Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del Bilag 201
Offentligt
1026033_0001.png
1026033_0002.png

Frihed i fokus – Udviklingsbistanden på

finanslovsforslaget 2012

24.08.2011Finanslovsforslaget for 2012 afspejler regeringens udviklingspolitiske prioriteter. Med særligt fokuspå prioriteterne Frihed, fred og stabilitet samt vækst og beskæftigelse vil regeringen levere enfortsat markant opfølgning på sidste års nye strategi for Danmarks udviklingssamarbejde - ”Frihedfra fattigdom – Frihed til forandring”.Regeringen opprioriterer det danske engagement i skrøbelige stater i de kommende år, og indsatsentil støtte af demokratiske frihedsfremmende kræfter, særligt i Nordafrika og Mellemøsten, styrkesmarkant. Støtten til fremme af vækst og beskæftigelse i Afrika øges gradvist over de kommende år,så der fra 2014 sikres i alt 2 mia. kr. årligt til området.I forbindelse med offentliggørelse af finanslovsforslaget udtaler udviklingsminister Søren Pind (V):”Øget vækst i den private sektor og dermed flere jobs er den eneste vej til at gøre udviklingslandeneselvbærende. Fremme af vækst og beskæftigelse, særligt i Afrika, er derfor i fokus igen i 2012. Bl.a.afsætter vi 150 mio. kr. i 2012 til Den Afrikanske Garantifond, der har til formål at skaffe mindreafrikanske virksomheder bedre adgang til finansiering. Desuden styrkes det nye Danida BusinessPartnerships med 50 mio. årligt til i alt 285 mio. De ekstra midler skal bl.a. gå til aktiviteter isamarbejde med dansk erhvervsliv.Derudover sætter vi de kommende år ekstra fokus på frihed og demokrati. Det arabiske forår harunderstreget behovet for støtte til demokratiske frihedsfremmende kræfter i udviklingslandene.Derfor vil 125 mio. kr. i 2012 gå til Frihedspuljen, der er designet til at understøtte en udviklingmod frihed og demokrati. Det vil medvirke til at fremme samfund, hvor betingelserne forradikalisering får modspil. Særligt Mellemøsten og Nordafrika er i fokus i 2012.Endelig sætter den hjerteskærende situation på Afrikas Horn sit præg på næste års budget. FNbetegner situationen som den værste sultkatastrofe i 60 år. Danmark har indtil videre givet mere end180 mio. kr. i akut nødhjælp til Hornet og 70 mio. kr. til mere langsigtede indsatser fokuseret påstyrkelse af levevilkår og fødevaresikkerhed. Men behovet vil være så massivt længe endnu, at jeg i2012 har valgt at øge den samlede ramme til humanitær bistand til næsten 1,5 mia. kr. Vi vil arbejdefor, at nødhjælpen til akutte kriser og naturkatastrofer når hurtigere frem, bliver mere effektiv ogkoordineres bedre. Et styrket dansk bidrag til håndtering og løsning af verdens flygtningeproblemerer både i udviklingslandenes og i vores egen interesse.”Udvalgte indsatser i 2012:
Den danske indsats i skrøbelige og konfliktramte lande opprioriteres. I tillæg til det danskeengagement i Somalia, som styrkes markant med 300 mio. kr. i årene 2011-2014,igangsætter regeringen i 2012 en stor dansk indsats i det nye uafhængige Syd-Sudan med310 mio. kr. Som led i Helmand-planens styrkelse af det udviklingspolitiske engagement iAfghanistan vil udbetalingsniveauet i 2012 nå op på 435 mio. kr.
Den samlede humanitære bistand øges til ca. 1,5 mia. kr. i 2012. 180 mio. kr. vil i 2012 gåtil langsigtede humanitære indsatser i Etiopien, Sudan og Somalia. Herudover fordoblesbidraget til FN’s centrale nødhjælpsfond CERF, til 100 mio. kr. om året for at fremme enhurtig og målrettet finansiering af indsatser i akutte humanitære kriser. Bidraget til FN’shumanitære koordinationskontor OCHA, øges til 30 mio. kr. årligt.Det danske bidrag til afhjælpning af de flygtningeproblemer, der tynger fattige samfundrundt omkring i verden, styrkes. Regeringen øger derfor det danske bidrag til FN’sflygtningehøjkommissariat, UNHCR, til i alt 160 mio. kr. årligt. Endelig styrkes bistandentil afhjælpning af flygtningeproblemer i regioner af central relevans for danskflygtningepolitik med 25 mio. kr. til i alt 325 mio. kr. årligt.Aktiviteterne inden for regeringens fem hovedprioriteter understøttes af den danskeudviklingsforskning. De konkurrenceudsatte forskningsmidler forøges i 2012 til i alt 155mio. kr., hvoraf der afsættes 20 mio. kr. til forskning i vacciner for bl.a. hiv, malaria ogtuberkulose.Et stærkere engagement i færre lande og organisationer skaber gennemslagskraft, bedreresultater og rum til nye indsatser. Udfasningen i syv partnerlande fortsætter i de kommendeår, så antallet af partnerlande i første omgang reduceres fra 26 til 19.For at skabe yderligere rum til opfølgning på strategiens fem prioritetsområder nedjusteresbistanden til Tanzania, Mozambique, Ghana og Bangladesh. Det danske bidrag til DenGlobale Fond til bekæmpelse af hiv/aids, tuberkulose og malaria reduceres, og fra 2012gives ikke længere dansk bidrag til UNESCO’s udviklingsaktiviteter.
Udenrigsministeriet