Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del Bilag 91
Offentligt
958226_0001.png
958226_0002.png

Til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik

En historie fra det virkelige liv.Vi er plejeforældre til en pige hvis forældre er af Vietnamesisk afstamning. De kom tilDanmark som flygtninge med et barn, og fik efterfølgende yderligere to børn.Da det sidste barn er et halvt år, dør moderen og faderen står tilbage med 3 små børn – todrenge og en pige.Pigen bliver det næste år passet delvist af bedstemoderen, men da hun er 1½ år beslutterman at hun skal i familiepleje, og hun kommer i pleje hos os – en dansk familie meddanske rødder.Da pigen er 5 år, har faderen stiftet ny familie (Vietnamesisk), og vil gerne have pigenhjem igen, men da hun er 10 år vil hun ikke længere være hos faderen, der i mellemtidener fraskilt, og hun kommer tilbage til os som plejebarn.I 2004 får hun udleveret et dansk pas udstedt af Politimesteren i Kolding – I ansøgningenhavde vi sat kryds i ”Dansk indfødsret” – hun var jo født i Danmark.Først da hun skal have fornyet sit pas i 2008 – nu hos borgerservice – får vi at vide, at hunikke er dansk statsborger og bliver henvist til at få et Vietnamesisk pas.Ved en henvendelse til Den Vietnamesiske Ambassade bliver vi afvist med besked om, ateftersom hun er født i Danmark kender de hende ikke, og kan derfor ikke udstede et pas tilhende. Vi får udstedt en erklæring om dette, der samtidig anbefaler de danskemyndigheder, til hvem hun henvender sig, at være positiv overfor at hjælpe hende til etgodt liv i Danmark.Vi søger nu igennem det lokale fremmedpoliti at få et fremmedpas til hende, og bliver i denforbindelse gjort opmærksom på, at hun skal have sin egen opholdstilladelse når hun ikkebor hos faderen – begge dele bliver nu søgt og sendt til udlændingeservice.Efter at have modtaget midlertidig opholdstilladelse med anmærkning: ”Givet med henblikpå permanent opholdstilladelse” samt et fremmedpas, indgiver vi en ansøgning om danskstatsborgerskab efter naturalisation.Den ansøgning får vi afslag på, idet faderen der stadig har forældremyndigheden ikke harsøgt dansk statsborgerskab, og pigen kan derfor ikke selvstændigt optages på lovforslagetfør hun er fyldt 18 år. Det anføres ligeledes at hun skal være i besiddelse af en permanentopholdstilladelse.I august 2010 fylder hun 18 år, og umiddelbart inden søger vi den permanenteopholdstilladelse, der nu den 15. februar bliver os meddelt afslået med følgendebegrundelse:Ikke har udvist aktivt medborgerskab igennem mindst 1 års deltagelse i bestyrelser,organisationer etc.Ikke har dokumenteret at være i stand til at opfylde kravet om aktivtmedborgerskab.
Ifølge vore beregninger mangler der 15 point efter den meget indviklede beskrivelse af 100points regel.Point som hun kunne opnå ved at angive deltagelse i foreningsliv.Vi må indrømme, at vi i forbindelse med udfyldelsen af skema TU1 – ansøgningsskemaom permanent opholdstilladelse, ikke har tillagt dette punkt særlig stor betydning – hun harværet aktiv i en lokal gymnastikforening såvel som træner og hjælpetræner, men hunhavde på ansøgningstidspunktet ingen dokumentation og angav derfor ikke dette.Vi kunne ikke forestille os, at et ”dansk menneske” kunne få afslag på permanentopholdstilladelse, og dermed ikke mulighed for at kunne søge dansk statsborgerskab.Med et ”dansk menneske” mener vi:Født i Danmark i 1992Opvokset i en dansk familie fra 1½ år til 5 år og igen fra 10 år og til nu.Opfatter sig selv som værende en del af familien – omtaler vore børn somsøskende etc.Gået i dansk skole fra 0 – 9 klasse, derefter i Gymnasium nu 3. G medafgangseksamen i 2011Taler kun dansk – ikke vietnamesisk.Kun sporadisk kontakt med sin vietnamesiske familie.
Det kan ikke være for sådan en sag, lovgivningen er udarbejdet. Der mangler i den graden subjektiv vurdering samt udvist konduite i sagsbehandlingen.Ovenstående er givet til udvalget med henblik på at fortælle hvordan en sag behandles ogopfattes.Det skal bemærkes, at vi den 15. februar 2011 har anket afgørelsen til Ministeriet forFlygtninge og Integration. Vi vil ligeledes fremskaffe dokumentation fra idrætsforeningenfor aktiv deltagelse, idet dette tilsyneladende er det eneste der mangler.Der er ikke givet personlige oplysninger i denne skrivelse, idet skrivelsen kan betragtessom offentlig, men oplysningerne gives naturligvis gerne til medlemmerne af udvalgetdersom dette ønskes. Skrivelsen er indsendt igennem Folketingets Webside, ogsekretariatet er i besiddelse af kontaktoplysninger.