Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del Bilag 43
Offentligt
923452_0001.png
923452_0002.png
923452_0003.png

Udenrigsministeriet.

København, den 18. november 2010.
a.
Udenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at der i finansåret 2010afgives tilsagn på 45,0 mio. kr. i støtte til fremme af vedvarende energi gennem Verdensbankens do-norfond ESMAP (Energy Sector Management Assistance Programme).Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2010 opførte bevilling på 1.045,1 mio. kr. til §06.34.01 Miljø- og Klimabistand i udviklingslande mv.BaggrundEnergiforsyning i udviklingslandene er ofte ineffektiv og upålidelig, og store befolkningsgrupper hari dag ikke adgang til moderne energiformer. Ca. 1,4 mia. mennesker lever uden adgang til elektricitet,og ca. 2,7 mia. mennesker er afhængige af brænde og anden biomasse til den daglige madlavning.Adgang til moderne energiformer anses i stigende grad som en afgørende forudsætning for økonomiskvækst, sociale forbedringer og bekæmpelse af fattigdom. Hertil kommer, at de stigende priser på fossilebrændstoffer, den voksende efterspørgsel efter energi og den stigende opmærksomhed omkring demenneskeskabte klimaforandringer har medført usikkerhed om den fremtidige energiforsyning.Verdensbanken udvider sine aktiviteter inden for vedvarende energi og energieffektivisering, bl.a.efter ønske fra flere donorer. Verdensbankens donorfond ESMAP, der støtter udviklingslandenes po-litik- og strategiudvikling, spiller en vigtig rolle i denne sammenhæng, bl.a. i forhold til at identificerekonkrete investeringsmuligheder for Verdensbanken.ProjektbeskrivelseFormålet med den danske støtte til ESMAP er at fremme adgang til vedvarende energi, gennemførelseaf energieffektiviseringer og udbredelsen af klimavenlige energiteknologier i lav- og mellemindkomst-lande. Dette planlægges gennemført via støtte til opbygning af lokal viden og kapacitet, udvikling afpolitik, strategier og gunstige rammebetingelser, teknisk bistand og markedsudvikling, samt forbered-else af konkrete investeringsmuligheder.Støtten gives til gennemførelsen af ESMAPs arbejdsplan for perioden 2008-2013, der fokuserer påaktiviteter indenfor følgende 4 grupper:1)Energi- og strategivurdering:Sigter mod at reducere energisektorens sårbarhed overfor globale kriser ogspredning af energiforsyningen gennem regionalt samarbejde.Fattigdomsorienteret teknisk bistand:Sigter mod at forbedre de fattige befolkningsgruppers adgang til energi gen-nem teknisk bistand til små og mellemstore virksomheder og at styrke natio-nale elektrificeringsprogrammers effekt på fattigdomsreduktion.
b.
2)
AS001232Udenrigsmin., j.nr. 104.G.3-2-2.
2
3)
Energieffektive byer:Sigter mod at fremme energieffektive programmer og planlægning i udvik-lingslandenes byområder, blandt andet med henblik på at begrænse byernesudledning af drivhusgasser.Markedsudvikling for vedvarende energi:Sigter mod at yde assistance til at sprede energiforsyningen på flere energi-kilder og til en øget udbygning med nettilsluttede vedvarende energianlæg.
4)
Danmark har siden 2005 støttet ESMAP med 45,0 mio. kr. Bidraget er kanaliseret gennem en særligdansk donorfond, øremærket til vedvarende energi. Støtten er givet til i alt 32 vedvarende energi-akti-viteter på nationalt, regionalt og globalt plan. Blandt de vigtigste resultater kan fremhæves, at deninstallerede vedvarende energi-kapacitet i perioden 2006-2009 er vokset med 35 pct. i de lande, dermodtog dansk støtte. De danske midler har endvidere muliggjort en væsentlig udvidelse af Verdens-bankens generelle udlån til vedvarende energi, og der er sket klare forbedringer i den politiske reguleringi forhold til vedvarende energi i 14 af de lande, der har modtaget dansk støtte.Vurdering af programmets målopfyldelse vil ske gennem ESMAP’s afrapportering til de årlige møderi den rådgivende donorgruppe samt i ESMAP’s årsrapporter. I den rådgivende donorgruppe er derenighed om, at støtten til ESMAP kanaliseres gennem en fælles donorfond med henblik på at sikreoverskuelighed, fleksibilitet og færre omkostninger til administration.BudgetDet danske bidrag udgør 45,0 mio. kr., der indgår i en fælles donorfond. ESMAPs samlede budget istøttteperioden andrager 186,0 mio. kr. fordelt på følgende poster:Energivurdering og -strategiFattigdomsorienteret teknisk bistandTværgående initiativer (energieffektive byer og markedsud-vikling for vedvarende energi)Administration, teknisk bistand, monitorering, evaluering oginformationI alt50,7 mio. kr.50,7 mio. kr.59,1 mio. kr.25,5 mio. kr.186,0 mio. kr.
Tilsagnet vil blive afholdt med 45,0 mio. kr. under § 06.34.01.80. Øvrige miljøbidrag.Tilsagnet forventes udbetalt i årene 2010-2013.Væsentlige risikoelementerEn faldende verdensmarkedspris på olie, kul og gas vil kunne reducere interessen for at investere ivedvarende energi og energieffektivitet. De fleste fremskrivninger forudser dog, at priserne på fossilebrændstoffer fremover vil forblive på et højt niveau. En udvidet brug af bæredygtig og vedvarendeenergi er ofte afhængig af national politik og lovgivning, der er udenfor ESMAP’s kontrol. En stor delaf ESMAP’s indsats retter sig mod at styrke politikudvikling og rammebetingelser, og vil dermed bi-drage til at imødegå denne risiko.c.Sagen forelægges Finansudvalget, da der er tale om en rammebevilling, hvor totaludgiften overstiger33 mio. kr.
3
d.e.
Forslaget er tiltrådt af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde.Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet om Finansudvalgets tilslutning til,at der i finansåret 2010 afgives tilsagn på 45,0 mio. kr. i støtte til fremme af vedvarende energi gennemVerdensbankens donorfond ESMAP (Energy Sector Management Assistance Programme).Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2010 opførte bevilling på 1.045,1 mio. kr. til §06.34.01 Miljø- og Klimabistand i udviklingslande mv.Finansministeriets tilslutning foreligger.
f.
København, den 18. november 2010
SØRENPINDTil Finansudvalget.