Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del Bilag 175
Offentligt
993177_0001.png
993177_0002.png
SPIRDet Strategiske Forskningsråd (DSF) og Rådet for Teknologi og Innovation(RTI) har i fællesskab udviklet virkemidlet SPIR (Strategic Platforms for Innova-tion and Research). I 2010 blev der givet to bevillinger på hver 60 mio. kr. tilplatforme inden for henholdsvis fødevarer og energi (beskrevet nederst). Der del-tager i alt 33 virksomheder i disse to SPIR-platforme.Resultaterne af en undersøgelse af de 33 virksomheders motiver for at deltage iSPIR tyder på, at DSF og RTI med etableringen af SPIR igangsætter forsknings-og innovationsaktiviteter, der ikke ellers ville blive igangsat. Undersøgelsen viserogså, at det primært er virksomheder med en vis erfaring med forskningssamar-bejde, der deltager i SPIR. Og at den primære motivation for at deltage er at opnåviden og opbygge netværk (se Figur 1). Kun i få tilfælde og kun for de små ogmellemstore virksomheders vedkommende skyldes deltagelsen et konkret ønskeom inden for en kort tidshorisont at udvikle et produkt, serviceydelse, proces el-ler prototype.Figur 1: Hvilke motiver har virksomhederne for at deltage?
5. maj 2011
Det Strategiske ForskningsrådBredgade 401260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3544 62003544 6201[email protected]www.fi.dk1991 8440

Baggrunden for SPIR

Intentionen med SPIR initiativet er at skabe grundlaget for en samarbejdsmodel,hvor erhvervslivet og virksomhederne deltager i både planlægning og udførelseaf centrenes aktiviteter sammen med universiteter mv. Platformene skal ogsåetablere netværk, hvor de mindre forskningstunge virksomheder har mulighed forat få adgang til de forskningsresultater, der skabes. Derudover er det intentionen,at der skabes stærke internationale forsknings- og innovationsmiljøer i Danmark,som også kan være med til at tiltrække højtuddannede til landet.

SPIR fødevareplatformen

Fødevareplatformen ”InSPIRe” skal opgradere dansk fødevareproduktion, så denbliver internationalt førende med hensyn til kvalitet og et effektivt ressourcefor-brug. Platformen har til formål at forbedre den danske fødevaresektors produkti-vitet og globale konkurrencedygtighed. InSPIRe er en åben og fleksibel platform,der fokuserer på at initiere og koordinere aktiviteter inden for industrirelevanteområder, hvor universiteter, GTS institutter, fødevarevirksomheder og disses le-verandører og brancheorganisationer kan gøre en forskel ved at samarbejde omforskning, innovation, uddannelse og effektiv formidling af resultater.

SPIR energiplatformen

Energiplatformen "iPower" vil udvikle et intelligent og fleksibel elsystem, hvordet er muligt at håndtere større mængder elektricitet fra vedvarende energi, oghvor hver enkelt husstand automatisk kobles på den billigst tilgængelige strøm,uanset om den kommer fra vindmøller eller fra de traditionelle fossile energikil-der. Fokus er således omstilling fra forbrugsstyret elproduktion til produktions-styret fleksibelt elforbrug. Der skal bl.a. forskes og udvikles i intelligent styringaf elforbrugs- og produktionsenheder, værktøjer til styring af millioner af fleksib-le forbrugsenheder i husholdninger og virksomheder samt metoder til drift af el-net med fleksibel el-produktion.
Forsknings- ogInnovationsstyrelsen
Side
2/2
I 2011 haves et SPIR-opslag inden for intelligente samfundsløsninger og vel-færdsteknologi.