Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del Bilag 28
Offentligt
911395_0001.png
HDR og HDI 2010 - Fakta
Videreudviklede indikatorer samt nye indeks for ulighed, ligestilling og fattigdomHuman Development Report 2010 indeholder en række metodologiske nyheder. Blandt andet er flere afhovedindikatorerne i indekset for menneskelig udvikling – sundhed, uddannelse og indkomst – blevetjusteret. Nu måles for eksempel det forventede antal skoleår i stedet for, som tidligere, andelen af børn iskole. Det gøres for at give et bedre billede af uddannelsesniveauet i de forskellige lande.Fra og med i år vises forandring i et lands udviklingsniveau desuden ud fra en femårsperiode frem for,som tidligere, fra år til år. Det sker for bedre at kunne vise de langsigtede udviklingstendenser. Den nyefremgangsmåde gør dog, at dette års HDI-rangering ikke er direkte sammenlignelig med tidligere år.Rapporten fra 2010 fremstiller den seneste HDI-rangering på basis af data fra 169 lande. De ti lande derer øverst på listen er: Norge, Australia, New Zealand, USA, Irland, Lichtenstein, Holland, Canada,Sverige og Tyskland. De ti lande som ligger nederst er Mali, Burkina Faso, Liberia, Chad, Guinea-Bissau,Mozambique, Burundi, Niger, Den Demokratiske Republik Congo og Zimbabwe.Årets rapport introducerer endvidere tre nye indeks.

HDI justeret for ulighed

(IHID – Inequality-adjusted HDI)IHDI måler det gennemsnitlige niveau for menneskelig udvikling i et samfund, hvor der er taget højde foreventuelle uligheder. Hvis der er fuldstændig lighed er HDI-værdien og IHDI-værdien ens. Jo størreforskel der er mellem de to mål, des mere ulighed.

Indekset for ulighed mellem kønnene

(GII – Gender Inequality Index)GII måler ulighed mellem kønnene indenfor områderne reproduktiv sundhed, medbestemmelse ogarbejdsstyrke. Værdierne ligger mellem 0 (fuldstændig lighed) og 1 (absolut ulighed).

Det flerdimensionelle fattigdomsindeks

(MPI – multidimensional Poverty Index)MPI er en metode hvormed man kan måle alvorlige brister indenfor områderne sundhed, uddannelse oglevestandard. Metoden tager hensyn til, hvordan fattige mennesker lever ved at vægte om de eksempelvishar adgang til elektricitet, rent vand og sanitet. Målet giver dermed et billede af graden af fattigdom.Tanken er, at disse nye, mere præcise måder at måle fattigdom og velstand på skal fungere som værktøjerfor politikere og beslutningstagere.