Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del Bilag 32
Offentligt
915765_0001.png
915765_0002.png
915765_0003.png

Udenrigsministeriet.

København, den 9. november 2010.
a.
Udenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at der i finansåret 2010afgives tilsagn på 100,0 mio. kr. i støtte til gennemførelse af Mozambiques fattigdomsstrategi og skat-tereform.Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2010 opførte bevilling på 3.156,0 mio. kr. til §06.32.01. Udviklingslande i Afrika.BaggrundMozambiques bruttonationalindkomst pr. indbygger var for 2008 estimeret til USD 404. Realvæksteni BNP pr. indbygger udgjorde 4,5 pct. i 2008. Indbyggertallet skønnedes i 2008 at være 22,4 mio. Denlangfristede offentlige udlandsgæld opgjordes i 2008 til USD 3.432 mio. Mozambique er af Verdens-banken klassificeret som tilhørende gruppen af lavt forgældede lande og af FN klassificeret somtilhørende gruppen af mindst udviklede lande.Mozambique har oplevet en robust økonomisk udvikling det seneste årti med stabilisering af ma-kroøkonomien, høje vækstrater, stabil inflation og styrkede valutareserver. Fattigdommen reduceredeskraftigt fra 1997 frem til 2003, men i de senere år har udviklingen tabt momentum, og halvdelen afbefolkningen lever fortsat i fattigdom. Dette kan kun delvis forklares med eksterne forhold som denglobale finansielle krise, høje fødevare- og oliepriser samt oversvømmelse i den centrale del af landet.Interne forhold som f.eks. erhvervsklima, konkurrenceevne og landbrugets produktivitet hører med tilbilledet og understreger behovet for reformer.Regeringen i Mozambique planlægger derfor at styrke reformerne i erhvervssektoren, der skal væremed til at sikre gunstige forhold for små og mellemstore virksomheder, som skal være drivkraften forden brede vækst og jobskabelse i samfundet. De grundlæggende menneskerettigheds- og demokratiskeprincipper er styrket de senere år. Der har dog fra internationale valgobservatører været rejst kritik afdet seneste præsident- og parlamentsvalg, hvilket førte til en aftale med budgetstøttedonorerne omkonkrete tiltag, der skal hindre gentagelse af uregelmæssigheder ved kommende valg.ProjektbeskrivelseDen overordnede målsætning med programmet er dels at bidrage til at reducere fattigdommen iMozambique gennem nedbringelse af statens budgetunderskud dels at støtte iværksættelsen af rege-ringens skattereform samt at styrke lønadministrationen.Budgetstøtte (14,0 mio. kr.)Budgetstøtten vil bidrage direkte til lettelse af statens budgetunderskud, hvor de sociale ydelser tegnersig for over halvdelen af udgifterne. Budgetstøtten ydes på baggrund af tilfredsstillende opfyldelse afaftalte mål, der dækker de sociale sektorer, erhvervsområdet, god regeringsførelse og økonomiforvalt-ning. En andel af støtten ydes på baggrund af specifik målopfyldelse herunder styrkelse af korrupti-onsbekæmpelse, udvidelse af beskatningsgrundlag, og styrkelse af jordloven. Den danske budgetstøtte
b
AS001225Udenrigsmin., j.nr. 104.Maputo.96.
2
svarer til 1 pct. af driftsbudgettet, mens gruppen af donorer, der yder budgetstøtte, tilsammen bidragermed ca. 28 pct. af driftsbudgettet. Resten dækkes gennem statens egne skatteindtægter.Støtte til iværksættelse af skattereformen og styrkelse af lønadministrationen (86,0 mio. kr.)Programmet støtter gennemførelsen af regeringens skattereform og styrkelse af lønadministrationengennem en fælles fond styret af Finansministeriet i Mozambique i samarbejde med de lokale skatte-myndigheder. Fællesfonden støttes endvidere af en række andre donorer.Skattereformen har til formål at forenkle skatteadministrationen, udvikle et moderne skattesystemog øge skattemyndighedernes kapacitet til at øge skatteprovenuet. Reformen indebærer blandt andet,at told og skattemyndighederne samles. Der er allerede gennemført lovændringer, der vil forenkle skat-teopkrævningen for de mindste virksomheder. Det forventes, at der med reformen kan realiseres etyderligere skattepotentiale på 5-8 pct. af BNP.Skattereformen indebærer, at der skal udvikles en ny og moderne forretningsgang for skatteopkræv-ningen samt etableres et skattedatacenter med elektronisk kildeskatsadministration. I tillæg til udstyrer der tale om omfattende træning af skattepersonale og oplysningskampagner for borgerne samt ud-videlse af den nuværende tilstedeværelse af skattemyndighederne gennem skattecentre til alle provinser.En del af støtten vil gå til styrkelse af lønadministrationen i staten. Forbedring af lønadministrationenbegyndte i 2007 med årlig registrering af offentlige ansatte. Der planlægges nu at udvide og forbedresystemet, således at det kan håndtere statens lønberegnings- og udbetalingssystem og kobles op påstatens økonomistyringssystem. Projektet forventes at forenkle og effektivisere statens personalesty-ring.BudgetDet samlede tillægsbudget andrager 100,0 mio. kr. fordelt på følgende poster:BudgetstøtteStøtte til skattevæsenet og løn adm.I alt14,0 mio. kr.86,0 mio. kr.100,0 mio. kr.
Tilsagnet vil blive afholdt med 100,0 mio. kr. under § 06.32.01.13. Mozambique. Tilsagnet forventesudbetalt i perioden 2011-2014.Væsentlige risikoelementerBudgetstøtten gives under forudsætning af tilfredsstillende opfyldelse af aftalte mål. Utilstrækkeligansvarlighed blandt politikere og i den offentlige forvaltning, manglende efterlevelse af lovgivningensamt svag institutionel kapacitet, særligt på distriktsniveau, udgør de væsentligste risici for programmet.Risiciene forventes gradvis reduceret med gennemførelsen af reformerne.c.Sagen forelægges Finansudvalget, da der er tale om aktiviteter, som ikke var forudset under §06.32.01.13 Mozambique på finansloven for 2010, og hvor totaludgiften overstiger 33 mio. kr.Forslaget er tiltrådt af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde.Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet om Finansudvalgets tilslutning til,at der i finansåret 2010 afgives tilsagn på 100,0 mio. kr. i støtte til gennemførelse af Mozambiquesfattigdomsstrategi og skattereform.
d.e.
3
Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2010 opførte bevilling på 3.156,0 mio. kr. til §06.32.01. Udviklingslande i Afrika.f.Finansministeriets tilslutning foreligger.
København, den 9. november 2010
SØRENPINDTil Finansudvalget.