Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del Bilag 87
Offentligt
956863_0001.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikFormand: Karen JespersenChristiansborg1240 København K
10/02/2011
Kære Karen JespersenAmnesty International har skrevet en række artikler om udlændinge, der havner på ubestemt tid iEllebæk-fængslet:

'Mercys' forbrydelse var, at hun blev solgt som sexslave i Danmark

og havde falske ID-papirer på sig: hun fik tre måneders fængsel. 'Nishas' tilstedeværelse skulle sikres, men hun vargravid i fjerde måned, da hun blev frihedsberøvet og sad i 30 dage. 'Serdil' havde fået afslag på asylog endte i Ellebæk, selvom han var psykisk syg, skar i sig selv og hørte stemmer. Og 'Ali' endte medat blive psykisk syg efter syv måneders ophold i Ellebæk.

Frihedsberøvelse af immigranter og asylansøgere er per definition ikke en straf

og skalderfor kun benyttes, hvis der ikke er andre alternativer. Særligt sårbare grupper som torturofre,gravide, ofre for menneskehandel og psykisk syge bør ikke fængsles, for det kan udgøreumenneskelig og nedværdigende behandling.

Enhver sag om frihedsberøvelse skal,

ifølge gældende lov, prøves ved domstolen indenfor deførste tre døgn. Men en række eksperter påpeger, at der i mange sager ikke sker en reel prøvelse af,om man kunne nøjes med mindre indgribende foranstaltninger end frihedsberøvelse. Der er ikkeeffektive metoder til at sikre, at man identificerer og undgår at fængsle de sårbare grupper, somtager skade eller bliver mere syge af at være frihedsberøvet.

Derfor opfordrer jeg dig til at arbejde for, at domstolskontrollen skærpes,

således at derkun anvendes frihedsberøvelse, når der absolut ikke er andre alternativer.

Jeg mener desuden, at der skal være en screeningsordning ved uvildige fagfolk,

så særligtsårbare personer eller grupper ikke udsættes for frihedsberøvelse. Og der bør oprettes ensygeafdeling i Ellebæk, der sikrer en akut hjælp til de udlændinge, der får psykiske problemer af atvære indsat.Jeg ser frem til at høre, hvordan integrationsudvalget vil tage hånd om problemet.
Med venlig hilsenHenrik Rønningen Lund Andersen[email protected]
Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)