Trafikudvalget 2010-11 (1. samling)
TRU Alm.del Bilag 29
Offentligt
904944_0001.png
904944_0002.png
TransportministerietTransportminister Hans Christian SchmidtFrederiksholms Kanal 27 F1220 København K
20. oktober 2010
Lav flyvning over Natura 2000-områder
Kære Hans Christian Schmidt
Igennem lang tid har vi søgt en dialog med Statens Luftfartsvæsen med henblik på at få opda-teret bestemmelserne (BL 7-16) om flyvning over Natura 2000-områder.De nugældende bestemmelser indebærer, at der for flertallet af Natura 2000-områderne ingennedre grænse er for flyvehøjden over disse forstyrrelsesfølsomme områder. Dette på trods af,at Danmark har udpeget en række af disse områder for at sikre især fuglene og havpattedyr rotil at yngle, hvile og søge føde. Da lav flyvning i mange tilfælde er særdeles forstyrrende forfugle og havpattedyr, er de danske regler i strid med forpligtelserne i Natura 2000-direktiverne.
I betragtning af, at EF-fuglebeskyttelsesområderne blot udgør 6 % af Danmarks landareal ogmindre end 12 % af vores havareal, finder vi det ikke urimeligt, at flyvehøjden over disse om-råder i overensstemmelse med internationale forpligtelser fastsættes således, at arterne sikresfred og ro.
Et konkret eksempel på de negative konsekvenser af de gældende bestemmelser er, at densjældne vandrefalk i gentagende tilfælde er blevet skræmt af reden på sit ynglested i fuglebe-skyttelsesområdet Møns Klint, som følge af en helikopters flyvning nær reden. I et tilfælde dø-de en af ungerne i forbindelse med forstyrrelsen. Denne situation ville være undgået, hvis be-stemmelserne om flyvning over fuglebeskyttelsesområderne fastsatte et krav om større flyve-højde.
Vi havde på vort initiativ i foråret 2010 et møde med Statens Luftfartsvæsen, hvor vi gjorderede for disse betragtninger. Vi blev lovet, at der senest umiddelbart efter sommerferien villevære et løsningsforslag parat. Vi afventer fortsat konkret handling fra Statens Luftfartsvæsensside.
Vor objektive vurdering er, at situationen ikke er forenelig med de hensyn, som følger af voreforpligtelser under fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet.Vi har derfor en forhåbning om, at du snarest vil foranledige bestemmelser som sikrer voreinternationale naturbeskyttelsesområder mod lave overflyvninger.
Med venlige hilsener
Ella Maria Bisschop-LarsenPræsident i DanmarksNaturfredningsforening
Christian HjorthFormand for Dansk OrnitologiskForening
Kopi:Statens LuftfartsvæsenBy- og LandskabsstyrelsenFolketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgFolketingets TrafikudvalgEuropa-Kommissionen
2