Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del Bilag 173
Offentligt
992177_0001.png
992177_0002.png
4. maj 2011

Videnskabsministeriets ekspert overså halvdelen af universitetsverdenen

Danmarks fremtid bygger på en australsk økonom, hvis rapport overså Københavns Universitet,Aarhus Universitet og IT-Universitetet.Foreløbigt notatNår Videnskabsministeren af Folketingets udvalg for Videnskab og Teknologi bliver spurgt om,hvad ministeriet bygger sin politik om forskningsformidling på (spørgsmål 145), lyder svaret, atøkonomen John Houghton fra Australien i 2009 efter bestilling af DEFF/Styrelsen for Bibliotek ogMedier leverede rapporten ”Costs and Benefits of Alternative Publishing Models: Denmark”.Dette er rigtigt. Rapporten var meget positiv over for Open Access, og teoretikeren påstod, atDanmark ville kunne tjene 304 millioner kr. på forøget udnyttelse af den offentlige forskning.Fordelene bygger udelukkende på hans udregninger, og mange af forudsætningerne er hanspersonlige skøn.Denne ene teoretikers påstande om de danske forhold er altså den eneste basis, som regeringenhar tænkt sig at bygge sin ret så vidtdrevne politik på.

Halvdelen af universitetsverdenen overset

Houghtons mange påstande og ensidige udvalg af undersøgelser er imødegået af mange ekspertermed kendskab til publicering, hvorfor vi ikke her skal bruge tid på at gøre opmærksom på de storefarer ved fejlfortolkninger.1Vi har derimod set nærmere på det danske materiale i rapporten.Det er helt oplagt, at Houghton har haft et regneark fra sit tidligere arbejde, og hvor han påbaggrund af forhold i England forsøger at fortælle om situationen i Danmark. Alle oplysningerbygger på forhold i store engelsksprogede lande og fortrinsvis om forskning inden for STM-området.2Kun få steder findes der helt kontante oplysninger om danske forhold.Vi har set de danske oplysninger igennem, og har konstateret, at forfatterens beskrivelse langt frapasser til den danske virkelighed.Til eksempel findes der en opgørelse over de danske universiteters udgifter til videnskabeligpublicering.3Denne angiver, at de totale udgifter til anskaffelse af bøger og tidsskrifter i 2007 lå på94 mio. kr.Vi har svært ved at genkende dette tal fra den danske virkelighed. Vores gennemgang afbibliotekernes statistik viser tværtimod, at beløbet er næsten dobbelt så stort - i alt 169 mio. kr.Hvordan kan det gå til, at der tilsyneladende er en så stor fejl? Vi tror, at Houghton ikke harmedtaget IT-Universitetet, og de oprindelige dele af Københavns Universitet og AarhusUniversitet.
1
Mest indgående I Steven Hall: A commentary on ”The economic implications of alternative publishing models” I:Prometheus,2010, 28: 1, 73-84.2Science, Technology, Medicine3Tabel 3, s. 8.
Helt galt bliver det, når han i samme tabel angiver bibliotekernes øvrige udgifter tilvidenskabsformidling til knap 234 mio. kr. Her har forfatteren sikkert gentaget den nævnte fejl.Samtidig har han glemt at medtage udgifter til husleje.Hvis man medtager alle udgifter inkl. til magasiner og andre bibliotekslokaler vil udgifterne irealiteten nærme sig 600 mio. eller mere.