Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del Bilag 183
Offentligt
1012362_0001.png
1012362_0002.png
1012362_0003.png

Udenrigsministeriet.

København, den 14. juni 2011.
a.
Udenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at der i finansåret 2011afgives tilsagn på 75,0 mio. kr. i støtte til fremme af menneskerettigheder og retsstat i Irak.Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2011 opførte bevilling på 1.180,0 mio. kr. til §06.32.02. Udviklingslande i Asien og Latinamerika (Reservationsbev. ).BaggrundIraks bruttonationalindkomst pr. indbygger er for 2009 beregnet til USD 3.330. Realvæksten iBNP pr. indbygger udgjorde 4,2 pct. i 2009. Indbyggertallet var i 2009 31,5 mio., og den årlige be-folkningstilvækst for perioden 2001-2009 var i gennemsnit 3,0 pct. Den irakiske økonomi har et stortpotentiale i kraft af betydelige olie- og gasreserver, vandressourcer og en relativt veluddannet befolk-ning.Til trods for at Irak har oplevet en konsolidering af de demokratiske processer, og vælgerne vedbåde lokalvalgene i 2009 og parlamentsvalget i 2010 i stigende grad vendte sekterisk-religiøse kræft-er ryggen, forbliver den politiske proces skrøbelig. Selvom antallet af voldelige anslag er faldetmarkant siden sommeren 2007, er sikkerhedssituationen fortsat spændt, og menneskerettighedssitua-tionen er alvorlig. En række rapporter, bl.a. fra FN, understreger de omfattende menneskerettigheds-krænkelser, herunder overgreb mod kvinder, religiøse mindretal og bestemte professionelle grupper.Finansudvalget har tidligere tiltrådt bevillinger til genopbygningsindsatsen i Irak ved Akt 111 9/42003, Akt 158 15/6 2005, Akt 106 25/4 2007 og Akt 128 18/6 2009.ProjektbeskrivelseDet overordnede formål for programmet til fremme af menneskerettigheder og en retsstat i Irak erat bidrage til udviklingen af demokrati i Irak. Programmet fokuserer på fremme af menneskerettighe-der og styrkelse af retsstaten, der samtidig er områder, som den irakiske regering anerkender somafgørende for landets udvikling. Programmet for Irak er harmoniseret med den nationale udviklings-plan for dansk udviklingsbistand i 2011-13, der prioriterer god regeringsførelse og menneskerettighe-der med særligt fokus på styrkelse af retsstaten, antikorruption og ligestilling.Programmet til fremme af menneskerettigheder og en retsstat i Irak består af følgende to kompo-nenter:
b.
AS001278Udenrigsmin., j.nr. 104.Irak.2-40.
.
2
Komponent 1: Menneskerettigheder og retsstat (34,7 mio. kr.)Vold mod kvinder og børn er et stort problem i Irak. Støtte til et familiebeskyttelsesprogram vilsikre (i) forbedret adgang til retsvæsenet for voldsofrene gennem reform af de politiske og lovgiv-ningsmæssige rammer; (ii) styrket retshåndhævelse med henblik på bekæmpelse af vold og menne-skehandel; og (iii) at der ydes psykologisk støtte og beskyttelse af ofrene gennem bistand til etable-ring af refugier og modtagecentre. Desuden vil programmet støtte den irakiske regering i udviklingenaf en strategi for beskyttelse af og støtte til kvinder og børn udsat for vold, menneskehandel ellerandre krænkelser. Herudover støttes etableringen af en uafhængig irakisk menneskerettighedskom-mission, som forventes at blive en central institution til fremme af menneskerettigheder i Irak.Komponent 2: Civilsamfund, medier og antikorruption (36,8 mio. kr.)Civilsamfundsorganisationers og mediers funktion som formidler mellem offentligheden og detpolitiske niveau er aktualiseret af den seneste tids folkelige protestbevægelser i Irak. Støtten bistår enrække civilsamfundsorganisationer med opbygning af kapacitet til styrket overvågning og rapporte-ring på regeringens overholdelse af dens forpligtelser, bl.a. i forhold til national og international lov-givning samt konventioner på menneskerettighedsområdet. Støtten til medieområdet har bl.a. til for-mål at øge kvaliteten af nyheds- og informationsformidlingen og at understøtte fremvæksten af socia-le medier i Irak. Herudover støttes Akademiet for Antikorruption med henblik på at styrke korrupti-onsforebyggelse og -bekæmpelse i Irak.Med undtagelse af støtten til medieområdet, der er en videreførelse af et tidligere danskfinansieretprojekt, gennemføres alle øvrige interventioner af FN’s udviklingsprogram (UNDP) og FN’s børne-organisation (UNICEF) inden for rammerne af UN Development Assistance Fund for Iraq (UND-AF). UNDAF, der er etableret med afsæt i den nationale udviklingsplan, er tiltrådt af den irakiskeregering og tænkt som den centrale finansieringsmekanisme og planlægningsramme for det multila-terale engagement i Irak.BudgetDet samlede budget andrager 75,0 mio. kr. fordelt på følgende poster:Komponent 1: Menneskerettigheder og retsstat:Komponent 2: Civilsamfund, medier og antikorruption:Uallokeret (bl.a. mulig opfølgning på inter-religiøst seminar):Review/missioner:I alt34,7 mio. kr.36,8 mio. kr.2,5 mio. kr.1,0 mio. kr.75,0 mio. kr.
Tilsagnet vil blive afholdt med 75,0 mio. kr. under § 06.32.02.15. Øvrige indsatser i Asien.Tilsagnet forventes udbetalt i årene 2011-2013.Væsentlige risikoelementerIndsatser i Irak er forbundet med store risici, der især knytter sig til den politiske ustabilitet ogsikkerhedssituationen i landet. Sikkerhedssituationen er fortsat kritisk trods betydelig forbedring si-den 2007. Risikoen for tilbagefald er bl.a. knyttet til den politiske udvikling i landet og til tilbage-trækningen af de amerikanske kamptropper, der er påbegyndt og planlagt tilendebragt ved udgangenaf 2011, hvor de irakiske sikkerhedsstyrker skal overtage det fulde ansvar for sikkerheden. En for-værring af den politiske og/eller sikkerhedsmæssige situation kan medføre forsinkelser i programim-plementeringen, tilbagefald og i værste fald tab af opnåede resultater. Det høje risikoniveau er etgrundvilkår for programmet og kan ikke elimineres, men er reduceret gennem tiltag til styrkelse af
.
3
ejerskab og tilknytning til lokale partnerinstitutioners og -organisationers egne strategier. Af sammegrund er der i designet af alle interventioner lagt vægt på udvikling af kapacitet, der potentielt kanforblive intakt uanset den politiske udvikling.c.Sagen forelægges Finansudvalget, da der er tale om en rammebevilling, hvor totaludgiften oversti-ger 35,0 mio. kr.Forslaget er tiltrådt af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde.Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet om Finansudvalgets tilslutning til,at der i finansåret 2011 afgives tilsagn på 75,0 mio. kr. i støtte til fremme af menneskerettigheder ogretsstat i Irak.Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2011 opførte bevilling på 1.180,0 mio. kr. til §06.32.02. Udviklingslande i Asien og Latinamerika (Reservationsbev. ).Finansministeriets tilslutning foreligger.
d.e.
f.
København, den 14. juni 2011
SØRENPINDTil Finansudvalget.