Det Udenrigspolitiske Nævn 2010-11 (1. samling)
UPN Alm.del Bilag 102
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIET4.3.2011
Spørgsmål nr. 127ad URU alm. del af11. februar 2011fraFolketingetsUdenrigsudvalg tiludenrigsministeren,stillet efter ønskefra Frank Aaen(EL).Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 127:Vil ministeren redegøre for indholdet og omfanget af den direkte støtte Danmarkyder til Egypten, og for indholdet og omfanget af den støtte Danmark yder til Egyp-ten via EU?Svar:Danmarks støtte til EgyptenDet danske bistandssamarbejde med Egypten omfatterB2B-programmet, Innovati-ve Partnership Development Program (IPD) samt programmet for blandede kredit-ter. Egypten var 1989-2008 programsamarbejdsland for dansk udviklingsbistand.Derudover støttes enkelte initiativer fra Partnerskab for Dialog og Reform (PDR)Partnerskab for Dialog og Reform (PDR)Under PDR er et af projekterne det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut (DEDI), somblev etableret i Kairo i 2005. Hensigten er gennem instituttets aktiviteter at bidragetil dialog og forståelse mellem på den ene side Danmark og Europa, og på den an-den side Egypten og den arabiske verden.Et andet projekt under DAI er opførelsen af et nyt bibliotek i en af Kairos fattigerebydele med henblik på at forbedre befolkningens mulighed for at søge viden.B2B- og IPD-programmerneB2B-programmet sigter mod at styrke den private sektors udvikling i Egypten ved atstøtte etableringen af langsigtede og gensidigt forpligtende partnerskaber mellemdanske og egyptiske private virksomheder. Bistanden har været med til at udvikleegyptiske virksomheder, skabe arbejdspladser og overføre teknologi.
2
IPD-programmet har til hensigt at fremme bedre arbejds- og levevilkår for ansatte,deres familier, lokalsamfundet og samfundet generelt ved at støtte partnerskaber,der fremmer virksomheders strategiske arbejde med ansvarlig virksomhedsdrift(Corporate Social Responsibility - CSR).Egypten har modtaget støtte til B2B og IPD projekter siden 1997. Porteføljen forB2B/IPD projekter i Egypten omfatter et bredt spektrum af projekter indenfor for-skellige sektorer, fx landbrug, fremstilling, ICT, turisme og sundhed. Som konse-kvens af Egyptens ophør af status som programsamarbejdsland blev det i 2009 be-sluttet at afslutte den danske støtte til B2B og IPD fra 2012, med henblik på udfas-ning i op til 3 år derfra. Sidste år blev der givet tilsagn på B2B projekter for DKK 13mio. kr., og budgettet for 2011 er på DKK 10 mio. kr. Tilsvarende blev der givettilsagn for DKK 2,6 mio. til IPD sidste år, og budgettet for 2011 er DKK 1,5 mio.kr.Blandede kreditterUnder Ordningen for Blandede Kreditter er der siden 1996 bevilget støtte til projek-ter i Egypten med en samlet kontraktsum på ca. 1,4 mia. kr. og et samlet støttebeløbpå ca. 511 mio. kr. Støtten er givet til projekter inden for drikkevand, kornsiloer ogvindmøller. Tre projekter er p.t. under implementering, herunder et stort vindmøl-leprojekt til en kontraktværdi af 832,5 mio. kr.Blandede kreditter har ikke godkendt nye bevillinger til Egypten de seneste par år,idet porteføljen til Egypten har været omfattende, og for indeværende udgørknap 1,0 mia. kroner. Egypten er således et af de lande, der udgør det største enkelt-stående engagement for blandede kreditter.Fremover vil støtte under ordningen for Blandende Kreditter primært blive givet tilDanidas partnerlande. Projekter i Egypten vil dog kunne overvejes, såfremt der ertale om et projekt med regionalt udviklingsperspektiv.EU’s støtte i EgyptenEU´s forhold til Egypten er overordnet reguleret af en associeringsaftale fra 2004.EU’s middelhavspolitik består overordnet af en række samarbejdsinstrumenter,hvoraf de centrale samarbejdsinstrumenter er Unionen for Middelhavet (UfM) ogEU’s Naboskabspolitik (ENP), herunder Det Europæiske Naboskabs og Partner-skabs Instrument (ENPI) der er det finansielle instrument. ENPI har en finansielramme på 12 mia. Euro for perioden 2007-2013. I perioden 2011-2013 er der her-under programsat 2,8 mia. Euro til de sydlige nabolande. Hertil kommer regionaleog grænseoverskridende programmer til omtrent 3 mia. Euro.EU er Egyptens største samhandelspartner. EU er tillige en af Egyptens største do-norer.
3
I 2007-10 afsatte EU 618 mio. Euro under ENPI som støtte til reformer i Egypten(kilde: Kommissionens factsheet). Det indikative program for EU’s støtte til Egyp-ten for perioden, 2011-2013, udgør 409 mio. Euro (kilde: Kommissionensfactsheet), og har følgende overordnede formål: Intensivering af EU-egyptisk sam-arbejde indenfor politiske, økonomiske og sociale relationer med henblik på at opnåen betydelig grad af økonomisk integration, modernisering af det egyptiske samfundog udbygning af den politiske dialog og fælles værdisæt. Dette mål søges opfyldt vedat prioritere støtte til reformer inden for demokrati, menneskerettigheder, god rege-ringsførelse og justitsområdet, udvikle konkurrencedygtighed og produktivitet i denegyptiske økonomi samt sikre en bæredygtig udvikling med effektive sociale, øko-nomiske og miljømæssige reformer, herunder bedre administration af menneskeligeressourcer og naturressourcer. I 2011 er der bl.a. forberedt projekter omhandlendereformer af energisektoren og styrkelse af samhandel. Disse projekter kan Kommis-sionen revidere i lyset af udviklingen i landet. I 2012 forventes projekterne indtilvidere at omhandle politisk reform, regeringsførelse, modernisering af justitsvæsenm.m.Under ENPI særskilte pulje til regionale og grænseoverskridende programmer støt-tes regionale samarbejde med fokus på fælles udfordringer som transnationale trans-portkorridorer, håndtere forurening og terrorismebekæmpelse. På disse områder erdet overordnede formål at opbygge gensidig tillid og dermed fremme sikkerhed,stabilitet og velfærd. Derudover støttes grænseoverskridende samarbejde der har tilformål at styrke samarbejde mellem medlemsstater og partnerlande langs EU’s ydregrænse. Dette program har til formål at fremme økonomisk og social udvikling igrænseområder, imødegå fælles udfordringer, sikre effektive og sikre grænser,fremme det interpersonelle samarbejde.Herudover er Egypten omfattet af Erasmus Mundus programmet, Twinning-instrumentet samt tematiske programmer.Erasmus Mundus’ eksterne samarbejdselement har til formål at styrke mobilitet ogsamarbejde mellem EU og tredjelande i forhold til videregående uddannelse. Detteopnås gennem udvekslingsprogrammer, samt samarbejde mellem forskellige uddan-nelsesinstitutioner.EU’s Tvinning-instrument støtter institutions- og kapabilitetsopbygning og ydesgennem ekspertbistand til medlemsstaternes ministerier. Man implementerer i øje-blikket 7 projekter mens 14 er under forberedelse. Twinning-instrumentet dækkerområderne turisme, maritim sikkerhed, postvæsen, investeringer, jernbanesikkerhed.Fremtidige projekter forventes at dække områder som statistik, arbejdsmiljø, vand-kvalitet, affaldshåndtering, telekommunikation m.m.
4
Derudover er Egypten støtteberettiget af fonde via tematiske programmer. Det gæl-der Det Europæiske Instrument for Demokrati og Menneskerettigheder (EuropeanInstrument for Development and Human Rights, EIDHR), som har til formål atstøtte promovering af demokrati og menneskerettigheder i ikke-EU lande. Derud-over gælder det Instrumentet for Udviklingssamarbejde (Development Co-operationInstrument, DCI), som har erstattet en lang række af geografiske og tematiske in-strumenter og derved forøget effektiviteten af EU's udviklingssamarbejde.