Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 70
Offentligt
919688_0001.png
919688_0002.png
Danske Psykiateres og Børne- ogUngdomspsykiateres OrganisationBUP
Dato 29.09.2010
Møde om udviklingen i børne- og ungdomspsykiatrien 30.09.2010I 2001 udarbejdede SST en rapport om ”Børne- og ungdomspsykiatrisk virksomhed– den fremtidige tilrettelæggelse”. Baggrunden var lange ventetider ogspeciallægemangel.Af denne fremgår, at der var så betydelige kapacitetsproblemer i BU-psykiatrien, atman stilede mod en gradvis udbygning. Samtidig nedsattes en følgegruppe underSST, som skulle følge udviklingen i børne- ungdomspsykiatrien. Denne følgegruppehar udgivet en rapport herom hvert år, dog ikke for 2009, idet gruppen ikke erindkaldt.Det er flere gange påpeget, at undervisnings- og socialsektoren må udbygges for atkunne varetage de lettere tilstande, yde ”rehabilitering”(specialundervisning ogvejledning af forældre) samt indgå i behandlingsforløb, der kræver sideløbenderegional og kommunal indsats – typisk anbragte børn. Herudover indførtes i 2008og 2009 henholdsvis udrednings- og behandlingsgaranti i børne- ogungdomspsykiatrien.Af de tidligere rapporter fremgår, at kapaciteten i børne- og ungdomspsykiatrien erudvidet fra at give et tilbud til 0,4 % af alle børn og unge i 2002 til 1 % i 2008. Dervurderes dog at være behov for tilbud til op mod 2 % af alle børn og unge som nyepatienter hvert år.
VI
ER I
DPBO
OG
BUP
BEKYMREDE FORDI:
Satspuljebevillingerne er kun delvist ”nye penge”. En stor del går tilforlængelse af gamle projekter. Desuden suppleres satspuljerne ikke medbevillinger fra Regionerne – ”nu har psykiatrien jo fået deres del”. Tilgengæld bliver BUP aktuelt inddraget i Regionernes besparelser. Alt i alt erder for få ressourcer til samtidig at gennemføre den nødvendige udbygningaf børne- og ungdomspsykiatrien (bl.a. betjeningen af akutte patienter ogretspsykiatriske unge) og rigtigt få skovlen under puklen, der venter, detstigende antal henvisninger og det tværsektorielle samarbejde.Social og undervisningssektoren er ikke udbygget – tværtimod.Der er fortsat mangel på speciallæger. Man forventer dog en vækst fra 100 i2004 til 200 i 2025.
En omstilling fra tilbud til 0,4 % af gruppen af børn og unge til 1,5 %, -samtidig med reduktion i ventelisterne uden tilførsel af tilstrækkeligeressourcer - vil betyde en forringelse af kvaliteten i undersøgelses- ogbehandlingstilbuddene.Der er risiko for, at der bliver afvist flere relevante patienter fra hospitalernetil den kommunale sektor pga. et øget pres, når ventelisterne skal afviklesinden for to månederokun de patienter, der har klare og ukomplicerede diagnoser, profitereraf udrednings- og behandlingspakkerne. Mere komplekse tilstandepasser dårligere ind.oI social- og uddannelsessektoren har man ikke den fornødneekspertise og kapacitet til at overtage behandlingen af de afvistepatienter samtidig med, at der også er en stigning i antallet afpatienter, der har behov for en social indsats forud for, under ogefter den psykiatriske behandling.Udrednings og behandlingsgarantien i børne- og ungdomspsykiatrien og lovom psykologbehandling til voksne med depressioner diskriminerer psykisksyge børn og unge i forhold til voksne
VI
VIL I
DPBO
OG
BUP
ANBEFALE AT:
Følgegruppen for børne- og ungdomspsykiatri under SST indkaldes snarestmhp. en faglig vurdering af status for udbygningen af børne- ogungdomspsykiatrien og konsekvenserne af udrednings ogbehandlingsgarantien.ofølgegruppen suppleres af eksperter fra speciallægepraksisDer iværksættes en national kortlægning af behov for kapacitet – både nårdet gælder den psykiatriske behandling og den sociale rehabilitering – for atgive de børne- og ungdomspsykiatriske patienter relevant og tilstrækkeligbehandling af høj kvalitet.Der indledes et udvalgsarbejde mhp. status for og konsekvenserne afudrednings- og behandlingsgarantien.Der indledes et udvalgsarbejde mhp. status for udbygningen af social- oguddannelsessektoren og konsekvenserne af ændring i Lov om Social Serviceog ændring i kommunernes ansvarsområder i forbindelse medkommunesammenlægningen.Ovennævnte analyse- og planlægningsarbejder udmøntes i en Nationalpsykiatriplan med konkrete, målbare mål for udviklingen af børne- ogungdom psykiatrien.
Eva ChristiansenPraktiserende speciallægeNæstformand i DPBO26223144 / [email protected]Jan JørgensenLedende OverlægeFormand for BUP
6541 4202 / [email protected]