Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del Bilag 3
Offentligt
896767_0001.png
896767_0002.png
896767_0003.png
896767_0004.png
896767_0005.png
896767_0006.png
896767_0007.png
896767_0008.png
896767_0009.png
896767_0010.png
896767_0011.png
896767_0012.png
896767_0013.png
896767_0014.png
KØBENHAVNS KOMMUNEPLANORIENTERINGLokalplan nr. 347Bygge- og Teknikforvaltningen • Plan & Arkitektur
„Pakhusvej“Indre ØsterbroOmdannelse af DanLink-arealerne m.v.Boliger og serviceerhverv m.v.
December 2001
Københavns KommunePlanorienteringLokalplan nr. 347UNICEFPLADSNNFYR
JORVEMARM
MELLEMBASSINETN
JMELLEMKA
AØSTBANEGDEBRAND-STATION
BANE
KAJ
SØNDRE FRIHAVN
ØSTMOLENDAMPLANGELINIEKAJKALKBRÆNDERIHAV
RGEVE
J
CL
ENASS
SG
EAD
DAMPFÆ
RGEVEJ
AMERIKAKAJ
WI
L
OLEM
ESG
EAD
PAKHUSKAJ
LHO
INSSTE
GA
DE
YDERHAVNEN
NSGADE
LANGELINIE ALLÉ
MIDTERMOLEN
FRIDTJOFNANSENSPLADS
STRANDB
OULEVARDEN
YDERHAVNEN
GEFIONSGADE
VESTBASSIN
ØSTBASSIN
N
PRA
MR
END
EN
INDIAKAJ
Københavns KommuneLokalplan nr. 347
Lokalplan for området begrænset af Kalkbræn-derihavnsgade, Marmorvej, en linie i forlængel-se heraf mod øst, en linie parallelt med Østmo-len, en linie vinkelret herpå mod vest, en linieparallelt med Amerikakaj, en linie vinkelret her-på mod vest, det vestlige skel af ejendommenmatr.nr. 946 Østervold, København, samt afDampfærgevej („Pakhusvej“).I henhold til lov om planlægning (lovbekendt-gørelse nr. 518 af 11. juni 2000) fastsættes her-ved følgende bestemmelser for området.
§ 1. Formål
Formålet med lokalplanen er,atmuliggøre en omdannelse af det tidligereDanLink-areal m.v. til et nyt, funktionsblan-det byområde af høj standard, der udnytterden attraktive beliggenhed ved havnefronten,den trafikale tilgængelighed ved Kalkbræn-derihavnsgade samt nærheden til Nordhavnog Østerport stationer,atknytte området til det bagvedliggende byom-råde på Østerbro, gennem fastsættelse afprincipper for etablering af fodgænger- ogcyklistforbindelser fra Østerbro, der sikrerdirekte adgang til området og til havnefron-tens promenader,atmuliggøre området udbygget med boliger ogen bred vifte af serviceerhverv, publikums-orienterede, kulturelle og fritidsprægedefunktioner m.v. i fortsættelse af den igangvæ-rende udvikling i den øvrige del af SøndreFrihavn,
atfastsætte retningslinier for bebyggelsens om-fang, placering og udformning med henblikpå skabelse af et intenst urbant bymiljø, sommod omgivende, åbne arealer danner klarebygningsfronter,atsikre at der ved placering og indretning afstøjfølsomme funktioner tages fornødent hen-syn til miljøbelastninger i området, specieltstøjgener fra den muliggjorte færgeterminal,attilstræbe, at området fremstår med en varieretbebyggelse, herunder med varierede arkitek-toniske udtryk og med en blanding af funkti-oner inden for de enkelte enheder i området,atsikre bevaringsværdig bebyggelse,atmuliggøre etablering af en ny færgeterminal iMellembassinet med tilhørende faciliteter ogbygningsanlæg, der skal placeres og udfor-mes under hensyntagen til de bagvedliggendebebyggelsers udsyn mod vandet,atmuliggøre begrænsede opfyldninger og af-gravninger i forbindelse med anlæg af færge-terminalen,atfastlægge principper for områdets vejmæssigebetjening, samtatder gennem prioritering af fodgængere ogcyklister ved udformning af infrastrukturensamt ved træbeplantninger, ved bevaring afeksisterende bebyggelser, ved brug af naturli-ge, genanvendelige materialer og ved kravom kollektiv varmeforsyning og miljømæssi-ge servicefunktioner tilstræbes et område op-bygget efter miljørigtige principper, hvorøkologiske tiltag integreres med arkitekturenog indikerer en bæredygtig by*).
*)Borgerrepræsentationen har i mødet den 3. december 1998 tiltrådt forslaget „Miljøprioriteret byfornyelse og nybygge-ri“ med de deri indeholdte minimumskrav, anbefalinger og visioner.
3
§ 2. Område
Stk. 1.Lokalplanområdet afgrænses som vist påvedhæftede tegning nr. 27.456 og omfattermatr.nr. 942, 948, del af 941 og del af 946 samtumatrikulerede land- og vandarealer ØstervoldKvarter, København og alle parceller, der efterden 1. november 2000 udstykkes i området.Stk. 2.Lokalplanområdet opdeles i underområ-derne I og II, som vist på tegningen.
§ 3. Afgravede og opfyldte arealer samt zo-nestatus
Stk.1.De på tegning 27.456 med mørk priksig-natur viste arealer i område II kan afgraves ogetableres som vandarealer.Stk. 2.De på tegningen med lys priksignatur vi-ste vandarealer i område II kan opfyldes.Stk. 3.Opfyldte arealer overføres til byzone. Af-gravede arealer og øvrige vandarealer oprethol-des som vandarealer.
§ 4. Anvendelse
Stk. 1. For område I gælder:a) Området fastlægges til helårsboliger og ser-viceerhverv, såsom administration, liberaleerhverv, undervisning, håndværk, hotel oghotellignende virksomhed, butikker, restau-ranter og andre publikumsorienterede funkti-oner samt kulturelle og fritidsprægede aktivi-teter samt offentlige institutioner, der natur-ligt hører hjemme i området, og andre virk-somheder og aktiviteter, der efter Bygge- ogTeknikforvaltningens skøn naturligt kan ind-passes i området, og som højst medfører ube-tydelig forurening.b) I området som helhed skal helårsboliger ud-gøre mindst 40 pct. og højst 60 pct. af etage-arealet. For nybyggeri gælder, at helårsboli-ger skal udgøre mindst 50 pct. af etagearea-let, når bortses fra det i § 6, stk. 2 a) særligtnævnte mindste etageareal i bebyggelsensstueetage. Helårsboliger og erhverv skal over-vejende placeres i bebyggelsen som vist påtegning nr. 27.458, idet der skal tilstræbes enblanding af boliger og erhverv. Bygge- ogTeknikudvalget kan, såfremt det er miljømæs-4
sigt forsvarligt, forlange, at helårsboligerneindrettes i dele af de tre øverste etager i de be-byggelser, der er anført med en anvendelse tilerhverv. Der må ikke indrettes erhverv overetager med helårsboliger.c) Helårsboliger skal indrettes med varierendestørrelse. Helårsboliger skal i gennemsnit haveen størrelse på mindst 100 m2, og må ikke væ-re mindre end 75 m2. Indtil 10 pct. af boliger-ne kan dog indrettes som særlige boliger min-dre end 75 m� til boliger for unge og ældre.d) Stueetagen i den på tegning 27.458 med fedstreg markerede strækninger af bebyggelsenskal anvendes til butikker, restauranter og an-dre publikumsorienterede funktioner, kulturel-le formål, informationsbutikker og lignendeoffentligt orienterede virksomheder samt ate-lierer, tegnestuer og workshops for mindreværkstedsprægede virksomheder inden for deinnovative, kreative brancher, såsom designe-re, grafikere, IT-udviklere og lignende. Indenfor rammerne i kommuneplanen må maksi-malt 2.000 m2indrettes til dagligvare- og ud-valgsvarebutikker. Bruttoarealet af den enkel-te dagligvarebutik og udvalgsvarebutik måikke overstige henholdsvis 1.000 m2og 500m2. Stueetagen i de øvrige strækninger af dentil overvejende erhverv anvendte bebyggelseskal derudover indrettes til sådanne virksom-hedsfunktioner, såsom lobby, kantine, show-room, mødelokale og lignende, der efter Byg-ge- og Teknikforvaltningens skøn medvirkertil at skabe et levende og varieret miljø i om-rådet. Bygge- og Teknikudvalget kan tillade,at stueetagen i ovennævnte strækninger af be-byggelsen indrettes til boliger.e) De i § 6, stk. 2 a) særligt muliggjorte 2.000 m2etageareal, skal indrettes til kulturelle formål,såsom museum, teater, biograf, galleri og lig-nende, overvejende placeret i bebyggelsensstueetage langs de på tegning 27.458 med fedstreg markerede strækninger af bebyggelsen.f) Bygge- og Teknikudvalget kan tillade, at derindrettes indtil 7.500 m2boliger i nybyggerietuden helårstatus. Sådanne tilladte boliger kanplaceres under erhverv, men kan ikke indreg-nes i den under b) fastsatte boligandel.g) Bygge- og Teknikudvalget kan tillade, at deropføres eller indrettes bebyggelse til offentli-ge formål, der anses for forenelige med belig-genheden i området.
Stk. 2. For område II gælder:Området fastlægges til havneformål og må kunanvendes til færgedrift med trailer-, lastbil-, per-sonbil-, og passagertrafik samt sådanne funktio-ner, der indgår i driften heraf.
§ 5. Vej- og stiforhold
Stk. 1.På arealet nord for de på tegning 27.457viste byggefelter A, B og D skal anlægges en vejmed fortov og cykelsti i begge sider samt dob-beltrettede kørebaner og midterrabat. Den sydli-ge del af vejen skal desuden etableres med enmindst 1,5 m bred træbeplantet rabat mellem kø-rebane og cykelsti, og fortovsarealet skal herhave en fri bredde på mindst 5 m, hvoraf højsthalvdelen kan etableres under bygningerne meden frihøjde på mindst 4,2 m.Stk. 2.På arealet mellem de på tegningen vistebyggefelter H og I skal anlægges en vej medfortov og cykelstier i begge sider samt dobbelt-rettede kørebaner.Stk. 3.Senest i forbindelse med ibrugtagning afbebyggelse i byggefelt G og H skal der etableresen forbindelse for fodgængere og cyklister tilØstbanegade. Forbindelsen skal udformes på ensådan måde, at den ved materialer, dimensionerog lignende arkitektonisk indgår i områdets hel-hed, samt at forbindelsen når terrænet på det påtegning nr. 27.458 angivne endepunkt for stifor-bindelsen.Stk. 4.Veje, stier, interne adgangsarealer m.v.skal godkendes af Bygge- og Teknikforvaltnin-gen.
c) Den på tegningen med ** angivne bygning(Frihavns Station) kan flyttes til en ny place-ring inden for lokalplanområdet. Placeringenskal ske på eller i tilknytning til de offentligttilgængelige arealer og skal indgå på en arki-tektonisk acceptabel og i øvrigt hensigtsmæs-sig måde i relation til den omgivende bebyg-gelse. Placeringen skal godkendes af Bygge-og Teknikudvalget. Såfremt Bygge- og Tek-nikudvalget skønner, at en placering inden forlokalplanområdet ikke kan opfylde ovenstå-ende kriterier, kan anden placering tilladesinden for Søndre Frihavnsområdet.d) De på tegningen med krydsskravering visteeksisterende, ikke-bevaringsværdige bygnin-ger indgår som led i den samlede bebyggel-sesplan og forudsættes opretholdt. Bygge- ogTeknikudvalget kan tillade nybyggeri til er-statning af disse, når dette sker med sammeplacering og i princippet med samme omfangsom den nuværende bebyggelse, samt med enydre fremtræden i overensstemmelse med be-stemmelserne i § 7, stk. 1-8.Stk. 2.a) Nybyggeri skal placeres inden for de på teg-ning nr. 27.457 viste byggefelter benævnt A-I,jf. stk. 3. Det samlede etageareal inden forområdet, inklusive eksisterende bebyggelse,må ikke overstige ca. 141.000 m2etageareal,hvoraf mindst 8.000 m2placeret i bebyggel-sens stueetage skal anvendes i overensstem-melse med § 4, stk. 1 d). Derudover kan derplaceres 2.000 m2etageareal, der skal anven-des og placeres i overensstemmelse med § 4,stk. 1 e).b) Når det er arkitektonisk forsvarligt, og det jf.a) fastlagte maksimale etageareal i områdetikke overskrides, kan Bygge- og Teknikud-valget tillade begrænsede forskydninger afetagearealer imellem de enkelte byggefelter,såfremt den forholdsmæssige fordeling afetagearealer i byggefelterne ikke ændres væ-sentligt.c) Husdybden må ved boligbebyggelse til helårs-boliger ikke overstige 12 m, idet der dog kanske overskridelser heraf, såfremt lysforholdeneskønnes tilfredsstillende.
§ 6. Bebyggelsens omfang og placering
For område I gælder:Stk. 1.a) Den på tegning nr. 27.456 med krydsskrave-ring viste bevaringsværdige bebyggelse måikke nedrives, ombygges eller på anden mådeændres uden Bygge- og Teknikudvalgets tilla-delse.b) Den på tegningen med * angivne bygning(Pakhus D) kan rekonstrueres til sit oprindeli-ge udseende ved påbygning af én etage samttagetage.
5
d) Faste bygningsdele, såsom karnapper, altaner,baldakiner og lignende, må normalt rækkeindtil 1,2 m ud over de fastlagte byggefelter,jf. dog § 7, stk. 6.e) Nybyggeri inden for det enkelte byggefelt, jf.stk. 3, må ikke etapedeles. Bygge- og Teknik-udvalget kan dog tillade etapedeling inden foret byggefelt, såfremt det sker på baggrund afet samlet, godkendeligt projekt, der godtgør atder opnås en facademæssig helhed.f) I boliger placeret i stueetage skal gulvkotenligge mindst 60 cm over terrænniveauet påeventuelle offentligt tilgængelige arealer langsfacaden.g) Stueetager skal fremtræde med en etagehøjdepå mindst 4,20 m.Stk.3.a) Inden for byggefelt A må opføres maksimalt13.000 m2etageareal. Bebyggelsen skal opfø-res i byggefeltets grænse; mod nord og vestsom sluttet bebyggelse og mod syd og østsom overvejende sluttet bebyggelse. Langsbyggefeltets nordlige grænse skal bebyggel-sens gesimshøjde være 25 m og bygningshøj-den højst 32 m, langs den vestlige grænsehenholdsvis 22 m og højst 29 m og langs densydlige og østlige grænse henholdsvis 18 mog højst 25 m.b) Inden for byggefelt B må opføres maksimalt13.000 m2etageareal. Bebyggelsen skal opfø-res som en massiv bebyggelse i hele bygge-feltets udstrækning. Gesimshøjden skal være18 m, og bygningshøjden må højst være 25m. Bygge- og Teknikudvalget kan tillade, atder inden for den på tegning nr. 27.457 medkraftigt omrids viste del af byggefeltet opføreset højhus i indtil 60 m højde, når det er arki-tektonisk begrundet. Højhuset skal med hen-syn til hovedform, dimensionering og højdevurderes i sammenhæng med det i c) mulig-gjorte højhus, således at der opnås en accepta-bel byprofil i relation til denne del af havne-området og i relation til byens profil i øvrigt.c) Inden for byggefelt C må maksimalt påføres11.500 m2etageareal. Bebyggelsen skal opfø-res i byggefeltets grænse; mod øst, syd ogvest som sluttet bebyggelse, og mod nordsom overvejende sluttet bebyggelse. Gesims-højden skal være 18 m, og bygningshøjdenmå højst være 25 m. Bygge- og Teknikudval-6
get kan tillade, at der inden for den på tegnin-gen med kraftigt omrids viste del af byggefel-tet opføres et højhus i indtil 40 m højde, nårdet er arkitektonisk begrundet. Højhuset skalfremstå slankt og tårnagtigt og skal med hen-syn til dimensionering og højde vurderes isammenhæng med det i b) muliggjorte høj-hus, således at der opnås en acceptabel by-profil i relation til denne del af havneområdetog i relation til byens profil i øvrigt.d) Inden for byggefelt D må maksimalt opføres10.500 m2etageareal. Bebyggelse skal opfø-res i byggefeltets grænse; mod vest, nord ogøst som sluttet bebyggelse, og mod syd somovervejende sluttet bebyggelse. Langs bygge-feltets nordlige grænse skal gesimshøjdenvære 25 m og bygningshøjden højst 32 m,langs den østlige grænse henholdsvis 22 mog højst 29 m og langs den sydlige og vestli-ge grænse henholdsvis 18 m og højst 25 m.e) Inden for byggefelt E må maksimalt opføres11.000 m2etageareal. Bebyggelse skal opfø-res i byggefeltets grænse; mod vest og østsom sluttet bebyggelse, og mod nord og sydsom overvejende sluttet bebyggelse. Gesims-højden skal være 18 m, og bygningshøjdenmå være højst 25 m.f) Inden for byggefelt F må maksimalt opføres6.500 m2etageareal. Bebyggelse skal opføressom sluttet bebyggelse i hele byggefeltetsgrænse. Gesimshøjden skal være 15 m, ogbygningshøjden må være højst 22 m.g) Inden for byggefelt G må opføres maksimalt10.500 m2etageareal. Bebyggelse skal opfø-res i byggefeltets grænse; mod vest og sydsom sluttet bebyggelse, og mod nord somovervejende sluttet bebyggelse. Bygge- ogTeknikudvalget kan tillade bebyggelsen sam-menbygget med de bevaringsværdige bebyg-gelser. Gesimshøjden skal være 22 m, og byg-ningshøjden må være højst 29 m.h) Inden for byggefelt H må opføres maksimalt16.000 m2etageareal. Bebyggelse skal opfø-res i byggefeltets grænse; mod øst, nord ogvest som sluttet bebyggelse, og mod syd somovervejende sluttet bebyggelse. Gesimshøj-den skal være 22 m, og bygningshøjden måvære højst 28 m.i) Inden for byggefelt I må opføres maksimalt14.000 m2 etageareal. Bebyggelse skal opfø-res i byggefeltets grænse; mod vest og syd
som sluttet bebyggelse, og mod øst og nordsom overvejende sluttet bebyggelse. Bygge-og Teknikudvalget kan tillade bebyggelsensammenbygget med den bevaringsværdigebebyggelse. Langs byggefeltets sydlige ogvestlige grænse skal gesimshøjden være 22m, og bygningshøjden må være højst 28 m,og langs den nordlige og østlige grænse hen-holdsvis 18 m og højst 25 m.Stk.4.I området kan der, som angivet med skrå skrave-ring på tegning nr. 27.457, etableres underjordiskparkeringsanlæg i een etage. Bygge- og Teknik-udvalget kan tillade anlægget etableret i flere eta-ger, når det sikres, at der ikke er risiko for skaderpå nærliggende bygninger eller bygninger i IndreBy og sikres, at der ikke er risiko for forøget for-urening fra nærliggende forureningskilder. Vedetablering af et delvis nedgravet parkeringsanlægmå koten af det hævede overfladeareal inklusivebelægning ikke overstige 1,2 m i forhold til om-givende terræn. Herudover kan der etableres par-kering i konstruktion inden for byggefelterne, jf.dog § 11, stk. 2.For område II gælder:Stk. 5.a) Nybyggeri skal placeres inden for de på teg-ning nr. 27.457 viste byggefelter benævnt J-K. Det samlede etageareal inden for områdetmå ikke overstige ca. 8.000 m2.b) Inden for byggefelt J må opføres maksimalt6.000 m2etageareal til brug for en større ter-minalbygning. Bygningshøjden må væremaksimalt 15 m, idet Bygge- og Teknikudval-get kan tillade en større højde, dog højst 20 m,når det er arkitektonisk begrundet.c) Inden for byggefelt K må opføres maksimalt3.000 m2etageareal. Bygningshøjden må væ-re maksimalt 7 m.d) Herudover må opføres de for områdets funk-tion nødvendige landgangsanlæg og lignendekonstruktioner, der skal udformes således, athøjden - når der ikke ligger færger i termina-len - ikke overstiger de under henholdsvis b)og c) angivne maksimale højder. Placering ogomfang af sådanne anlæg skal godkendes afBygge- og Teknikforvaltningen.
§ 7. Bebyggelsens ydre fremtræden
Stk. 1.Bebyggelsen skal udformes på en sådanmåde, at der med hensyn til materialer, farve ogøvrige ydre fremtræden skabes et byområde medvarierede arkitektoniske udtryk, som indgår i engod helhedsvirkning i samspil med omgivelserneefter Bygge- og Teknikforvaltningens skøn. Æn-dringer af eksisterende bebyggelse skal efterBygge- og Teknikforvaltningens skøn respektereden pågældende bebyggelses arkitektoniske ud-tryk.For område I gælder:Stk. 2.Bebyggelsen skal fremstå i naturlige, gen-anvendelige materialer, hovedsagelig som tegl iform af blank mur eller overfladebehandlet mur-værk, natursten og lignende. Farveholdningen iområdets bebyggelse skal overvejende være imørke farvetoner. De i § 5, stk. 3 b) og c), nævn-te højhuse skal med hensyn til ydre fremtrædenvurderes i sammenhæng med hinanden og kangives en anden materialekarakter og farvehold-ning, når der derved opnås en god relation til by-profilen såvel i det omgivende havneområde somi byen i øvrigt.Stk. 3.Tage kan udformes som fladt tag, medskrå tagflader eller andre tagformer, når der ef-ter Bygge- og Teknikforvaltningens skøn opnåsen god helhedsvirkning i nybyggerierne indbyr-des og i forhold til den eksisterende bebyggelsei området.Tagmaterialer må ikke være kraftigt lysreflekte-rende.Stk. 4.Permanent fritstående gavle skal gives enfacademæssig karakter med vinduer og eventueltaltaner og lignende samt med overflader, der sva-rer til eller harmonerer med bygningens facader.Gavlpartier og lignende i forbindelse medspring i bebyggelsens højde skal efter Bygge- ogTeknikforvaltningens skøn fremstå med en til-fredsstillende udformning, herunder med hensyntil materialevalg.Stk. 5.Butiksfacader skal fremstå med udstil-lingsvinduer, som ikke må blændes ved tilklæb-ning eller lignende, således at de får karakter affacadebeklædning.
7
Stk. 6.Boliger skal så vidt muligt forsynes medopholdsaltaner.Altaner i bebyggelse mod omgivende veje skaludføres som overvejende indeliggende altaner,idet der kan etableres mindre udkragninger påindtil 0,5 m, såfremt det virker arkitektonisk til-fredsstillende efter Bygge- og Teknikforvaltnin-gens skøn.Stk. 7.Opgange i bebyggelse fastlagt til overve-jende boliger, jf. tegning nr. 27.458, skal forsy-nes med adgang til begge facader.I bebyggelse med publikumsorienterede og er-hvervsprægede funktioner i stueetagen skal etab-leres adgangsmulighed for boligerne til begge fa-cader på en efter Bygge- og Teknikforvaltnin-gens skøn tilfredsstillende måde.Stk. 8.For de i § 6, stk. 1 a), fastlagte bevaring-sværdige bebyggelser gælder, at ombygninger,ændringer og vedligeholdelse skal ske efter føl-gende retningslinier:a) Ændringer skal tage udgangspunkt i den på-gældende bygnings stilart og byggeskik, såle-des at der opnås en god helhedsvirkning.b) Facader i blank mur må ikke overfladebe-handles. Pudsbehandlede facader skal opret-holdes som sådan. Underfacaders kvaderpudsskal bibeholdes.c) Vindues- og dørhuller må etableres inden formurværkets blændingsfelter eller med andenplacering, der respekterer facadens inddeling.Vinduer skal udføres i materialer, dimensio-ner, inddeling, herunder sprosseinddeling,oplukkemåde og farver som oprindeligt, al-ternativt udskiftes til lignende type, som efterBygge- og Teknikforvaltningens skøn er til-passet bygningens arkitektur.d) Tagbeklædning skal være tegl eller naturski-fer som oprindeligt.e) Karnapper og tårne skal bevares i deres oprin-delige udformning.f) Facadeudsmykning i form af gesimser, ind-fatninger og forsætninger, bånd og andre fa-cadedetaljer skal bevares.g) Tagrender, nedløb, inddækninger m.v. skaludføres i zink som oprindeligt.For område II gælder:Stk. 9.Bebyggelsen skal fremstå i genanvendeli-ge materialer, såsom tegl, beton, metal, glas og8
lignende. Den ydre fremtræden af den samledebebyggelse, herunder de i § 6, stk. 5 d), nævntelandgangsanlæg m.v., skal udføres med et arki-tektonisk helhedspræg, som tager udgangspunkti stedets funktion som maritimt anlæg.For område I og II gælder:Stk. 10.I vinduer må kun anvendes planglas. Iboligbebyggelser og i bebyggelser, der både om-fatter boliger og erhverv, må vinduer kun frem-træde med klart glas. I erhvervsbebyggelser kanherudover anvendes let tonet eller svagt coatedvinduesglas i en nuance, der efter Bygge- ogTeknikforvaltningens skøn harmonerer med denpågældende bygning og omgivelserne. Vindues-glas må ikke fremstå med kraftig spejlvirkning.Stk. 11.Skiltning, reklamering, lysinstallationerog andet facadeudstyr, herunder markiser ogsolafskærmning, skal med hensyn til placering,omfang, materialer, farver og lignende udføressåledes, at der efter Bygge- og Teknikforvaltnin-gens skøn opnås en god helhedsvirkning i for-hold til den pågældende bygnings arkitektoniskeudtryk. Facade- og reklamebelysning, lysskilteog lignende samt belysning af ubebyggede area-ler må ikke ved blænding, reflekser, farve ellerved sit udseende være til ulempe for omgivel-serne eller virke skæmmende i forhold til be-byggelsens arkitektoniske udtryk.Reklamering, som ikke har tilknytning til be-byggelsens anvendelse, må ikke finde sted.Stk. 12.Tekniske installationer samt tagterrassermå ikke overstige de i § 6 fastlagte maksimalebygningshøjder og skal udformes således, at deefter Bygge- og Teknikforvaltningens skønfremtræder tilpasset tagudformningen i øvrigtog som integrerede dele af bebyggelsens arkitek-tur.Stk. 13.Ibrugtagning af bebyggelse kan efterBygge- og Teknikforvaltningens nærmere be-stemmelse betinges af etablering af fællesanten-neanlæg eller tilslutning til et godkendt fælles-antenneanlæg.Antenner, herunder paraboler, må alene op-sættes på tage eller gårdfacader og skal placeresog udformes så diskret som muligt og i øvrigtunder hensyntagen til bygningens arkitektoniskeudtryk.
§ 8. Foranstaltningermod forureningsgener**)Stk. 1.Bebyggelse og primære opholdsarealerskal - i overensstemmelse med miljømyndighe-dernes krav - placeres, jf. dog § 6, udføres ogindrettes således, at beboere og brugere i fornø-dens omfang beskyttes mod støj og anden for-urening fra vej- og jernbanetrafik samt fra gene-givende funktioner og aktiviteter i og uden forområdet***). Det indendørs støjniveau i lokalertil administration, liberale erhverv, undervisningog lignende må ikke overstige 35 dB( A)****).
§ 9. Kollektiv varmeforsyning
Bebyggelse må ikke tages i brug, førend bebyg-gelsen efter Bygge- og Teknikforvaltningensnærmere anvisning er tilsluttet KøbenhavnsEnergis fjernvarmesystem. Alternativ energifor-syning i større ejendomme forudsætter dispen-sation i henhold til varmeforsyningsloven.
Stk. 2.I område I skal parkeringsdækningen væ-re af størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 100m2etageareal. Parkering kan være fælles for fle-re ejendomme. Mindst � af parkeringspladserne,indtil 1.500 pladser, skal etableres i underjordi-ske anlæg eller i konstruktion og resten skaletableres på terræn eller eventuelt andetsteds ikvarteret efter Bygge- og Teknikforvaltningensgodkendelse. I forbindelse med etablering af un-derjordiske p-anlæg, skal det omgivende terrænhæves mod p-anlægget med en stigning, der ikkemå overskride 3 pct. Der må ikke inden for om-rådet etableres egentligt parkeringshus.I område II skal der indrettes parkering for debeskæftigede efter Bygge- og Teknikforvaltnin-gens nærmere bestemmelse.Stk. 3.De på tegning 27.458 i princippet vistepladser mv. inden for område I skal udformesmed en bymæssig karakter og skal med hensyntil belægninger anlægges med naturmaterialer,overvejende granit. På pladsarealerne må foregåaf- og pålæsning samt korttidsparkering for om-rådets bebyggelse. Pladsarealerne skal sammenmed de øvrige ubebyggede arealer med hensyntil øvrig indretning, belysning, inventar, beplant-ning m.v. udformes efter en helhedsplan, somskal godkendes af Bygge- og Teknikforvaltnin-gen.Stk. 4.Ubebyggede arealer og parkeringsanlæg iområde I skal efter Bygge- og Teknikforvaltnin-gens nærmere bestemmelse indgå i fællesanlæg.Stk. 5.Opfyldte arealer samt kanter efter afgrav-ninger skal kajsættes efter Bygge- og Teknikfor-valtningens godkendelse. Kajsætninger skal ud-føres med lodrette kajsider.
§ 10. Ledningsforhold
Der forudsættes tinglyst fornødne deklarationervedrørende sikring m.v. af ledninger.
§ 11. Ubebyggede arealer
Stk. 1.I område I skal ubebyggede arealer i går-de anlægges med opholdsarealer for beboere ogbrugere efter Bygge- og Teknikforvaltningensnærmere godkendelse og må ikke anvendes tilparkering og tilkørsel.I område II skal indrettes opholdsarealer for debeskæftigede efter Bygge- og Teknikforvaltnin-gens nærmere godkendelse.
**)Lokalplanområdet er opfyldt areal, der tidligere har været anvendt til erhvervs- og havneformål, hvilket erfarings-mæssigt kan betyde, at undergrunden kan være forurenet. I henhold til § 71 i „Lov om forurenet jord“ (lov nr. 370 af 2.juni 1999) skal arbejdet standses, hvis der under et bygge- eller jordarbejde konstateres en forurening af jorden, og derskal ske indberetning til miljømyndigheden (Miljøkontrollen) i henhold til § 21 i „Lov om miljøbeskyttelse“ (lov nr.698af 22. september 1998). Forpligtelsen hertil påhviler ejendommens ejer og den, der udfører eller lader udføre det pågæl-dende arbejde. I § 50 i „Lov om forurenet jord“ bestemmes det, at opgravning og flytning af forurenet jord og jord fra enkortlagt ejendom, en kortlagt del af en ejendom eller et areal, som anvendes til offentlig vej, skal anmeldes til miljømyn-digheden (Miljøkontrollen). Pligten til at anmelde påhviler den, der flytter jorden, dvs. ejer, bruger, bygherre, entrepre-nør eller transportør. Anmeldelse skal ske inden jorden kan flyttes.***) Jf. „Mellembassinet og DanLink-arealerne - VVM-redegørelse for færgeterminal og parkeringsanlæg, HUR, februar2001“.****)Jf. Miljøstyrelsens vejledning nr. 3/1984, „Trafikstøj i boligområder“ samt Miljøstyrelsens vejledning 1/1997om „Støj og vibrationer fra jernbaner“.
9
Stk. 6.Pladsarealer samt opholds- og adgangs-arealer skal udformes på en måde, der tilgodeserbevægelseshæmmedes adgang til og færdsel påarealerneStk.7.I område I skal arealerne uden for bygge-felterne og den eksisterende, bibeholdte bebyg-gelse henligge uindhegnede.Stk.8.Som overordnede retningslinier for place-ring af træbeplantninger langs veje og stier gæl-der de på tegning nr. 27.458 viste principper.For træer i åbne, eventuelt græsbevoksedemuldbede, skal bedets størrelse være mindst 10m2.For træer i lukkede befæstelser skal der væremindst 15 m2rodvenlig befæstelse pr. træ, herun-der mindst 2,5 m2åbent muldbed omkring stam-men.For træer på de i stk. 3 fastlagte pladsdannel-ser anlagt oven på dæk skal etableres plantehul-ler med tilstrækkelige dimensioner og eventueltmed kunstig vanding, så der sikres tilfredsstil-lende vækstbetingelser efter Bygge- og Teknik-forvaltningens godkendelse.Træer skal bevares i videst muligt omfang.
optagne materiale på land, skal der indhentesgodkendelse i henhold til miljøbeskyttelses-lovens kapitel 5, såfremt materialet er forure-net.d) Ske påvirkning af forurenet havnesedimentuden tilladelse fra miljømyndighederne (Mil-jøkontrollen), jf. miljøbeskyttelseslovens §27, stk. 2.e) Foretages ændringer af det inden for beskyt-telseslinien omkring Kastellet på tegning nr.27.405 viste areals tilstand eller etablereshegn m.v. i henhold til § 18 i Lov om natur-beskyttelse, med mindre kommunen medde-ler dispensation i henhold til lovens § 65.Stk. 3.Arbejder, der forudsætter udgravning igrunden, kan medføre påbud om midlertidigstandsning af arbejdet i henhold til § 26 i lov ommuseer m.v. (beskyttelse af jordfaste fortidsmin-der)*****).
§ 13. Matrikulære forhold m.v.
§ 12. Tilladelser fra andre myndigheder
Stk. 1.Uanset foranstående bestemmelser måder ikke:a) Foretages opfyldning inden for havnens sø-område uden Trafikministeriets godkendelse,jf. lov om Københavns Havn A/S, § 7, stk. 2.b) Opfyldes med forurenet materiale uden miljø-myndighedernes (Miljøkontrollens) godken-delse i henhold til miljøbeskyttelseslovens ka-pitel 5.c) Optages havbundsmateriale med henblik påat bortskaffe det andetsteds på havbundenuden miljømyndighedernes (Miljøkontrol-lens) tilladelse i henhold til bekendtgørelsenr. 976 af 19. december 1986 om dumpningaf optaget havbundsmateriale. Deponeres det
Efterhånden som forholdene gør det påkrævet,må der i overensstemmelse med lovgivningensregler foretages sådanne omlægninger af ejen-domsgrænser og andre foranstaltninger, som ef-ter Bygge- og Teknikforvaltningens skøn ansesfor nødvendige til gennemførelse af en hensigts-mæssig ordning af bebyggelsesforholdene.
§ 14. Retsvirkninger
I henhold til planlovens § 18 må der ikke retligteller faktisk etableres forhold i strid med lokal-planens bestemmelser, jf. dog lokalplanens §15.Lokalplanen hindrer ikke, at den eksisterendebebyggelse og dennes anvendelse kan oprethol-des, såfremt såvel bebyggelsen som anvendel-sen ikke strider mod de i givne byggetilladelsertagne forbehold og i øvrigt er lovlig.
*****)Opmærksomheden skal henledes på, at der på Midtermolen, i forbindelse med dennes anlæggelse, er konstate-ret kulturlag fra stenalderen af stor arkæologisk interesse. Københavns Bymuseum bør derfor som repræsentant forRigsantikvaren kontaktes i god tid, forinden jordarbejde påbegyndes, således at en forundersøgelse kan iværksættesmed henblik på at imødegå påbud om midlertidig standsning af arbejdet.
10
§ 15 Påtaleret
§ 17. Ophævelse af lokalplaner
Bygge- og Teknikforvaltningen i KøbenhavnsKommune har påtaleret for overtrædelse af be-stemmelserne i nærværende lokalplan.
§ 16. Dispensationer
I henhold til planlovens § 19, stk. 1, kan der dis-penseres fra bestemmelser i en lokalplan, hvisdispensationen ikke er i strid med principperne iplanen.Dispensationer meddeles af Bygge- og Tek-nikudvalget i Københavns Kommune.
Lokalplan nr. 239 („Mellembassinet“), tinglyst10. august 1994 ophæves.Lokalplan nr. 177 („Københavns Havn“) ting-lyst den 17. september 1991 og lokalplan nr. 265(„Dampfærgevej“), tinglyst 31. juli 1996 ophæ-ves, for så vidt angår den del, der er beliggendeinden for nærværende lokalplans område.
Nærværende lokalplan med indhæftede tegning nr. 27.456, 27.457 og 27.558 er vedtaget af Borgerre-præsentationen i mødet den 6. december 2001 og endeligt bekendtgjort den 19. december 2001.Bygge- og Teknikforvaltningen, den
Søren Stenzkontorchef/Kim Brodersenfuldmægtig
11
nordUNICEFPLADS
MARMFRIHAVNS KVARTERERKVARTVOLDØSTER
ORVE
J
MELLEMBASSINET
II
BANE
KAJ
SØNDRE FRIHAVNBRAND-STATION
ØSTMOLEN
DAMP
CL
A
NSSE
SG
AD
E
TERARKVBOTERARKLKVBYSLDENVOUDTERØSEÆD
DAMPFÆRGEVEJ
AMERIKAKAJ
LLEWI
M
SGOE
AD
E
I
PAKHUSKAJ
INSTEOL
SG
AD
E
942
LANGELINIEKAJ
RGEVE
J
946
N
YDERHAVNEN
941
LANGELINIE ALLÉ
YDERHAVNEN
LEN
GEFIONSGADE948IDTJOFANSENSPLADS
VESTBASSIN
ØSTBASSIN
MIDTERMO
N
PRA
MR
Grænse for lokalplanområdetGrænse mellem underområderEksisterende bygninger, der opretholdesBevaringsværdige bygningerSærlige bemærkningerBeskyttelseslinie omkring KastelletArealer, der kan opfyldesArealer, der kan afgraves
937
END
EN
INDIAKAJ
FORBINDELSE
INDIAVEJ
SVEJ
Emne
Mål
Lokalplan "Pakhusvej"Ejerlav
1:4.000Tegn.dato
Jour.nr.311/441-0001-00Tegn.nr.
Østervold, KøbenhavnN
Maj 2001
27.456
12
Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & ArkitekturRådhuspladsen 77 1550 København V p&[email protected]
N
NFYR
JMELLEMKA
UDENBYS
RD KVARTEØSTERVOLKVARTERKLÆDEBO
AØSTBANEGDESTRANDBOULEVARDEN
KALKBRÆNSGANDERIHAV
DE
nordUNICEFPLADS
OMARM
RVEJ
MELLEMBASSINET
K
II
KAJBANE
SØNDRE FRIHAVNBRAND-STATION
JØSTMOLEN
BD
C
E
G
HLANGELINIE ALLÉ
ILEN
DAMPFÆ
CL
ENASS
SG
AD
E
RGEVEJ
AMERIK
F
AKAJ
MOLLE
ES
DGA
E
PAKHUSKAJ
INSTE
ADSG
E
I
LANGELINIEKAJ
A
N
YDERHAVNEN
YDERHAVNEN
GEFIONSGADETJOFNSENSADS
VESTBASSIN
ØSTBASSIN
MIDTERMO
N
PRAMREND
EN
INDIAKAJ
Grænse for lokalplanområdetGrænse mellem underområderA -K
FORBINDELSE
INDIAVEJ
SVEJ
Emne
Mål
ByggefeltMulighed for placering af højhusParkering under pladser m.v.
Lokalplan "Pakhusvej"Ejerlav
1:4.000Tegn.dato
Jour.nr.311/441-0001-00Tegn.nr.
Østervold, København
Maj 2001
27.457
Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & ArkitekturRådhuspladsen 77 1550 København V p&[email protected]
N
NFYR
ADEØSTBANEGNDERKALKBRÆIHAVNSGADESTRANDBOULEVARDEN
JMELLEMKA
13
nordBANEKAJ
SØNDRE FRIHAVNBRAND-TATION
ADØSTBANEG
KALKBRÆ
GINSSTE
AD
E
MLLE
ASGOE
DE
IAMERIKAKAJ
CL
A
DAMPFÆ
GNSSSE
AD
E
RGEVEJ
TJOFSENSADS
MIDTERMO
LEN
GEFIONSGADE
VESTBASSIN
ØSTBASSIN
PRA
MREN
PAKHUSKAJD
E
NSGADENDERIHAV
OSTRANDBULEVARDEN
Grænse for lokalplanområdetGrænse mellem underområderOvervejende erhvervsanvendelseOvervejende boliganvendelsePladsdannelse m.v.Publikumsorienterede funktioner m.v.Emne
INDIAKAJ
Mål
Lokalplan "Pakhusvej"Ejerlav
1 : 3.000Tegn.dato
Jour.nr.311/441-0001-00Tegn.nr.
14
Væsentlig træbeplantningEndepunkt for stiforbindelse
Østervold, København
Maj 2001
27.458
Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & ArkitekturRådhuspladsen 77 1550 København V p&[email protected]