Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del Bilag 9
Offentligt
900010_0001.png
900010_0002.png
900010_0003.png
Udenrigsministeriet.København, den 6. oktober 2010.
a.
Udenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at der i finansåret 2010afgives tilsagn på 35,0 mio. kr. i støtte til den somaliske overgangsregering, den regionale samarbejds-organisation for Afrikas Horn og FNs fælles program i Somalia.Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2010 opførte bevilling på 648,0 mio. kr. til §06.32.08. Øvrig Bistand.BaggrundOfficielle opdaterede økonomiske nøgletal eksisterer ikke for Somalia, men BNP estimeres til om-kring 600 US dollars per indbygger (2009). Indbyggerantallet anslås til ca. 9 mio. mennesker (2008)og den årlige befolkningstilvækst til ca. 3 pct. (2008). Herudover anslås det, at et lignende antal soma-liere lever udenfor landets grænser. Forventet levealder er 48 år (2007). Levevilkårene i Somaliavurderes at være blandt de værste i verden, og landet er arnested for både terrorangreb, radikaliseringog pirateri.Somalia er de facto opdelt i tre semiautonome regioner:”Somaliland”,der er relativt fredeligt oghar egen forfatning, præsident og parlament. Regionen ønsker selvstændighed.”Puntland”,der er mereustabil og også har egen forfatning, præsident og parlament. Puntland udgør det primære hovedsædefor pirateri.”Den sydlige-centrale del”,hvor der har været borgerkrig de seneste 19 år, kun afbrudt afkorte perioder med fred. Overgangsregeringen (TFG) har kun begrænset kontrol over landet, primærtomkring Mogadishu.ProgrambeskrivelseProgrammet gennemføres i alle Somalias regioner. De somaliske institutioner er svage og har hidtilikke evnet at levere serviceydelser til befolkningen. Det har medført tab af statslig legitimitet. Pro-grammet består af følgende tre komponenter:Lokale udviklingsprojekter (15,0 mio. kr.)Formålet er at styrke de lokale myndigheders evne til at levere basale serviceydelser. Aktiviteternefinansieres via en række lokale udviklingsfonde, der foretager investeringer i basale serviceydelser somsundhedsklinikker, skoler eller markedspladser. Det er målet for 2010 at sætte 26 nye distriktsråd i standtil at gennemføre egne projekter, der kommer flere end 150.000 personer til gode. Samtidig opsættesder i alle projektområder lokale monitoreringsgrupper, der sikrer lokalsamfundenes engagement ogkontrol med aktiviteterne.Komponenten gennemføres via FNs fælles program”Joint Programme on Local Governance andDecentralized Service Delivery”(JPLG). Programmet består af fem individuelle FN-organisationer.Programmet skal derfor også ses som et led i FN’s bestræbelser på at levere som én organisation(”OneUN”).
b.
AS001217Udenrigsmin., j.nr. 104.Somalia.14-3.MGQ
2
Direkte støtte til TFG til rehabilitering af fysisk infrastruktur (10,0 mio. kr.)Formålet er at øge den somaliske overgangsregerings, TFG’s, evne til at levere serviceydelser tilbefolkningen og styrke deres legitimitet. Støtten til TFG vil bidrage til tre rehabiliteringsprojekter iMogadishu (hospitaler og regeringsbygninger, inkl. træning).Eftersom det somaliske banksystem og TFG's regnskabsmæssige evner fortsat er yderst begrænsede,vil denne komponent blive gennemført viaPricewaterHouseCoopers(PwC), som vil fungere som fi-nansiel agent for beløbet på 10,0 mio. kr. I den forbindelse trækker Danmark på erfaringer med lignendedirekte pengeoverførelser til TFG fra andre donorlande. PwC vil således være ansvarlig overfor Dan-mark for at sikre, at fremskridts- og finansielle rapporter afleveres til tiden, og at behørig opfølgningfinder sted.Støtte til IGADs indsats i Somalia (10,0 mio. kr.)Stats- og regeringsledere for den regionale samarbejdsorganisation for Afrikas Horn (IGAD) har storindflydelse på den politiske proces i Somalia. Under sidste IGAD-møde blev det besluttet at styrkederes tilstedeværelse i Somalia. IGAD vil derigennem arbejde for at fremme dialogen mellem de so-maliske grupper og bidrage til en forbedret koordination mellem de somaliske sikkerhedsstyrker ogAUs militære operation i landet (AMISOM).Formålet med den danske støtte er at muliggøre etablering af et IGAD-kontor i Mogadishu, der skalgennemføre en række aktiviteter, som tager sigte på at styrke TFG's anseelse i befolkningen. Eksemplerpå konkrete aktiviteter, der planlægges gennemført under komponenten, omfatter IGAD-støtte til TFG'segen mobilisering af finansielle og tekniske ressourcer til kapacitetsopbygning, støtte til etablering afTFG-træningsinstitutioner, opbygning af TFG's institutionelle strukturer samt styrkelse af IGADs So-malia kontor i Addis Ababa samt IGAD-kontoret i Mogadishu.Midlerne vil blive administreret af IGAD i tæt dialog med ambassaden i Addis Ababa.BudgetDet samlede budget andrager 35,0 mio. kr. fordelt på følgende poster:JPLGTFGIGADI alt15,0 mio. kr.10,0 mio. kr.10,0 mio. kr.35,0 mio. kr.
Tilsagnet vil blive afholdt med 35,0 mio. kr. under § 06.32.08.60. Stabilisering og konfliktforebyg-gelse. Tilsagnet forventes udbetalt i årene 2010-2011.Væsentlige risikoelementerDe ustabile politiske forhold og den skrøbelige sikkerhedssituation indebærer, at indsatsen vil væregenstand for mange risici på kort og mellemlang sigt. Truslen om terrorangreb og øgede militære kampekan bevirke, at FN, NGOer og donorer ikke kan operere i områderne. Fleksibilitet i programdesign ogløbende justeringer gennem hele implementeringen vil imødegå nævnte risici.c.Sagen forelægges Finansudvalget, da der er tale om en rammebevilling, hvor totaludgiften overstiger33 mio. kr.Forslaget er tiltrådt af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde.
d.
3
e.
Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet om Finansudvalgets tilslutning til,at der i finansåret 2010 afgives tilsagn på 35,0 mio. kr. i støtte til den somaliske overgangsregering, denregionale samarbejdsorgansiation for Afrikas Horn og FNs fælles program i Somalia.Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2010 opførte bevilling på 648,0 mio. kr. til §06.32.08. Øvrig bistand.Finansministeriets tilslutning foreligger.
f.
København, den 6. oktober 2010
SØRENPINDTil Finansudvalget.