Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
UDU Alm.del Bilag 48
Offentligt
910723_0001.png
910723_0002.png
910723_0003.png
Styrelsen for Evaluering ogKvalitetsudvikling afGrundskolenSnaregade 10A1205 København K.Tlf. 3392 6200Fax 3392 6182E-mailskolestyrelsen@skolestyrelsen.dk

Afslutning af Skolestyrelsens anden tilsynsrunde med kommuner-

nes overholdelse af minimumstimetallene

1. Indledning

I notatet redegøres der for resultaterne af Skolestyrelsens tilsyn med sko-lernes overholdelse af minimumstimetallet. Her redegøres for den ende-lige tilbagemelding til de kommuner, der ikke umiddelbart havde planlagtmed et timetal, der opfyldte kravene i bekendtgørelsen om minimums-timetal i folkeskolen. Tilsynet dækker følgende tre opgørelsesperioder:Skoleårene 2004/05, 2005/06 og 2006/07Skoleårene 2005/06, 2006/07 og 2007/08Skoleårene 2006/07, 2007/08 og 2008/09.
21. oktober 2010Sags nr.:039.273.011

2. Baggrund

UNI-C’s undersøgelser af skolernes planlagte timetal for de ovennævnteperioder viste, at der fordelt på 95 kommuner og Christiansø var 1.196skoler, der ikke havde planlagt med et minimumstimetal, der opfyldtekravene i bekendtgørelsen om undervisningstimetal i folkeskolen forskoleårene 2006/07-2010/11 samt efterfølgende skoleår.Skolestyrelsen bad de pågældende kommuner og Christiansø om at rede-gøre for årsagen til, at der tilsyneladende er planlagt med for få timer, omdet afholdte timetal er i overensstemmelse med minimumstimetallene,om kommunen har taget initiativ til fagligt at kompensere de berørteelever, og hvilke initiativer kommunen vil tage for at undgå en tilsvaren-de overtrædelse af reglerne fremover.

3. Skolestyrelsens opfølgning

Skolestyrelsen har nu behandlet sagerne og vil skrive til de 95 kommunerog Christiansø.
2På skoleniveau er fordelingen af de 1.196 skoler således:1. 873 skoler, svarende til 73 procent, har opfyldt minimumstime-tallene. Kommunerne eller skolerne har oplyst, at skolerne fak-tisk har afholdt et timetal, der er i overensstemmelse med mini-mumstimetallene, og at skolerne i mange tilfælde har fejlindberet-tet det planlagte timetal til UNI-C. UNI-C vil efterfølgende kor-rigere de fejlindberettede oplysninger i UNI-C’s database overoplysninger om de treårige timetal.2. 169 skoler, svarende til 14 procent, har kompenseret eller vilkompensere eleverne for de manglende timer.3. 154 skoler, svarende til 13 procent, har ikke overholdt mini-mumstimetallene, og har ikke kompenseret eleverne fuldt ud.Skolestyrelsen har på baggrund af konkrete vurderinger besluttetikke at inddrage det kommunale tilsyn i forhold til at sikre, at ele-verne kompenseres. Styrelsen har i den forbindelse typisk lagtvægt på, at de berørte elever har forladt skolen, eller at afvigelsenfra minimumstimetallene er af begrænset omfang.Resultaterne af tilsynet er samstemmende med resultaterne af Skolesty-relsens første tilsynsrunde, hvor 69 procent af skolerne havde opfyldtminimumstimetallene, 12 procent havde kompenseret eller ville kompen-sere, mens i alt 19 procent ikke havde overholdt minimumstimetallet.Skolestyrelsen bad i sommeren 2008 det kommunale tilsyn om at med-virke til at sikre, at elever på 8 procent af skolerne blev kompenseretfagligt for de manglende timer.Det har ikke i forbindelse med denne anden tilsynsrunde været nødven-digt at inddrage det kommunale tilsyn.Der er udsendt breve til hver kommune med besked om udfaldet. Heriunderstreges det, for så vidt angår skoler, som ikke har overholdt regler-ne, at det forudsættes, at skolerne fremover planlægger, så lovgivningenskrav angående minimumstimetal overholdes, og at skolerne indberettertimetallene korrekt.På kommuneniveau er fordelingen således:1. I 24 kommuner, svarende til 25 procent, har samtlige skoler, derindgik i tilsynet, reelt overholdt lovens krav.2. 21 kommuner, svarende til 22 procent, har erkendt, at mini-mumstimetallene ikke er overholdt på en eller flere skoler, i nogleperioder, fag/fagblokke og på nogle klassetrin. Kommunerne harredegjort for, hvordan eleverne enten er blevet eller vil blivekompenseret for de manglende timer.
33. 51 kommuner, svarende til 53 procent, har enten erkendt, at mi-nimumstimetallene ikke er overholdt på en eller flere skoler, inogle perioder, fag/fagblokke og på nogle klassetrin, eller de harindsendt redegørelser, som efter styrelsens vurdering ikke doku-menterer, at minimumstimetallene er overholdt. Skolestyrelsenfinder på baggrund af en konkret vurdering i forhold til hver en-kelt kommune ikke, at der er anledning til at foretage sig yderlige-re i sagen, men forudsætter over for kommunerne, at de pågæl-dende skoler fremover planlægger således, at lovgivningens kravangående minimumstimetal overholdes, og at skolerne indberet-ter timetallene korrekt. Hvad angår de skoler, som ikke har kom-penseret eleverne fuldt ud, har styrelsen typisk lagt vægt på, at deberørte elever har forladt skolen, eller at afvigelsen fra mini-mumstimetallene er af begrænset omfang.

De relevante organisationer orienteres om sagen

Skolestyrelsen vil informere Børne- og Kulturchefforeningen, Skolele-derforeningen, Danmarks Lærerforening, Skole og Forældre og KL om,at sagen er afsluttet, samtidig med at kommunerne får en tilbagemelding.