Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 45
Offentligt
912418_0001.png
912418_0002.png
912418_0003.png
912418_0004.png
912418_0005.png
912418_0006.png
912418_0007.png
912418_0008.png
Pakkeforløb forPakkeforløb påhjertesygdommehjerteområdet
Undersøgelser og behandlingved begrundet mistanke om
hjerteklapsygdom
Pakkeforløb - HjerteklaPsygdom
I denne pjece findes en generel og kort beskrivelse af, hvad et pakkeforløb på hjerteområdet er.Mere konkret information om udredning og eventuelle behandling gives på den sygehusafdelingeller hos den praktiserende speciallæge, patienten bliver tilknyttet.Sidst i denne pjece findes en ordbog.
Hvad er etpakkeforløb?
Et pakkeforløb er en måde at tilrettelægge undersøgelser og eventuelbehandling på.Formålet med et pakkeforløb er at tilbyde patienterne undersøgelser ogbehandling af høj kvalitet i veltilrettelagte forløb med klar informationundervejs.Pakkeforløb på hjerteområdet er blevet indført i hele landet på baggrundaf en aftale mellem regeringen og regionerne. Der er udarbejdetpakkeforløb for fire hjertesygdomme. Pakkeforløbene tilbydes hjerte-patienter, der ikke er akut syge, og som kan indgå i et planlagtundersøgelses- og behandlingsforløb.
Veltilrettelagteforløb
Pakkeforløbene skal sikre, at alle patienter får samme hurtige ogkorrekte behandling. Forløbet er baseret på kliniske retningslinjer, derer udarbejdet af specialister fra hele landet.Nogle patienter har behov for flere undersøgelser og behandlinger end de,der normalt indgår i et pakkeforløb. Det kan for eksempel være patienter,der også har andre sygdomme. Disse patienter har samme ret tilveltilrettelagte forløb med klar information undervejs.Der er fastsat rammer for, hvordan forløbet skal planlægges. Pakkeforløbindeholder desuden mål for, hvor hurtigt forløbet bør gennemføres. Detkaldes forløbstid (læs mere om forløbstid på side 4). Valg af undersøgelseog behandling undervejs i forløbet sker i samråd med patienten.
klar besked
Personalet på sygehuset vil løbende informere patienten om det konkreteforløb. Derudover vil patienten få tilknyttet en kontaktperson på syge-huset, som også kan svare på spørgsmål om forløbet. Til samtalerne kandet være en god idé at tage en pårørende med, som kan hjælpe med atspørge ind til de mange informationer, der gives.
Hvem henvises tilpakkeforløb?
Henvisning til et pakkeforløb sker, når en praktiserende læge ellerspeciallæge har begrundet mistanke om, at en person lider afhjerteklapsygdom. Mistanken af- eller bekræftes med de indledendeundersøgelser i pakkeforløbet.Hvis det ved udredningen viser sig, at der alligevel ikke er tale omhjerteklapsygdom, bliver patienten ikke behandlet i et pakkeforløb.
Hjerteklapsygdom
2
PAKKEFORLØB FOR HJERTEKLAPSYGDOM
På de følgende sider findes enoversigt over indholdet i et pakkeforløb for hjerteklapsygdom.I de beskrivelser af pakkeforløbene, der er udarbejdet til det sundhedsfaglige personale,findes mere detaljerede oplysninger om pakkeforløbene.Beskrivelsernekan findes påSundhedsstyrelsens hjemmeside:www.sst.dk.Start på pakkeforløbetEt pakkeforløb begynder, når der er begrundet mistanke om hjerteklapsygdom. Patienten kanhave gennemgået en række undersøgelser hos praktiserende læge eller speciallæge, indenmistanken opstår.Der er begrundet mistanke om hjerteklapsygdom, hvis patienten har uafklaret mislyd vedstetoskopi af hjertetDen praktiserende læge eller speciallæge vil informere om, hvad der ligger til grund forden begrundede mistanke om hjerteklapsygdom. Herefter vil patienten blive henvist til deindledende undersøgelser i pakkeforløbet med henblik på at få af- eller bekræftet mistanken.Disse undersøgelser foregår enten hos en praktiserende speciallæge eller på sygehuset.
Indledende undersøgelser (udredning)Alle patienter henvist med begrundet mistanke om hjerteklapsygdom skal have foretageten ultralydsscanning af hjertet (ekkokardiografi).Forud for undersøgelserne informeres patienten om, hvordan undersøgelserne gennemføresog efterfølgende om resultaterne heraf.Derudover kan foretages:-Røntgenbillede af brystkasse, hjerte og lunger-Koronararteriografi(KAG)-Eventuel CT-scanning eller MR-scanning af brystkasse, hjerte og lunger-Eventuel ultralydsundersøgelseaf hjertet foretaget gennem spiserøret (TEE)Hvis diagnosen er hjerteklapsygdom, vil patienten blive informeret om diagnosen samt muligebehandlingstilbud og tidspunkt for start på behandling.Hvis der derefter træffes beslutning om, at patienten skal tilbydes operation, vil en tandlægeundersøge patienten for betændelse i tandrødderne, da dette kan give komplikationer tiloperationen og derfor skal behandles først.
HJERTEKLAPSYGDOM
3
BehandlingFør behandlingen opstartes, vil lægen drøfte behandlingsforløbet med patienten.En del patienter, der får konstateret hjerteklapsygdom, vil blive tilbudt en operation medudskiftning eller reparation af hjerteklappen. Samtidig indledes for nogle patienter enbehandling med blodfortyndende medicin, som kan vare få måneder eller være livslangafhængigt af, hvilken type operation der foretages.Andre patienter vil blive tilbudt medicinsk behandling.Efterfølgende vil patienten blive orienteret om det videre forløb, som kan omfatteyderligere behandling og rehabilitering.
Behandlingskontrol og rehabiliteringHvis hjerteklapsygdommen ikke kræver operation, bliver patienten ofte fulgt med årlige ultra-lydsundersøgelser af hjertet.Patienter, der opereres, vil få foretaget en opfølgende ultralydsscanning af hjertet cirka enmåned efter operationen. Den blodfortyndende behandling vil blive fulgt løbende hos egenlæge eller på hospital.Når det kan ses, at hjertet og kredsløbet fungerer stabilt, kan patienter med et genoptrænings-behov opstarte fysisk træning.De øvrige rehabiliteringstilbud omfatter information om sygdom og behandlingsmulighederfor derved at øge livskvaliteten og mulighederne for at reagere hensigtsmæssigt påsygdommen, dens symptomer og behandling.
Forløbstid
For at sikre patienten et forløb uden unødig ventetid, er der fastsatmål for, hvor hurtigt forløbet bør gennemføres. Målsætningen for etpakkeforløb for hjerteklapsygdom er, at der ikke går længere end syvhverdage fra henvisningen er modtaget på den sygehusafdeling, derskal undersøge patienten, til det første fremmøde.Derudover tilrettelægges udredningen og behandlingen individuelt oghurtigst muligt. Sygehuset eller den praktiserende speciallæge kanorientere nærmere om tiderne for behandling og efterbehandling.Forløbstiden kan variere fra patient til patient. Det kan blandt andetafhænge af, om der skal ske en sideløbende undersøgelse eller behandlingaf andre sygdomme, eller at patienten ønsker længere tid til at vænnesig til situationen og til at træffe beslutning om behandling.Forløbstiderne er dermed ikke en rettighed, men de kan bruges somrettesnor for, hvor lang tid der højst bør gå fra henvisningen, og tilbehandlingen er begyndt.
HJERTEKLAPSYGDOM
4
F L O W C H A R Tover pakkeforløb for hjerteklapsygdomFlowchartet er en forenklet illustration af pakkeforløbet for hjerteklapsygdom. Det tager ud-gangspunkt i et standardiseret patientforløb, som tilpasses den enkelte patient og derfor kanafvige fra det illustrerede. Patienter, der viser sig ikke at lide af hjerteklapsygdom, udgår afpakkeforløbet.
START PÅPAKKEFORLØBET
Praktiserendelæge
Speciallæge
Sygehus-afdeling
Ultralydsscanning af hjertetINDLEDENDEUNDERSØGELSER(UDREDNING)
Eventuelt supplerende undersøgelser:Røntgenbilleder af brystkasse, hjerte, lungerKoronararteriografi(KAG)CT-scanning eller MR-scanning
Information om diagnose og mulige behandlingstilbudBEHANDLING
Tandlægeundersøgelse
Operation og blodfortyndende medicin
Information om det videre forløb og rehabiliteringREHABILITERING
Ultralydsscanning af hjertet
Genoptræning og undervisning i sygdommenog behandlingsmuligheder
PAKKEFORLØBHjerteklapsygdom
55
PatIentrettIgHedersygehusvalgog behandling iudlandetPatienter, der henvises til pakkeforløb, er som øvrige patienter omfattetaf reglerne om frit sygehusvalg og kan frit vælge mellem de offentligesygehuse i Danmark.Pjecen: ” Sygehusvalg – Frit og udvidet frit valg af sygehus. Udvidederettigheder i psykiatrien. Behandling på sygehus i udlandet” beskriverreglerne for frit valg mellem offentlige sygehuse i Danmark samtmulighederne for at blive behandlet på private sygehuse eller i udlandet.Det kan blandt andet ske efter reglerne om udvidet frit sygehusvalg ogEU-retten. Pjecen kan hentes på Indenrigs- og Sundhedsministerietshjemmeside:

www.im.dk

Yderligere information om frit og udvidet frit valg af sygehus kan fåsved henvendelse til en patientvejleder.
Hjerteklapsygdom
6
rÅdgIVnIngPatientvejledereI alle regioner er der patientvejledere. Her kan enhver patient henvende sigmed problemer, der ikke umiddelbart kan løses sammen med personalet påsygehuset. Patienten kan anonymt og uforpligtende tale med en patientvej-leder om ønsker og problemer. Patientvejlederen vil sammen med patientenforsøge at finde en løsning. Patientvejlederen har tavshedspligt.Kontaktoplysninger til patientvejledereRegion Syddanmark76 63 14 90[email protected]
Region Midtjylland
87 28 48 70[email protected]
Region Nordjylland
96 35 10 10[email protected]
Region SjællandRegion Hovedstaden
70 15 50 01[email protected]48 20 57 17[email protected]
Amager HospitalBispebjerg HospitalBornholms HospitalFrederiksberg HospitalFrederikssund HospitalGentofte HospitalGlostrup HospitalHelsingør HospitalHerlev HospitalHillerød HospitalHvidovre HospitalRigshospitaletPsykiatrisk Center Sct. Hans
32 34 30 2635 31 22 0556 90 97 0838 16 30 8748 29 52 3739 77 30 2243 23 26 4648 29 22 8944 88 40 1648 29 30 2436 32 27 7035 45 55 9046 33 46 99
HjerteforeningenAlle, der har hjertekarsygdom inde på livet, kan få råd og vejledning i Hjerte-foreningen. Hjertepatienter og pårørende kan ringe til et af Hjerteforeningensrådgivningscentre alle hverdage kl. 9-15 og få telefonisk rådgivning eller be-stille tid til en personlig samtale. Der er information om rådgivningscentrenepå Hjerteforeningens hjemmeside.Patienter og pårørende kan også ringe til den gratis telefonrådgivning, Hjerte-linjen, på 80 20 33 66 alle hverdage kl. 9-15 og onsdag, fredag og søndag kl.18-21.Læs mere på Hjerteforeningens hjemmeside:www.hjerteforeningen.dkHer er også information om bl.a. hjertekarsygdomme, undersøgelser og be-handling.
Hjerteklapsygdom
7
ordbogbegrundetmistankeNår et eller flere bestemte symptomer eller undersøgelsesfund er til stede,kan det være udtryk for hjerteklapsygdom. Der er hermed tale om enbegrundet mistanke, og personen bliver henvist til et pakkeforløb.blodfortyndendemedicindiagnoseCt-scanningAt stille en diagnose vil sige at bestemme, hvilken sygdom der er tale om.En avanceret røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder afkroppens væv og organer. Scanneren opsamler data, som behandles ien computer.Hjertekardiogram(ekg)HjerteklapsygdomSygdom i en hjerteklap, som påvirker klappens funktion. Der kan væretale om forsnævring eller utæthed af klappen, evt. begge dele.KoronararteriografiRøntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer. Undersøgelsen foretages(kag)mr-scanningmed et kateter, der føres op til hjertet via lysken.Scanningved hjælp af magnetisk resonans, hvor patienten er placereti et kraftigt magnetfelt. Ved at sende almindelige radiobølger mod detundersøgte område af kroppen og registrere ekkoet, kan computereomdanne signalet til et meget præcist billede af kroppens indre dele.UdredningDe indledende undersøgelser i et pakkeforløb, der som regel foregår på etsygehus. Formålet med udredning er at af- eller bekræfte om, der er taleom en hjertesygdom.Ultralydsscanningaf hjertetEn undersøgelse, hvor ekkoet fra lydbølger danner et billede af hjertet.Undersøgelsen foregår ved, at et lydhoved bevæges hen over huden.Kaldes også ekkokardiografi.Ultralydsunder-søgelse gennemspiserøret (tee)Ultralydsscanning af hjertet foretaget gennem spiserøret som enkikkertundersøgelse.Metode til måling og registrering af hjertets elektriske aktivitet.Medicin, der forebygger blodpropper ved at hæmme blodets evne til størkne.
September 2010
Hjerteklapsygdom
8