Det Udenrigspolitiske Nævn 2010-11 (1. samling)
UPN Alm.del Bilag 124
Offentligt
982842_0001.png
982842_0002.png
Forsvarsudvalget 2010-11FOU alm. del , endeligt svar på spørgsmål 175Offentligt
UDENRIGSMINISTERIETBesvarelse af spørgsmål 175alm. del af 10. marts 2011 tiludenrigsministeren stillet afFolketingets Forsvarsudvalgefter ønske fra Holger KNielsen (SF).
Spørgsmål 175Vil ministeren oplyse, hvilket mandat der skal foreligge, for at Danmark vil støtte etablering afen flyveforbudszone over det libyske luftrum, herunder med hvilken vægt princippet om”responsibility to protect” vil indgå i overvejelserne?Svar:Sikkerhedsrådsresolution 1973 (2011), der er vedtaget med hjemmel i FN Pagtens kapitel VII,bemyndiger i paragraf 8 FNs medlemsstater til at anvende alle nødvendige midler for athåndhæve en flyveforbudszone over Libyen, som etableret ved samme resolutions paragraf 6. Ioverensstemmelse med FN Pagtens artikel 42 udgør dette en bemyndigelse til, efter at havenotificeret FNs generalsekretær og den Arabiske Ligas generalsekretær, at anvende magt for athåndhæve flyveforbudszonen.Sikkerhedsrådsresolutions 1973 (2011) præambel genkalder Libyens ansvar for at beskytte sinbefolkning og udtrykker ligeledes Sikkerhedsrådets vilje til at sikre beskyttelse af civile og civilebeboelsesområder samt den umiddelbare og uhindrede adgang for humanitær bistand ogsikkerhed for humanitært personel. Disse henvisninger skal ses i lyset af den beslutning FNsstats- og regeringschefer traf i 2005, hvor man i Topmødeerklæringen vedtog princippet omresponsibility to protect (”ansvar for at beskytte”/R2P). Dette princip understreger staters egetansvar for at beskytte deres befolkninger mod visse kvalificerede forbrydelser, og understregerherudover blandt andet, at det internationale samfund er parat til på grundlag af en konkretvurdering at skride til kollektiv handling gennem Sikkerhedsrådet og i overensstemmelse medkapitel VII, såfremt fredelige midler ikke vurderes tilstrækkelige. Med 1973 kan Sikkerhedsrådet
dermed siges at have vist sig rede til at leve op til den appel, der ligger i Topmødeerklæringenom responsibility to protect, til at tage de nødvendige skridt for at beskytte civilbefolkningen ogforhindre forbrydelser mod menneskeheden. Det bør dog samtidig fremhæves, at princippetom responsibility to protect ikke i sig selv kan udgøre hjemmel for magtanvendelse mod enanden stat, og at princippet ikke indebærer, at medlemmer af Sikkerhedsrådet formelt har givetafkald på deres vetoret.