Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 5
Offentligt
898069_0001.png
898069_0002.png
898069_0003.png
STATUSNOTAT VEDR. ETABLERING AF LAND-SDÆKKENDE FAMILIEAMBULATORIE-FUNKTIONER
TIL INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIETIndledningI nærværende notat fremlægges status i forhold til udmøntningen af puljen tiletablering af landsdækkende familieambulatorier.Med finansloven for 2008 blev der afsat midler til etablering af regionalefamilieambulatoriefunktioner i sygehusregi i alle fem regioner. Familieam-bulatorierne skal etableres med henblik på specialiseret svangreomsorg forgravide med rusmiddelproblemer og specialiseret pædiatrisk opfølgning afbørn, som i fosterlivet har været eksponeret for rusmidler.Familieambulatorierne skal sikre en tværfaglig og helhedsorienteret løsningfor moren, barnet og evt. partner og søskendebørn. Indsatsen har til formål atforebygge medfødte skader og sygdomme samt opvækstbetingede udvik-lingsproblemer og omsorgssvigt hos børn af kvinder med rusmiddelproble-mer.I finansloven for 2008 blev der samtidig afsat midler til at oprette en rådgiv-ningsfunktion på Hvidovre Hospital med det formål at bistå regionerne i for-bindelse med etablering af de nye familieambulatorier. Rådgivningsfunktio-nen blev etableret i april 2009 som Videnscenter for Forebyggelse afRusmiddelskader hos Børn (Center for Prevention of Substance Effects onthe Development of Children).Status for puljenPlanlægning og etablering af familieambulatoriefunktionerne pågår iøjeblikket i alle fem regioner. Familieambulatorierne i Region Midt,Region Nord, Region Sjælland og Region Hovedstaden er godkendtog har fået tilskud. Region Syddanmark mangler at blive godkendt,men Sundhedsstyrelsen har netop modtaget en revideret ansøgningsom forventes at blive godkendt primo oktober. Det forventes, at allefamilieambulatorierne er i drift i løbet af sidste halvår af 2010. Sta-tus er følgende:

Dato 30. september 2010

J.nr. 7-205-03-11/20/MWK

Center for Forebyggelse

SundhedsstyrelsenIslands Brygge 672300 København STlf.72 22 74 00Fax72 22 74 11E-post[email protected]www.sst.dk
Dir. tlf.E-post
72 22 86 66[email protected]
o
Region Midtjyllands familieambulatorium påbegynder drif-ten pr. 1. oktober 2010. Der er ansat en funktionsledelse,som består af en obstetrisk overlæge og en socialrådgiver.Region Midtjylland er endvidere i samarbejde med kommu-nerne i regionen i gang med at udarbejde en sundhedsaftalepå området. Det planlægges, at aftalen skal behandles iSundhedskoordinationsudvalget den 1. december 2010.Region Nordjyllands familieambulatorium påbegynder drif-ten pr. 1. oktober 2010. Lederen af familieambulatoriet erblevet ansat og følgende personer er blevet tilknyttet ambu-latoriet: to obstetrikere (hvoraf den ene ligeledes fungerersom familieambulatoriets leder), en pædiater, en psykolog,tre socialfaglige koordinatorer, to distriktsjordemødre, ensygeplejerske samt en sekretær. Det ansatte personale er igang med et uddannelsesprogram for at sikre en stærk fag-lighed og et godt samarbejde mellem faggrupperne. Derud-over er familieambulatoriet i Region Nordjylland i gangmed at formidler information om ambulatoriet både tilkommuner og øvrige samarbejdspartnere.Region Sjællands familieambulatorium forventer at påbe-gynde driften senest pr. 1. januar 2011. På nuværende tids-punkt er den fysiske etablering af familieambulatoriet påNæstved Sygehus igangsat. Endvidere er i første omgangstillingen som leder af familieambulatoriet opslået. Herud-over arbejdes der på snarest muligt at få øvrige stillinger be-sat.Region Hovedstadens familieambulatorium forventer at på-begynde driften senest december 2010. Der er blevet ansatmedarbejdere til begge de to nye udefunktioner på hen-holdsvis Hillerød og Herlev Hospital. Endvidere er der ble-vet udarbejdet kontrakt om lokaler, sekretærbistand, kontor-udstyr m.v. på begge hospitaler. Primo december afholdesder introkursus for medarbejderne på de to nye udefunktio-ner samt for alle samarbejdsparterne, herunder kommuner-ne. Der er endvidere udarbejdet en formidlingsplan.
Side 2
o
30. september 2010

Center for Forebyggelse

Sundhedsstyrelsen
o
o
Center for Forebyggelse er blevet opmærksom på, at der ved etable-ringen af familieambulatoriefunktionerne er behov for koordineringmed specialeplanlægningen, der godkendes i enhed for Sundheds-planlægning i Sundhedsstyrelsen. Center for Forebyggelse er i dia-log med enhed for Sundhedsplanlægning om dette, og er i gang medat sende breve ud til de aktuelle regioner.Videnscenter for Forebyggelse af Rusmiddelskader hos Børn er op-rettet og har bl.a. udarbejdet informationsmateriale, kurser og fagligevejledninger. Desuden har Videnscentret etableret en tværregionalkoordinationsgruppe, hvor kliniske og administrative repræsentanterfra de frem regioner sikrer udarbejdelsen af fælles faglige retnings-
linjer, projektprotokoller og andre centrale fælles referencerammer.Det betyder, at der fra begyndelsen kan arbejdes efter fælles ret-ningslinjer og genereres ensartet data fra alle fem familieambulatori-er.Der er indgået kontrakt med COWI om evaluering af etablering affamilieambulatoriefunktionerne. Evalueringen omhandler dels enevaluering af de fem regionale familieambulatorier, og dels en eva-luering af rådgivningsfunktionen ved Hvidovre Hospital. Baseline-evalueringen er pt. under udarbejdelse.
Side 3
30. september 2010
Center for Forebyggelse har udmøntet midler via satspuljebevillin-gen for projektet for kommunale forsøgsprojekter til udvikling af etredskab til tidlig screening og opsporing i forhold til gravide med al-koholproblemer. Redskabet udvikles i regi af Skejby Hospital ogden tværregionale koordinationsgruppe og vil komme samtlige regi-onale familieambulatorier til gavn.

Center for Forebyggelse

Sundhedsstyrelsen
Hele vejledningen for familieambulatorierne kan læses på Sundhedsstyrel-sens hjemmeside www.sst.dkVidenscentret har hjemmesiden www.familieambulatoriet.dkMed venlig hilsen
Maria Koch AabelProjektlederCenter for ForebyggelseSundhedsstyrelsen