale fora, der er mest relevante i den sammenhæng samthvilke initiativer, der bedst styrker borgernes tillid til internettet.Kommissionen kunne tilslutte sig hensigten med rådskonklusionerne, men tilken-degav samtidig, at man gerne havde set et højere ambitionsniveau fra medlemssta-ternes side. Der var ifølge Kommissionen behov for flere og mere vidtgående tiltagpå nationalt niveau.De efterfølgende indlæg fra medlemsstaterne viste bred støtte til rådskonklusioner-ne. Der var ligeledes bred enighed om, at arbejdet med beskyttelse af kritisk in-formationsinfrastruktur burde prioriteres højt – både nationalt, regionalt og glo-balt. I forlængelse af formandskabets oplæg fremhævede flere medlemsstater be-hovet for øget koordination og samarbejde i internationale fora og med tredjelan-de. Særligt USA, NATO, relevante FN-organisationer og i nogen grad OECDblev identificeret som relevante i den sammenhæng.IT- og Telestyrelsen
Hvad angik spørgsmålet om, hvordan man fremmer tilliden til internettet, pegedemedlemsstaterne særligt på behovet for at øge borgernes kendskab til sikker adfærdpå internettet, blandt andet i kraft af kampagner, der allerede er iværksat i EU-regiog nationalt.Fra dansk side hilste man et øget samarbejde omkring informationssikkerhed i Eu-ropa velkommen. Danmark erkendte behovet for et udvidet, bredt samarbejde medandre staters myndigheder samt de private aktører på området, men understregedesamtidigt vigtigheden af, at dette ikke griber ind i den nationale myndighedsud-øvelse. Fra dansk side fremhævede man desuden kendskabet til de basale sikker-hedsregler på internettet som en forudsætning for borgernes tillid til internettet.Afslutningsvis blev rådskonklusionerne vedtaget. Kommissionen annoncerede enerklæring vedr. det manglende ambitionsniveau, herunder behovet for snarest atetablere bl.a. nationale GovCerts samt udarbejdelse af nationale strategier og be-redskabsplaner.

7. EU's politiske strategi i forbindelse med ITU's verdensomspændende ra-

diokommunikationskonference 2012 (WRC-12)

- Vedtagelse af Rådets konklusionerRådskonklusionerne blev vedtaget uden bemærkninger. Konklusionerne dannerrammen for EU-landenes deltagelse ved ITU's verdensomspændende radiokom-munikationskonference 2012.Kommissionen gjorde opmærksom på det fortsatte ønske om øget EU-koordinering med henvisning til Kommissionens vurdering af eksklusiv kompe-tence for to dagsordenspunkter vedrørende henholdsvis anvendelse af frekvenserfra den digitale dividende og frekvenser til kortdistanceudstyr. Kommissionenville overveje næste skridt.

8. Den europæiske handlingsplan for digital forvaltning 2011-2015

- Vedtagelse af Rådets konklusioner
Side
2/2
Rådskonklusionerne blev vedtaget uden bemærkninger. Målet med handlingspla-nen og rådskonklusionerne er at sikre, at den offentlige sektor udvikler innovati-ve tjenester, som kan støtte borgernes og virksomhedernes deltagelse og handle-muligheder i samfundet, og som øger effektiviteten og nedbringer omkostninger-ne.
IT- og Telestyrelsen
Side
3/3