Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del Bilag 28
Offentligt
911394_0001.png
HDR 2010: Regionale eksempler
Dette års Human Development Report dokumenterer, med dets nye målemetoder, betydeligefremskridt, men også vigtige udfordringer – og geografiske forskelle.

De arabiske lande

Fem af de ti lande der har gjort størst fremskridt i HDI målingerne siden 1970, er de arabiskelande; Oman, Saudi Arabien, Tunesien, Algeriet og Marokko. Hvad angår ulighed mellemkønnene halter disse lande dog noget bagefter. I indekset for ulighed mellem kønnene (GII)ligger de i gennemsnit 70 procent under deres HDI – hvilket er markant lavere endverdensgennemsnittet på 56 procent. Lavest rangerende på GII er Yemen.

Latinamerika og Caribien

Indkomstforskellene er størst i Latinamerika og Caribien, og forskellene mellem rige of fattigestiger fortsat i Argentina, Venezuela og Haiti. Dog mindskes uligheden i andre af regionenslande – mest tydeligt i Brasilien og Chile. Den forventede levealder i regionen er siden 1970steget fra 60 til 74 år og indskrivningen i uddannelsessystemet er steget fra 52 procent til 83procent i samme periode.

Afrika syd for Sahara

Fire lande fra Afrika syd for Sahara er blandt de 25 lande, der har forbedret deres HDI mestgennem de sidste 40 år. Disse er Etiopien, Botswana, Benin og Burkina Faso. Lande som DenDemokratiske Republik Congo, Zambia og Zimbabwe har dog en lavere HDI-værdi i dag, endda man startede med at måle i 1970. Kvinderne er i denne region bedre repræsenteret i politiskeparlamenter end de er i Syd-og Centralasien, de arabiske lande og Østeuropa – men fremskridtetbliver undermineret af en markant forskel i mænd og kvinders uddannelsesniveau.

Sydasien

Sydasien er den region i verden, hvor flest mennesker lever i absolut fattigdom. Målt ud fra detnye flerdimensionelle fattigdomsindeks (MPI) drejer det sig om i alt 844 millioner mennesker.For Afrika syd for Sahara er det tilsvarende tal 458 millioner mennesker. Nepal, Indien, Iran,Pakistan og Bangladesh er blandt de lande der har oplevet størst fremskridt i HDI siden 1970.

Østasien og Stillehavsregionen

Landene i denne region har siden 1970 oplevet en ekseptionel økonomisk vækst, som har ført tilen fordobling af HDI sammenlignet med 1970 (fra 0,36 i 1970 til 0,71 i dag). I denne regionfindes også fire af de ti lande i verden, der er steget mest i HDI: Kina, Indonesien, Laos ogSydkorea. Højere lønninger har dog været ledsaget af større indkomstforskelle, hvilket igen harmedført et fald på mere end 20 procent, når HDI-indekset justeres for ulighed.

Østeuropa og Centralasien

Lande i denne region har en relativ lige fordeling, fremgår det af det ulighedsjusterede HDI-indeks. Den forventede levealder i de tidligere sovjetstater Hviderusland, Rusland og Ukraine erlavere end i 1970.