Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 45
Offentligt
912416_0001.png
912416_0002.png
912416_0003.png
912416_0004.png
912416_0005.png
912416_0006.png
912416_0007.png
912416_0008.png
Pakkeforløb forhjertesygdomme
Undersøgelser og behandlingved begrundet mistanke om
stabile hjertekramper
PakkeForløb- stabile hjertekramPer
I denne pjece findes en generel og kort beskrivelse af, hvad et pakkeforløb på hjerteområdet er.Mere konkret information om udredning og eventuelle behandling gives på den sygehusafdelingeller hos den praktiserende speciallæge, patienten bliver tilknyttet.Sidst i denne pjece findes en ordbog.
hvad er etpakkeforløb?
Et pakkeforløb er en måde at tilrettelægge undersøgelser og eventuelbehandling på.Formålet med et pakkeforløb er at tilbyde patienterne undersøgelser ogbehandling af høj kvalitet i veltilrettelagte forløb med klar informationundervejs.Pakkeforløb på hjerteområdet er blevet indført i hele landet på baggrundaf en aftale mellem regeringen og regionerne. Der er udarbejdetpakkeforløb for fire hjertesygdomme. Pakkeforløbene tilbydes hjerte-patienter, der ikke er akut syge, og som kan indgå i et planlagtundersøgelses- og behandlingsforløb.
Veltilrettelagteforløb
Pakkeforløbene skal sikre, at alle patienter får samme hurtige ogkorrekte behandling. Forløbet er baseret på kliniske retningslinjer, derer udarbejdet af specialister fra hele landet.
Nogle patienter har behov for flere undersøgelser og behandlinger endde, der normalt indgår i et pakkeforløb. Det kan for eksempel værepatienter, der også har andre sygdomme. Disse patienter har samme rettil veltilrettelagte forløb med klar information undervejs.Der er fastsat rammer for, hvordan forløbet skal planlægges. Pakkeforløbindeholder desuden mål for, hvor hurtigt forløbet bør gennemføres. Detkaldes forløbstid (læs mere om forløbstid på side 4). Valg af undersøgelseog behandling undervejs i forløbet sker i samråd med patienten.klar beskedPersonalet på sygehuset vil løbende informere patienten om det konkreteforløb. Derudover vil patienten få tilknyttet en kontaktperson påsygehuset, som også kan svare på spørgsmål om forløbet. Til samtalernekan det være en god idé at tage en pårørende med, som kan hjælpe medat spørge ind til de mange informationer, der gives.hvem henvises tilpakkeforløb?Henvisning til et pakkeforløb sker, når en praktiserende læge ellerspeciallæge har begrundet mistanke om, at en person lider af stabilehjertekramper. Mistanken af- eller bekræftes med de indledendeundersøgelser i pakkeforløbet.Hvis det ved udredningen viser sig, at der alligevel ikke er tale omstabile hjertekramper, bliver patienten ikke behandlet i et pakkeforløb.
Pakkeforløb
2
PakkeForløb For stabile hjertekramPer
På de følgende sider findes en oversigt over indholdet i et pakkeforløb for stabile hjertekramper.I de beskrivelser af pakkeforløbene, der er udarbejdet til det sundhedsfaglige personale,findes mere detaljerede oplysninger om pakkeforløbene. Beskrivelserne kan findes påSundhedsstyrelsens hjemmeside:www.sst.dk.
start på pakkeforløbet
Et pakkeforløb starter, når der er begrundet mistanke om stabile hjertekramper. Patienten kanhave gennemgået en række undersøgelser hos praktiserende læge eller speciallæge, inden denbegrundede mistanke opstår.Den praktiserende læge eller speciallæge vil informere om, hvad der ligger til grund formistanken om stabile hjertekramper. Herefter vil patienten blive henvist til de indledendeundersøgelser i pakkeforløbet med henblik på at få af- eller bekræftet mistanken.
indledende undersøgelser (udredning)Hvis de indledende undersøgelser ikke er foretaget af den praktiserende læge eller speciallæge,før henvisningen til pakkeforløb, kan de foregå efter henvisningen på sygehuset eller hos enpraktiserende speciallæge.Forud for undersøgelserne informeres patienten om, hvordan undersøgelserne foregår.De indledende undersøgelser kan bl.a. omfatte følgende:-----BlodprøverAfklaring af symptomforløbRisikoprofil for hjertesygdomHjertekardiogram (ekg)Ultralydsscanning af hjertet (ekkokardiografi)
Afhængigt af undersøgelsesresultaterne kan der blive foretaget en eller flere supplerendeundersøgelser:---ArbejdstestMyokardieskintigrafiCT-scanning af hjertet
Endelig vil nogle patienter blive undersøgt ved en koronararteriografi (KAG).Når resultaterne af undersøgelserne er analyseret, kommer patienten til en samtale påsygehuset eller hos den praktiserende speciallæge. Her orienteres patienten om, hvadundersøgelserne viser, diagnosen samt mulige behandlingstilbud og tidspunkt for start påbehandling.
Pakkeforløb
3
Behandling
Før behandlingen sættes i gang, vil lægen drøfte behandlingsforløbet med patienten.De fleste patienter,der får konstateret stabile hjertekramper, vil blive tilbudt behandling meden kombination af medicin og vejledning med henblik på livsstilsændringer. Ændringer i livsstilvil være rettet mod typiske risikoforhold, som for eksempel sukkersyge, forhøjet kolesteroltal,forhøjet blodtryk, rygning, overvægt og fysisk inaktivitet.Derudover vil det for nogle patienters vedkommende være relevant at få en ballonudvidelse afhjertets kranspulsårer (PCI) eller at få ny kranspulsåre sat ind ved en bypass-operation.Efterfølgende vil patienten blive orienteret om det videre forløb, som kan omfatte yderligerebehandling og rehabilitering.
Hjerterehabilitering
Patienter, der bliver behandlet for stabile hjertekramper, vil få et individuelt tilbud omrehabilitering.Rehabiliteringen kan indeholde information, fysisk træning, støtte til rygestop, kostomlægningsamt psykisk og social støtte. Derudover kan rehabiliteringen omfatte vedligeholdelse afsymptombehandling og forebyggende medicinsk behandling.Patienten vil i forbindelse med rehabiliteringen modtage information om forløbets indhold,forventet udbytte mv.
ForløbstidFor at sikre patienten et forløb uden unødig ventetid, er der fastsat mål for, hvor hurtigt for-løbet kan gennemføres. Målet for et pakkeforløb for stabile hjertekramper er, at der ikke gårlængere end 22 hverdage fra henvisningen er modtaget på den sygehusafdeling eller hosden praktiserende speciallæge, der skal undersøge patienten, til udredningen er gennemført.Hvis der som en del af udredningen også skal foretages en CT-scanning af hjertet og enkoronararteriografi,er målet i alt 25hverdage. Dertil kommer yderligere fem hverdage, hvis derefter koronarteriografienskalforetages en funktionsundersøgelse, det vil sige i alt 30 hverdage.I forløbstiden er der blandt andet taget højde for den tid, det tager at gennemføre undersøgelserog analysere resultater samt forberede og foretage behandlinger. Desuden er der afsat tid til atinformere patienten og pårørende, og til at patienten kan overveje mulige behandlingstilbud.Forløbstiden kan variere fra patient til patient. Det kan blandt andet afhænge af, om der skalske en sideløbende undersøgelse eller behandling af andre sygdomme, eller at patienten ønskerlængere tid til at vænne sig til situationen og til at træffe beslutning om behandling.Forløbstiderne er dermed ikke en rettighed, men de kan bruges som rettesnor for, hvor langtid der højst bør gå fra henvisningen, og til behandlingen er begyndt.
PAKKEFORLØB
4
F L O W C H A R Tover pakkeforløb for stabile hjertekramper
Oversigten er et forenklet billede af pakkeforløbet for stabil hjertekrampesygdom. Den tagerudgangspunkt i et typisk patientforløb, som tilpasses den enkelte patient og derfor kan variere fradet viste. Patienter, der viser sig ikke at lide af stabil hjertekrampesygdom, udgår af pakkeforløbet.
START PÅPAKKEFORLØBET
Praktiserendelæge
Speciallæge
Sygehus-afdeling
BlodprøverAfklaring af sygehistorie og risikoprofilfor hjertesygdomHjertekardiogram (EKG)Ultralydsscanning af hjertet (ekkokardiografi)INDLEDENDEUNDERSØGELSER(UDREDNING)
Eventuelt supplerende undersøgelser:ArbejdstestMyokardieskintigrafCT-scanning af hjertetKoronarateriografi(KAG)
Information om diagnose og mulige behandlingstilbud
BEHANDLING
Medicinskbehandling
Ballonudvidelse (PCI)eller bypassoperation
Information om det videre forløb og rehabilitering
REHABILITERING
Individuelt tilrettelagt rehabiliteringstilbud,der kan indeholde:Information, fysisk træning, støtte til rygestop,kostomlægning, psykosocial støtte og vedligeholdelse afsymptomatisk og forebyggende medicinsk behandling
PAKKEFORLØB
5
Patientrettigheder
sygehusvalg og behandling i udlandetPatienter, der henvises til pakkeforløb, er som øvrige patienter omfattet af reglerne om fritsygehusvalg og kan frit vælge mellem de offentlige sygehuse i Danmark.Pjecen: ”Sygehusvalg – Frit og udvidet frit valg af sygehus. Udvidede rettigheder i psykiatrien.Behandling på sygehus i udlandet” beskriver reglerne for frit valg mellem offentlige sygehuse iDanmark samt mulighederne for at blive behandlet på private sygehuse eller i udlandet. Det kanblandt andet ske efter reglerne om udvidet frit sygehusvalg og EU-retten. Pjecen kan hentes påIndenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside:www.im.dk.Yderligere information om frit og udvidet frit valg af sygehus kan fås ved henvendelse til enpatientvejleder.
Pakkeforløb
6
rÅdgiVning
PatientvejledereI alle regioner er der patientvejledere. Her kan enhver patient henvende sig med problemer, derikke umiddelbart kan løses sammen med personalet på sygehuset eller hos den praktiserendespeciallæge. Patienten kan anonymt og uforpligtende tale med en patientvejleder om ønskerog problemer. Patientvejlederen vil sammen med patienten forsøge at finde en løsning.Patientvejlederen har tavshedspligt.Kontaktoplysninger til patientvejledereRegion Syddanmark76 63 14 90[email protected]Region Midtjylland87 28 48 70[email protected]Region Nordjylland96 35 10 10[email protected]Region Sjælland70 15 50 01[email protected]Region Hovedstaden48 20 57 17[email protected]
Amager HospitalBispebjerg HospitalBornholms HospitalFrederiksberg HospitalFrederikssund HospitalGentofte HospitalGlostrup HospitalHelsingør HospitalHerlev HospitalHillerød HospitalHvidovre HospitalRigshospitaletPsykiatrisk Center Sct. Hans
32355638483943484448363546
34319016297723298829324533
30229730523026224030275546
26050887372246891624709099
hjerteforeningenAlle, der har hjertekarsygdom inde på livet, kan få råd og vejledning i Hjerteforeningen.Hjertepatienter og pårørende kan ringe til et af Hjerteforeningens rådgivningscentre alle hverdagekl. 9-15 og få telefonisk rådgivning eller bestille tid til en personlig samtale. Der er informationom rådgivningscentrene på Hjerteforeningens hjemmeside.Patienter og pårørende kan også ringe til den gratis telefonrådgivning, Hjertelinjen, på 80 20 3366 alle hverdage kl. 9-15 og onsdag, fredag og søndag kl. 18-21.Læs mere på Hjerteforeningens hjemmeside:www.hjerteforeningen.dk.Her er også information om bl.a. hjertekarsygdomme, undersøgelser og behandling.
Pakkeforløb
7
ORDBOGArbejdstestHjertekardiogram foretaget,menspatientenudsættes for anstrengelsepå kondicykel eller løbebånd.Ballonudvidelse (PCI)En ballonudvidelse foretages ved at føre et tyndt kateter via lysken ellerarmen gennem en stor blodåre op mod hjertet og ind i de forsnævredepulsårer, hvor en lille ballon for enden af kateteret presser blodproppenog forsnævringerne til side, så blodet igen kan passere uhindretigennem blodåren. Behandlingen kan blive suppleret med indsættelseaf en stent, som er et lille metalnet, der placeres inde i forsnævringen iblodåren for at holde den åben.BegrundetmistankeNår et eller flere bestemte symptomer eller undersøgelsesfund er tilstede, kan det være udtryk for stabile hjertekramper. Der er hermedtale om en begrundet mistanke, og personen bliver henvist til etpakkeforløb.DiagnoseAt stille en diagnose vil sige at bestemme, hvilken sygdom der er taleom.CT-scanningEn avanceret røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder afkroppens væv og organer. Scanneren opsamler data, som behandles ien computer.FunktionsundersøgelseUndersøgelser af hjertets funktion, f.eks. ved hjælp af scanninger.Hjertekardiogram(ekg)Koronararteriografi(KAG)KolesteroltalRøntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer. Undersøgelsen fore-tages med et kateter, der føres op til hjertet via lysken eller armen.Mål for hvor meget kolesterol (fedtstof) der er i blodet. Dettefastlægges ved en blodprøve.MyokardieskintigrafiUndersøgelse af blodforsyningen til hjertemusklen under anstrengelse.Der indgives en lille mængde radioaktivt stof, som optages midlertidigti hjertemusklen. Radioaktiviteten måles med et gammakamera ihvile og efter anstrengelse. Nedsat blodforsyning til hjertet underanstrengelse vil vise sig som nedsat optagelse af det radioaktive stof idele af hjertemusklen.Risikoprofil forhjertesygdomStabile hjertekramper(stabil angina pectoris)UdredningDe indledende undersøgelser i et pakkeforløb, der som regel foregår pået sygehus. Formålet med udredning er at af- eller bekræfte om, der ertale om en hjertesygdom.Ultralydsscanning afhjertetEn undersøgelse, hvor ekkoet fra lydbølger danner et billede af hjertet.Undersøgelsen foregår ved, at et lydhoved bevæges hen over huden.Kaldes også ekkokardiografi.Kortlægning af risikofaktorer som for eksempel arvelig disposition,rygning, forhøjet kolesteroltal, overvægt og forhøjet blodtryk.Brystsmerter forårsaget af iltmangel i hjertemusklen.Metode til måling og registrering af hjertets elektriske aktivitet.
September 2010
PAKKEFORLØB
8