Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 85
Offentligt
925004_0001.png
925004_0002.png
Pressemeddelelse
Forslag om nedsættelse af psykiatrikommissionDet Centrale Handicapråd er bekymret over udviklingen inden for psykiatrien og anbefalerderfor indenrigs- og sundhedsministeren og socialministeren at nedsætte enpsykiatrikommission.Lange ventetider, et stigende antal henvisninger og den fortsatte brug af tvang. Udviklingen indenfor psykiatrien går desværre i den forkerte retning. Udviklingen bør vendes, men der mangleroverblik på området. Derfor anbefaler Det Centrale Handicapråd, at der snarest nedsættes enpsykiatrikommission.”Vi har brug for at vende udviklingen her og nu. Udfordringerne er mangefacetterede ogkomplekse og kan ikke løses med et snuptag. Der bør derfor nedsættes en hurtigtarbejdendekommission, som kan skabe det overblik over området, der mangler,”udtaler Formand for DetCentrale Handicapråd, Ester Larsen.Kommissionen skal komme med anbefalinger til, hvordan vi kan tilrettelægge og gennemføreindsatser i forhold til mennesker med sindslidelse mest hensigtsmæssigt. Anbefalingerne skal tageudgangspunkt i FN’s Konvention om rettigheder for personer med handicap, som Danmarkratificerede i 2009 samt irecovery-perspektivet,for at være på linie med målsætningen fornutidens psykiatri.”Det er afgørende, at kommissionen ikke bliver en syltekrukke. Den skal være løsningsorienteret oghurtigtarbejdende. Vi forventer ikke, at kommissionen skal give svar på alle de udfordringer,psykiatrien står overfor, men at den peger på nogle nødvendige indsatser,”siger Ester Larsen.Det Centrale Handicapråd lægger op til, at kommissionen selv definerer de konkreteindsatsområder, men peger på nogle emner, der illustrerer bredden af de udfordringer,psykiatrien befinder sig i:
analysereudviklingen i befolkningens mentale sundhed,blandt andet med henblik på denforventede udvikling i behovet for psykiatrisk behandling frem til 2020. Her bør dergennemføres en særlig analyse af udviklingen af den mentale sundhed hos børn og unge ogderes behov for psykiatrisk behandling.analyseremulighederne for at reducere behovet for psykiatrisk behandlinggennemforebyggelse, tidlig opsporing og indsats, rehabilitering og lignende.analyseremulighederne for at forbedre indsatsen.Denne analyse skal inddrage forholdetmellem de forskellige indsatser (medicinsk/biologisk, terapeutisk og socialpsykiatrisk),forholdet mellem indlæggelse og ambulant behandling og forholdet mellem myndighederog sektorer - med særlig fokus på grænser og overgangene i behandlingen.
Kommissionens sammensætningKommissionen skal være bredt sammensat med uafhængige, sagkyndige medlemmer, herunderrepræsentanter for brugerne og pårørende. Viden på forskellige centrale samfundsområder børligeledes være repræsenteret, inklusiv de relevante ministerier, KL og Danske Regioner. Det erafgørende, at de relevante eksperter sidder med og bidrager til kommissionens arbejde ved attrække på egne institutioners analyse- og vidensressourcer.Forslaget om nedsættelse af psykiatrikommission er sendt til indenrigs- og sundhedsministerensamt socialministeren med ønsket om, at de sammen vil tage initiativ til en psykiatrikommission.Hvis du ønsker uddybende kommentarer, er du velkommen til at kontakte formand for DetCentrale Handicapråd Ester Larsen på tlf. 6532 3508 / mobil 5120 3013 eller konstitueretsekretariatschef Ane Esbensen på tlf. 3311 4044 / mobil 2282 2942.Det Centrale Handicapråd blev oprettet af Folketinget i 1980 og varetager to opgaver: Det rådgiverde offentlige myndigheder samt overvåger reglerne, lovgivningen og praksis på handicapområdet.DCH er sammensat af repræsentanter for brugerorganisationerne og myndighederne.Det Centrale Handicapråd, Bredgade 25 F, 4. 1260 København K. Tlf.: 33 11 10 44Mail: [email protected]Med venlig hilsenMette Dissing SandahlKommunikationsmedarbejder______________________Center for Ligebehandling af Handicappede