Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del Bilag 44
Offentligt
Europaudvalget, Erhvervsudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget, Retsud-valget, Udvalget for Udlændinge- og integrationspolitikEU-konsulentenEU-note
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere18. november 2010
Kommissionen fremlægger en rapport om unionsborgerskab med for-slag til at fjerne hindringerne for EU-borgernes rettigheder
SammenfatningKommissionen har i tilknytning til sin meddelelse om relancering af detindre marked fremlagt sin første rapport om Unionsborgerskab. Rap-porten gennemgår 25 foranstaltninger til at fjerne de hindringer, somEU-borgerne støder på i deres dagligdag, f.eks. når de rejser, stude-rer, gifter sig, går på pension, køber, arver eller stemmer i en andenmedlemsstat.
1/4
Kommissionen fremlagde den 27. oktober 2010 en ”Rapportom unionsbor-gerskab 2010”med undertitlen ”afskaffelse af hindringerne for unionsborger-1nes rettigheder . Rapporten gennemgår 25 foranstaltninger til at fjerne dehindringer, som EU-borgerne støder på i deres dagligdag, f.eks. når de rejser,studerer, gifter sig, går på pension, køber, arver eller stemmer i en andenmedlemsstat. Der er ikke tale om noget egentlig høringsdokument fra Kom-missionen, og der er derfor heller ikke fastsat nogen frist for bemærkninger tiludspillet.Rapporten om unionsborgerskab blev fremlagt samtidig med meddelelsen”På2vej mod en akt for det indre marked”. Meddelelsen ser tilbage på udviklin-gen af det indre marked siden 1992 og foreslår – ikke mindst i lyset af denøkonomiske og finansielle krise - en fornyet fokusering af det indre marked forat sætte skub i væksten og forbedre borgernes rettigheder. Kommissionenunderstreger, at meddelelsen om akten for det indre marked og rapporten omunionsborgerskabskal supplere hinandenog komme opsplitningen af EU tillivs i spørgsmål, der er af direkte interesse for borgerne, så resultatet kanblive et borgernes Europa og et effektivt indre marked.
25 måder at lette EU’s borgernes hverdag påDen første rapport om unionsborgerskab nogensinde ser på de problemer,borgerne står over for i dagligdagen, når de benytter sig af deres EU-rettigheder og i den forbindelse vælger at leve dele af deres liv på den andenside af landegrænserne: Når de rejser, studerer, arbejder, bliver gift, køberhus eller bil i et andet EU-land. Rapporten indeholder 25 foranstaltninger,Kommissionen planlægger at gennemføre i løbet af de næste tre år, og somhar til formål at gøre livet lettere for EU-borgerne.Den overordnede målsætning med udspillet er at gøre det indre marked mereindbydende og vedkommende for EU’s borgere. Rapporten indeholder daogså et broget katalog over tiltag med forslag, som spænder fra regulærelovgivningsforslag til oplysningskampagner rettet mod EU-borgerne om deres(gældende) rettigheder (f. eks. turisters kendskab til forbrugerregler).
12
KOM(2010) 603.Meddelelsen er behandlet i EU-note (10) E 13 af 10. november 2010:http://www.euo.dk/upload/application/pdf/84ec1a2c/2010E13.pdf
2/4
Det skal i øvrigt bemærkes, at nogle af forslagene allerede er sat i værk (f.eks. forslaget til direktiv om patientrettigheder fra 2. juli 2008), og at der påvisse punkter er overlap med nogle af de initiativer, der er beskrevet i medde-lelsen om det indre marked, jf. EU-note E 13.Nedenfor gennemgås et par hovedoverskrifter i rapporten.Bedre beskyttelse af turister og bosatte i udlandet:Ifølge Kommissionenbenytter mange EU-borgere internettet til selv at arrangere deres ferierejser.Sådanne rejser er imidlertid ikke omfattet af EU-reglerne om pakkerejser,hvilket har skabt juridiske gråzoner, hvor forbrugerne ikke ved, om deres rejseer beskyttet. Derfor vil Kommissionen ajourføre de regler, der beskytter folk,når de er på ferie, herunder reglerne om pakkerejser.Kommissionen vil også komme med forslag til, hvordan man kan styrke pas-sagerers rettigheder i forbindelse med alle former for transport, herunder isærflypassagerers rettigheder (f.eks. i forbindelse med lange forsinkelser og af-lysninger). I den forbindelse vil der også blive stillet forslag om at sikre handi-cappedes adgang til alle transportmidler og relevant infrastruktur.Kommissionen vil også styrke retten til konsulær beskyttelse for EU-borgere,hvis hjemland ikke er repræsenteret i tredjelandet. På det punkt vil Kommissi-onen i 2011 stramme reglerne op og udbrede viden om reglerne hos borgerneog de ansatte på konsulaterne bl.a. ved hjælp af en særlig hjemmeside.Bedre beskyttelse af forbrugere:Kommissionen vil også hjælpe forbrugernemed at få oprejsning, når de har problemer med handlende i andre EU-lande.I den forbindelse skal det gøres nemmere hurtigt og billigt at få en løsninguden om domstolene på tvister på tværs af landegrænserne. Det skal bl.a.ske gennem udbredelse af kendskabet til alternativ konfliktløsning og media-tion.Bedre information om rettigheder til internationale par:Kommissionen vilstille forslag til lovgivning, som skal gøre det nemmere for internationale par(både ægtepar og registrerede partnere) at få at vide, hvilke retsinstanser derhar kompetence, og hvilket lands ret der gælder for det hus eller de bankkonti,de har sammen. Kommissionen vil fremsætte forslag herom i 2011.Nemmere overførsel af social sikring for vandrende arbejdstagere:Kommissionen er ved at udvikle et nyt system til elektronisk udveksling afoplysninger mellem de nationale forvaltninger, så det bliver nemmere og hur-tigere for folk, der arbejder i et andet EU-land, at få overført deres rettighedertil social sikring.
3/4
Lettelse af formaliteter og omregistrering for bilejere:Kommissionen vil i2011 komme med forslag til at forenkle papirarbejdet og formaliteterne i for-bindelse med omregistrering af biler, der er købt i et andet EU-land, og somtages med til et andet. I den forbindelse vil Kommissionen tage sager op, hvorborgerne afkræves indregistreringsafgift to gange.Fornyelse af programmet "Europa for borgerne"Programmet "Europa forborgerne", der støtter samarbejde mellem venskabsbyer og borgerprojekter,er for tiden under revision. Programmet har fokus på fremme af de rettighe-der, der knytter sig til unionsborgerskabet, såsom stemmeret til kommunalvalgog valg til Europa-Parlamentet i bopælsmedlemsstaten, fri bevægelighed ogkonsulær beskyttelse. Kommissionen har i den forbindelse lanceret en offent-lig høring, hvor folk kan komme med bemærkninger til den næste fase af pro-grammets aktiviteter.
Med venlig hilsen
Thomas Fich(3611)
4/4