Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
UDU Alm.del Bilag 160
Offentligt
952627_0001.png
952627_0002.png
952627_0003.png
OPTIKERFAGETS FÆLLESUDVALGLangebrogade5, 1411 København KTlf. 4586 1533Fax 4576 6576e-mail: [email protected]
4. februar 2011Optikerfagets FællesudvalgNotat til Folketingets Uddannelsesudvalg
”L33- af 16. december 2010, Lov om ændring af lov om institutionerfor almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v.,og lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til hø-jere forberedelseseksamen og lov om åben uddannelse mv.”.Samt overgangsordning for optikers brug af AMU uddannelser afbrev af 20. december 2006I forbindelse med at optikeruddannelsen i 2006 blev omlagt til en videregå-ende professionsbachelor uddannelse, og Folketingets vedtagelse af lov L33af 16. december 2010, er ca. 500 optikere kommet i klemme.De mangler alle 3 ugers AMU-uddannelse, for at opnå autorisation som kon-taktlinseoptikere, og dermed kunne komme på samme kompetenceniveausom de nyuddannede professionsbachelorer i optometri.Før 1. januar 2011, havde optikerne ret til at deltage på AMU kurser, hvorde betalte almindelig deltagerbetaling og fik VEU godtgørelse.Med vedtagelse af L33 har Undervisningsministeriet udmeldt, at optikernenu skal betale fuld deltagerbetaling ved AMU-uddannelserne, og ikke længe-re kan få VEU godtgørelse.Det står vi uforstående overfor, da Undervisningsministeriet i 2006, gav fa-get en overgangsordning frem til 31.12.2012 til fortsat at bruge AMU ud-dannelserne, for at alle optikere kunne få tilbud og mulighed for at deltage ien 3 ugers kontaktlinseuddannelse, som giver adgang til autorisation somkontaktlinseoptiker.Omlægning af optikeruddannelsenI 2006 blev det besluttet at omlægge optikeruddannelsen fra en 4½ årig er-hvervsuddannelse til en 3½ årig professionsbacheloruddannelse.Det første hold studerende startede på den nye uddannelse i sommeren2007 og er færdige 1. marts 2011.Det sidste hold erhvervsuddannelseselever forventes færdig uddannede i ju-ni 2011.
C:\DOCUME~1\WEBUDV~1\LOCALS~1\Temp\BCL Technologies\easyPDF 5\@BCL@440156CF\@[email protected]
OPTIKERFAGETS FÆLLESUDVALGLangebrogade5, 1411 København KTlf. 4586 1533Fax 4576 6576e-mail: [email protected]
Sådan opnår man autorisation som henholdsvis optiker, kontaktlin-seoptiker og optometristEfter endt uddannelse kan en erhvervsuddannet optiker autoriseres som”optiker af Sundhedsstyrelsen”.Suppleres uddannelsen med en 3 ugers AMU – uddannelse i kontaktlinser,kan man herefter autoriseres som ”kontaktlinseoptiker”, og må udover bril-letilpasning også tilpasse og kontrollere kontaktlinser.En professionsbachelor i optometri vil kunne opnå autorisation som ”Opto-metrist” (hvis Sundhedsministeren lovforslag L 97 vedtages), og har kompe-tence og ret til at tilpasse både briller og kontaktlinser.EnEnEnenkontaktlinseoptiker må også kalde sig optometrist og optiker.optometrist må også kalde sig optiker og kontaktlinseoptiker.optiker må kun kalde sig optiker, og har ikke samme kompetencer somoptometrist og en kontaktlinseoptiker.
Optikers adgang til AMU uddannelserneUnder arbejdet med at omlægge uddannelsen, var der fokus på, at optikerneikke længere ville være målgruppe for AMU uddannelserne, når erhvervsud-dannelsen ikke længere eksisterede.Faget og Undervisningsministeriet var opmærksomme på, at det i en over-gangsperiode ville blive et problem for nyuddannede optikere, uddannet ef-ter den gamle erhvervsuddannelse, at opnå autorisation som kontaktlinseop-tiker, hvis de ikke gennemførte og bestod et 3 ugers AMU kursus i kontakt-linsetilpasning.Derfor fik faget en overgangsordning, hvor optikerne fik mulighed for fortsatat benytte AMU uddannelser frem til den 31. december 2012.I professionsbachelor uddannelsen i Optometri indgår kontaktlinseuddannel-sen fuldt ud.De to optikerskoler og optikerfaget har planlagt afviklingen af kontaktlinse-kurserne ud fra overgangsordningen fra 2006, og har via oplysning opfodrettil, at alle optikere får tilmeldt sig kontaktlinseuddannelsen, så det ville væremuligt at få uddannet alle interesserede inden den 31. december 2012 såle-des, at de kunne opnå kompetencer og sidestilles med de nyuddannede pro-fessionsbachelorer i optometri.Den 16. december 2010 vedtages ”L 33 – Lov om ændring af lov om institu-tioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v.,og lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere for-beredelseseksamen og lov om åben uddannelse mv.”Ved vedtagelsen af denne lov, skal deltagere med en videregående uddan-nelse selv dække udgifterne i forbindelse med deltagelse på AMU kurser.
C:\DOCUME~1\WEBUDV~1\LOCALS~1\Temp\BCL Technologies\easyPDF 5\@BCL@440156CF\@[email protected]
OPTIKERFAGETS FÆLLESUDVALGLangebrogade5, 1411 København KTlf. 4586 1533Fax 4576 6576e-mail: [email protected]
Den 17. december udsender Undervisningsministeriet en skrivelse til uddan-nelsesinstitutionerne, om ændringer i deltagerbetaling bl.a. ved AMU kurserpå baggrund af lovforslagets vedtagelse.Af ministeriets skrivelse fremgår det, at ved vurdering af om hvorvidt en ud-dannelse er en videregående uddannelse, lægges uddannelsen aktuelle ni-veaumæssige indplacering til grund, og optikerne fremhæves som et ek-sempel på en uddannelse, der nu er omfattet af fuld deltagerbetaling. Det erførst på dette tidspunkt, at faget og skolerne bliver oplyst om, at over-gangsordningen fra 2006 ikke længere er gældende.Hvad betyder det for optikerneFor optikerne betyder det, at også de optikere der ikke har den videregåen-de uddannelse, selv skal betale fuld deltagerbetaling, ligesom de ej hellerkan modtage VEU godtgørelse, tilskud til kost og logi samt kørselsgodtgørel-se. For et kontaktlinsekursus er det en merudgift på minimum 16.554 kr. pr.deltager. (Difference i egenbetaling fra 1790 kr. til 9.152 kr. i alt 7.362 kr.,VEU godtgørelse i tre uger 9.192 kr.)Dertil kommer at en række af optikvirksomhederne havde planlagt en kur-susrække af andre AMU uddannelser, der skulle opgradere deres ansatte op-tikere i eksempelvis ledelse, konflikthåndtering m.v., som der nu også erfuld deltagerbetaling til.Optikerfagets Fællesudvalg frygter, at de ca. 400 til 500 optikere der pt. ikkehar gennemført kontaktlinseuddannelse, nu økonomisk har svært ved atkunne færdiggøre deres uddannelse, så de kommer på niveau med de nyeprofessionsbachelorer i optometri.Der er ikke længere efterspørgsel efter optikere uden kontaktlinseautorisati-on, og de optikere der ikke får kontaktlinseuddannelsen, står tilbage med enforældet uddannelse, og vil få vanskeligt ved at få job som optikere. I dennegruppe er bl.a. de ca. 140 nyuddannede optikere, der netop er blevet færdigmed deres erhvervsuddannelse i januar måned.Optikerfagets Fællesudvalg anmoder derfor om, at overgangsordningen derblev givet ved omlæggelsen af optikeruddannelsen til en videregående ud-dannelse i 2006 står ved magt, så optikerne forsat kan deltage på AMU ud-dannelser som andre erhvervsuddannede frem til den 31. december 2012.Med venlig hilsen
Annette PedersenFormandC:\DOCUME~1\WEBUDV~1\LOCALS~1\Temp\BCL Technologies\easyPDF 5\@BCL@440156CF\@[email protected]