Det Udenrigspolitiske Nævn 2010-11 (1. samling)
UPN Alm.del Bilag 70
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIETDato: 11. januar 2011Spørgsmål i Folketingetnr. S 800 af 4. januar 2011 tilskriftlig besvarelse fraSøren Espersen (DF).
Spørgsmål:Vil udenrigsministeren indkalde de muslimske ambassadører i København til et møde for at fåklarhed over, hvad de muslimske lande agter at gøre for at standse kristenforfølgelserne i dereslande?Svar:Som tilkendegivet i min pressemeddelelse af 3. januar fordømmer jeg på det kraftigste den ter-rorhandling som Nytårsnat blev rettet imod koptiske kristne kirkegængere i Alexandria og somdræbte et stort antal Egyptere, herunder både kristne og muslimer. Der kan ikke herske nogentvivl om, hvilken holdning den danske regering har til terrorhandlinger, ligesom det er velkendt,at regeringen finder det afgørende vigtigt, at alle troende har mulighed for at udøve deres religi-øse tro uden frygt.Det er desværre en kendsgerning, at der mange steder i verden finder religiøst betinget vold ogterror sted. Det gælder også i Mellemøsten, hvor religiøse mindretal, herunder kristne, er underpres i flere lande.Det er regeringens holdning, at der er behov for en aktiv international indsats for at imødegåreligiøst betinget vold og terrorisme. Regeringer er forpligtet til at beskytte religionsfriheden ogsikre religiøse mindretal den nødvendige beskyttelse. Vi må til stadighed fastholde opmærk-somheden om denne forpligtelse. Det arbejder regeringen på i FN, hvor FN’s generalforsam-ling i efteråret vedtog den resolution om religiøs intolerance, som Danmark sammen med øvri-ge EU-lande årligt fremlægger. Resolutionen fordømmer alle former for intolerance og diskri-mination på baggrund af religion og udtrykker bekymring over stigningen i tilfælde af vold påmedlemmer af religiøse samfund, herunder vold motiveret af kristianofobi, islamofobi og anti-semitisme.Derfor hilser den danske regering velkommen, at den egyptiske regering efter terrorangrebetden 1. januar har foretaget en række sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte kristne instituti-oner. Reaktionen fra den egyptiske regering vidner om, at sagen tages meget alvorligt og tværre-ligiøse solidaritetsdemonstrationer i Egypten viser at terrorhandlingen også i den egyptiske be-folkning har vakt chok og harme. Endvidere har jeg hæftet mig ved, at en række regeringer bå-
de i Vesten, men også i den arabiske verden har fordømt angrebet og udtrykt solidaritet medEgypten. Endelig hæfter jeg med ved, at OIC ligeledes har fordømt terrorangrebet i stærkevendinger.Også i EU arbejder vi fra dansk side aktivt for at fremme og beskytte religions- og trosfrihed. Inovember 2009 vedtog EU’s udenrigsministre således rådskonklusioner som netop understre-gede, at religionsfrihed gælder ens for alle individer herunder med særlig fokus på beskyttelse afreligiøse mindretal. Senest drøftede EU’s udenrigsministre emnet i november 2010, hvor derbl.a. blev udtrykt bekymring for det kristne mindretal i Irak. Danmark har løbende bakket opom, at emnet drøftes på ministerniveau i EU samt, at den Fælles Udenrigstjeneste følger op pårådskonklusionerne fra 2009.I hver enkelt situation gælder det om at finde ud af, hvordan vi bedst kan bidrage til at sikrebeskyttelse af trosfriheden. F.eks. i forhold til Irak, hvor overgreb på religiøse minoriteter er etmeget stort problem, hænger dette snævert sammen med forsoningsprocessen. Fra dansk sideer vi i gang med en helt konkret indsats for at fremme interreligiøs forsoning og dermed med-virke til at beskytte religiøse mindretal.Således er Danmark i næste uge vært for et seminar med deltagelse af religiøse ledere fra enrække irakiske trossamfund, herunder kristne og muslimer for at fremme dialog mellem de reli-giøse grupper i Irak. Seminaret er arrangeret af Københavns Stift med støtte fra Udenrigsmini-steriet. Seminaret ligger i forlængelse af et tilsvarende seminar i 2008. Foruden bilaterale initiati-ver som det ovennævnte støtter vi institutioner somAnna Lindh Foundation for Dialog mellem Kul-turerogAlliance of Civilisations,der iværksætter dialogprojekter, undervisningsprojekter mm.Den danske regering har gennem en årrække arbejdet på at forstærke dialogen med den mus-limske verden. Jeg har selv mødtes med OICs generalsekretær og har også inviteret ambassadø-rer fra OIC kredsen til møde. Det siger sig selv, at religiøs tolerance var et af de emner somblev drøftet, da jeg mødtes med OIC-ambassadørerne den 29. september 2010. Jeg advaredeved den lejlighed netop mod ekstremister, der ønsker at opmuntre til religiøst og etnisk betingethad. Og jeg opfordrede alle til at arbejde for at undgå at religiøse følelser bliver udnyttet. Jegadvarede imod at opmuntre terrorister og opfordrede til at fastholde den fredelige dialog mel-lem kulturer. Jeg vil naturligvis fastholde dialogen med OIC-ambassadørerne.