Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 70
Offentligt
919687_0001.png
919687_0002.png
919687_0003.png
919687_0004.png
919687_0005.png
Danske Psykiateres og Børne- ogUngdomspsykiateres OrganisationDansk Psykiatrisk Selskab
Domus MedicaDato 30.09.2010Kristianiagade 122100 København Ø
ØNSKER OG FAKTA OM PSYKIATRI

Ønsker

DPBO og Dansk Psykiatrisk Selskab ønsker en samlet national handlingsplan fordansk psykiatri, finansieret over finansloven.Det er uholdbart at lade behandlingen af psykisk syge afhænge af, hvor mangepenge der er i årets satspuljemidler. Det giver ikke mening at skelne mellem detilbud, somatisk og psykisk syge får.Psykiatrien bør ligestilles og integreres med somatikken som et lægeligt speciale iplanlægning af sundhedsressourcer.Psykiatriske undersøgelser og udformning af en behandlingsplan skal altid forgårved en ansvarlig speciallæge og kan ikke uddelegeres til andre faggrupper.Som et naturligt led i ligestillingen mellem somatiske og psykiatriske patienter erdet oplagt i højere grad at tænke psykiatrien ind i de kommende nye strukturer isundhedsvæsenet. Fx i akutplanlægning, hvor det er vigtigt, at psykiatri og somatikhar mulighed for et tæt samarbejde, fordi mange patienter lider af både fysiske ogpsykiske sygdomme.Indlagte patienter skal sikres en ordentlig og værdig behandling – uden for tidligeudskrivninger - indtil de er raske nok til, at det ambulante system kan tage over.Der skal være en sikker overgang mellem indlæggelse og ambulantbehandling/speciallægepraksis, så patienter ikke skal vente i flere måneder påforsat behandling.Tvang i psykiatri kan være nødvendig, men tvangen skal mindskes – og vilmindskes, hvis ressourcerne bliver flere, inkl. ressourcer til løbende uddannelse ogsupervision af personale, så de kan håndtere svært psykotiske og aggressivepatienter med mindste mulig tvang. Gennembrudsprojektet har givet goderesultater med få ressourcer.Der er stort behov for at øge midlerne til hurtige og effektive undersøgelser ogbehandling af førstegangs psykisk syge samt vedligeholdelse og forebyggendebehandling af kronisk psykisk syge.
Et vigtigt led i behandling af personer med psykiske sygdom er de praktiserendespeciallæger i psykiatri. Der var i 2009 150 fuldtids-praktiserende speciallæger ipsykiatri med overenskomst med regionerne, som behandlede 56.562 personer og16 praktiserende børne- og ungepsykiatere, som behandlede 3760 børn og unge.En prioritering af flere ressourcer til dem - med en nytænkning og modernisering afbehandlingsmuligheder i samarbejde med Danske Regioner - vil være et væsentligtløft til at øge kapaciteten.Sociale omkostninger bør skilles fra lægelige psykiatriske behandlingsudgifter.Derved vil beregningen af udgifter til psykiatrisk lægelig behandling fremgåtydeligere.

Fakta

Hver gang den somatiske del af sundhedsvæsenet i perioden 2000 til 2009 har fåettilført 30 kr. ekstra, har psykiatrien kun fået 10 kr.Ifølge regeringens finanslovsudspil bliver satspuljen, hvorfra udviklingsprojekter ipsykiatrien bliver finansieret, skåret fra knap en mia. kroner til godt 300 mio.kroner. Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, siger til bl.a. DagensMedicin, det får direkte konsekvenser for psykiatrien.Ressource-flytningen til retspsykiatrien går ud over dem, der er så syge, at de selvrisikerer at ende i kriminalitet. Flere patienter ender i retspsykiatrien efterkriminalitet (stigningen er 14 pct. om året), og patienterne bliver i stigende gradindlagt via dom eller tvang. Hvis den valgte politik fortsætter, er realiteten, at deansvarlige utilsigtet producerer retspsykiatriske patienter frem for at give mulighedfor at undgå mange ulykkelige hændelser.Modsat manges antagelser kan de fleste psykiske sygdomme behandles. For allepsykiske sygdomme gælder, at hurtig og effektiv behandling afkortersygdomsperioden og bedrer prognosen. Mange psykiatriske patienter kan vedvedligeholdende og forebyggende behandling undgå tilbagefald af sygdomsfaser ogforblive helt eller delvis erhvervsaktive.
PSYKIATRIEN I TAL250.000 danskere lider af depressioner, 250.000 af angsttilstande, 75.000 afspiseforstyrrelser og 40.000 af psykoser.Psykiske sygdomme koster årligt samfundsøkonomien 55 milliarder kroner, skønnerDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.Ifølge Danske Regioner har psykiatrien et efterslæb på to mia. kr. i forhold tilsomatikken.Budgetterede besparelser i regionerne i 2011Hvis de nuværende budgetforslag for 2011 som ventet bliver vedtaget udenvoldsomme ændringer, står psykiatriområdet til at blive beskåret med 48 millionerkroner i Region Hovedstaden, 10 millioner i Region Sjælland og 12 millioner iRegion Midtjylland alene næste år. ( Kr. Dagblad 9. september 2010)
146 fuldtidsstillinger forsvinder alene på Sct HansLukning af Vesthospitalet og Region Hovedstadens planer om at satse mere påambulant behandling betyder, at 146 fuldtidsstillinger på det psykiatriske hospitalSct. Hans i Roskilde forsvinder. Pr. 1. januar nedlægges 40 sengepladser, mens 45pladser nedlægges midt i 2011. / September 2010Borgere i behandlingBorgere i behandling på voksenpsykiatriske afdelinger i 1. og 2. kvartal 2010/ I althhv. 55.615 og 55.953/ Danske RegionerBorgere i behandling på børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger i 2010/ I althhv. 10.211 og 10.548Ventelister- VoksneI voksenpsykiatrien er ventelisterne vokset med 12 pct. i forhold til 2009, så nu5.108 borgere venter på behandling eller undersøgelse i forhold til 4.525 sidste årpå trods af, at voksenpsykiatrien har fastholdt det samme aktivitetsniveau som i2009.Regionerne har i 2010 henvist 53 voksne patienter og 326 børn og unge tilundersøgelse og behandlinger på private sygehuse og klinikker./ Danske Regionerseptember 2010Ventelister- Børn- og UngeBørne- og ungdomspsykiatrien har i 2010 udvidet sin kapacitet med 10 pct., så deni 1. halvår behandlede næsten 1.000 flere patienter end i samme periode i 2009.Den øgede aktivitet har kun haft ringe effekt på ventelisterne. I øjeblikket står2.913 patienter på ventelisten med et behov for en behandling eller undersøgelse ibørne- og ungdomspsykiatrien. Det er en stigning på godt 10 procent i forhold til2.620 børn og unge, som ventede sidste år./ Danske Regioner september 2010SengepladserAlene mellem 1996 og 2007 faldt antallet af senge i voksenpsykiatrien med over1000, fra 4121 til 3078.FørtidspensionLidt over halvdelen af alle dem, der fik tilkendt førtidspension i første kvartal af2010, fik det på grund af en psykisk sygdom. Og andelen er stigende: I førstekvartal 2005 fik kun 40 procent førtidspension på grund af en psykisk sygdom.Stigningen er sket samtidig med, at antallet af tilkendte førtidspensioner faldt medfire procent i forhold til første kvartal 2009./ Ankestyrelsen juni 2010Udviklingen af nye behandlingstilbud i speciallæge- praksis stoppetRegion Hovedstaden har netop stoppet udviklingen af to nye behandlingstilbud hospraktiserende speciallæger i form af gruppebehandling med mindfulness ogpsykoeducation, selv om det er dokumenteret, at disse behandlinger både erøkonomisk kosteffektive og nyttige i forhold til at forebygge tilbagefald afdepressioner og angst samt til at lære ADHD-patienter teknikker til at forbedrederes livskvalitet.I Region Midt har praktiserende speciallæger i psykiatri søgt om at forbedre deresbehandlingstilbud inden for de sidste 2 år ved at indgå nye §3 aftaler medregionen, men også deres ansøgning er afvist.
Danske Psykiateres og Børne- og Ungdomspsykiateres OrganisationPoul-Erik CarlsenFormand21937971[email protected]Jette LaBiancaNæstformand21729721[email protected]Dansk Psykiatrisk SelskabAnders Fink-JensenFormandDirekte: 35 45 62 12[email protected]
BERTEL HAARDERS ARGUMENTERRegeringen har løftet det psykiatriske områdemed 600 mio. kr. ekstra om året i faste priser i forhold til før regeringsskiftet i2001. Dertil kommer midler fra satspuljen, som i år betyder, at der er i alt 740 mio.kr. mere i år. Til næste år vil der være 889 mio. kr. ekstra fra satspuljen – hvortilkommer eventuelt nye midler fra efterårets forhandlinger. At der er tilført flerepenge ses også af regionernes samlede udgifter til psykiatrien, som opgjort i fastepriser er steget fra 6,0 mia. i 2001 til 6,7 mia. i 2009 svarende til ca. 12 pct.Pengene bliver bl.a. brugt til at styrke børnepsykiatrien med flere sengepladser ogmere personale. I øjeblikket bliver langt flere børn henvist, og selv ombørnepsykiaterne behandler flere end nogensinde før, kan de ikke følge med demange henvisninger. Heldigvis har mange af de henviste børn ikke brug for viderebehandling på psykiatriske hospitaler, men behov for ekstra støtte i skole og hjem.( Bertel Haarder, indlæg i Dagens Medicin september 2010)
DANSKE REGIONERS VISIONER:Danske Regioner har i 2009 formuleretfølgende otte visioner for ”En psykiatri i verdensklasse” :Vi vil øge danskernes viden om og forståelse for psykisk sygdomVi vil være bedre til at forebyggeVi vil behandle alle med behov for psykiatrisk hjælpVi vil gøre psykiatrien mere tilgængeligVi vil helbrede flereVi vil mindske overdødeligheden blandt mennesker med psykisk sygdomVi vil have den nødvendige teknologi og velfungerende fysiske rammerVi vil have hænder nok og bruge dem bedst muligt
LEDER I DAGENS MEDICIN : GIV PSYKIATRIEN EN HÅND”Somatikken ergennem 20 år blevet stadig mere produktivt. Der leveres mange, mange flerebehandlinger nu. Bevillingerne er sandelig også blevet forøget, men ikke nær isamme takt som produktionen. Danmark har fået valuta for pengene. Men det erintet imod, hvad psykiatrien har leveret. Antallet af behandlinger er med et slidtudtryk eksploderet. Væksten er også langt højere end for somatikken. Samtidig erbevillingerne ikke vokset i nær samme takt. Hvis Danmark har fået valuta forpengene på det somatiske område, så har psykiatrien givet Danmark platin. Det erkendsgerninger, ingen kan benægte. Psykiatriens præstation er fantastisk. Det måalle erkende. Ja, den er så fantastisk, at den er temmelig meget for fantastisk.Mens produktionen stiger brat, stiger bevillingerne kun marginalt, og derfor falderdet beløb, som er til rådighed for den enkelte psykiatriske patient dramatisk. BertelHaarder har allerede besluttet sig for, at psykiatrien ikke er underprioriteret. Det erhans påstand. En af hans forklaringer er, at den omdiskuterede behandlingsgarantihar haft nedprioritering af psykiatrien til følge. Og at psykiatrien desuden har denulempe, at man ikke kan operere psykiske sygdomme væk som et dårligt knæ. Monikke psykiatrien alligevel har brug for fokus.”Kr. Lund, chefredaktør , DagensMedicin , 17. september 2010