Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 45
Offentligt
912415_0001.png
912415_0002.png
912415_0003.png
912415_0004.png
912415_0005.png
912415_0006.png
912415_0007.png
912415_0008.png
Pakkeforløb forhjertesygdomme
Undersøgelser og behandlingved begrundet mistanke om
ustabile hjertekramperog/eller
blodprop i hjertet
Pakkeforløb – ustabile hjertekramPerog blodProP i hjertet
I denne pjece findes en generel og kort beskrivelse af, hvad et pakkeforløb på hjerteområdet er.Mere konkret information om udredning og eventuelle behandling gives på den sygehusafdelingeller hos den praktiserende speciallæge, patienten bliver tilknyttet.Sidst i denne pjece findes en ordbog.
hvad er etpakkeforløb?
Et pakkeforløb er en måde at tilrettelægge undersøgelser og eventuelbehandling på.Formålet med et pakkeforløb er at tilbyde patienterne undersøgelser ogbehandling af høj kvalitet i veltilrettelagte forløb med klar informationundervejs.Pakkeforløb på hjerteområdet er blevet indført i hele landet på baggrundaf en aftale mellem regeringen og regionerne. Der er udarbejdetpakkeforløb for fire hjertesygdomme. Pakkeforløbene tilbydes hjerte-patienter, der ikke er akut syge, og som kan indgå i et planlagtundersøgelses- og behandlingsforløb.
Veltilrettelagteforløb
Pakkeforløbene skal sikre, at alle patienter får samme hurtige ogkorrekte behandling. Forløbet er baseret på kliniske retningslinjer, derer udarbejdet af specialister fra hele landet.Nogle patienter har behov for flere undersøgelser og behandlinger endde, der normalt indgår i et pakkeforløb. Det kan for eksempel værepatienter, der også har andre sygdomme. Disse patienter har sammeret til veltilrettelagte forløb med klar information undervejs.Der er fastsat rammer for, hvordan forløbet skal planlægges. Pakkeforløbindeholder desuden mål for, hvor hurtigt forløbet bør gennemføres. Detkaldes forløbstid (læs mere om forløbstid på side 4). Valg af undersøgelseog behandling undervejs i forløbet sker i samråd med patienten.
klar besked
Personalet på sygehuset vil løbende informere patienten om det konkreteforløb. Derudover vil patienten få tilknyttet en kontaktperson på syge-huset, som også kan svare på spørgsmål om forløbet. Til samtalerne kandet være en god idé at tage en pårørende med, som kan hjælpe med atspørge ind til de mange informationer, der gives.
hvem henvises tilpakkeforløb?
Henvisning til et pakkeforløb sker, når en praktiserende læge eller special-læge har begrundet mistanke om, at en person lider af ustabile hjerte-kramper eller blodprop i hjertet. Mistanken af- eller bekræftes med deindledende undersøgelser i pakkeforløbet.Hvis det ved udredningen viser sig, at der alligevel ikke er tale omustabile hjertekramper eller blodprop i hjertet, bliver patienten ikkebehandlet i et pakkeforløb.
ustabile hjertekramper/blodprop i hjertet
2
Pakkeforløb for ustabile hjertekramPerog blodProP i hjertet
På de følgende sider findes en oversigt over indholdet i et pakkeforløb for ustabile hjertekramperog blodprop i hjertet af typen NSTEMI.I de beskrivelser af pakkeforløbene, der er udarbejdet til det sundhedsfaglige personale,findes mere detaljerede oplysninger om pakkeforløbene. Beskrivelserne kan findes påSundhedsstyrelsens hjemmeside:www.sst.dk.
start på pakkeforløbetDe fleste patienter vil blive indlagt akut på sygehus via vagtlæge, egen læge, praktiserendespeciallæge eller skadestue. Pakkeforløbet starter derefter, hvis der er begrundet mistankeom ustabile hjertekramper eller blodprop i hjertet.
indledende undersøgelser (udredning)På sygehuset gennemgår patienten et akut udredningsforløb.Hvis diagnosen viser sig at være ustabile hjertekramper eller blodprop i hjertet, foretagesen nærmere undersøgelse af hjertets kranspulsårer ved en koronararteriografi (KAG).Mange patienter vil under indgrebet samtidig få foretaget en behandling (se senere omballonudvidelse).Før undersøgelserne informeres patienten om undersøgelserne og efterfølgende om resultaterneheraf. Hvis det er tale om ustabile hjertekramper eller blodprop i hjertet, vil patienten bliveinformeret om diagnosen samt mulige behandlingstilbud og tidspunkt for start på behandling.
behandlingFør behandlingen iværksættes, vil lægen drøfte behandlingsforløbet med patienten.Patienter, der får konstateret ustabile hjertekramper eller blodprop i hjertet, vil blive tilbudt enbehandling i form af en ballonudvidelse af hjertets kranspulsårer (PCI), en bypass-operationeller medicinsk behandling.Patienter, der tilbydes ballonudvidelse eller bypass, vil samtidig modtage medicinsk behandling,bl.a. rettet mod at forebygge eventuelle komplikationer.Efterfølgende vil patienten blive orienteret om det videre forløb, som kan omfatte yderligerebehandling og rehabilitering.
ustabile hjertekramper/blodprop i hjertet
3
hjerterehabiliteringPatienter, der bliver behandlet for ustabile hjertekramper eller blodprop i hjertet, vil få etindividuelt tilbud om rehabilitering.Rehabiliteringen kan indeholde information, fysisk træning, støtte til rygestop, kostomlægningsamt psykisk og social støtte. Derudover kan rehabiliteringen omfatte vedligeholdelse afsymptombehandling og forebyggende medicinsk behandling.Patienten vil i forbindelse med rehabiliteringen modtage information om forløbets indhold,forventet udbytte mv.
forløbstid
Ved et pakkeforløb for ustabile hjertekramper og blodprop i hjertetgennemføres udredningen akut og i et komprimeret forløb inden for detførste indlæggelsesdøgn.Derudover tilrettelægges den videre udredning og behandling individueltog hurtigst muligt. Forløbstiden kan variere fra patient til patient. Det kanblandt andet afhænge af, om der skal ske en sideløbende undersøgelseeller behandling af andre sygdomme. Sygehuset kan orientere nærmereom tiderne for behandling og efterbehandling.
ustabile hjertekramper/blodprop i hjertet
4
f l o w c h a r tover pakkeforløb for ustabileangina pectoris og blodprop iF L O W C H A R Tover pakkeforløb for ustabil hjertekramperhjertetFlowchartet er en forenklet illustration af pakkeforløbet for ustabil angina pectoris eller blod-Oversigten er etDet tagerbillede af pakkeforløbet for ustabile hjertekrampesygdom.tilpasses denprop i hjertet.forenkletudgangspunkt i et standardiseret patientforløb, somDen tagerudgangspunkt i etog derfor kan afvige fratilpasses den enkelte patient og derfor kan variereat lide afenkelte patienttypisk patientforløb, somdet illustrerede. Patienter, der viser sig ikkefradet viste. Patienter, der viser sigblodprop i hjertet, udgår af pakkeforløbet.ustabil angina pectoris ellerikke at lide af ustabile hjertekrampesygdom, udgår af pakkeforløbet.
START PÅPAKKEFORLØBET
Praktiserendelæge
Speciallæge
Alarmkald1-1-2
Sygehus-afdeling
Akut udredning på sygehusINDLEDENDEUNDERSØGELSER(UDREDNING)Koronararteriografi(KAG)- eventuelt med ballonudvidelse
Information om diagnose og mulige behandlingstilbudBEHANDLING
Medicinskbehandling
Ballonudvidelse (PCI) ogmedicinsk behandling
Bypass-operation ogmedicinsk behandling
Information om det videre forløb og rehabiliteringREHABILITERING
Individuelt tilrettelagt rehabiliteringstilbud,der kan indeholde:Information, fysisk træning, støtte til rygestop,kostomlægning, psykosocial støtte og vedligeholdelse afsymptomatisk og forebyggende medicinsk behandling
ustabile hjertekramper/blodprop i hjertetPAKKEFORLØB
55
PatientrettighedermaksimaleventetiderPatienter, der henvises til et pakkeforløb for ustabile hjertekramper ogblodprop i hjertet er omfattet af reglerne om maksimale ventetider påbehandling for visse hjertesygdomme.Reglerne er beskrevet i pjecen: ‘Maksimale ventetider på behandlingfor kræft og visse hjertesygdomme på sygehuse’. Pjecen kan hentes påMinisteriet for Sundhed og Forebyggelses hjemmeside:www.sum.dkYderligere information om maksimale ventetider kan fås ved henvendelsetil en patientvejleder.sygehusvalgog behandling iudlandetPatienter, der henvises til pakkeforløb, er som øvrige patienter omfattetaf reglerne om frit sygehusvalg og kan frit vælge mellem de offentligesygehuse i Danmark. Dette gælder dog ikke, hvis patienten indlæggesakut på sygehuset.Pjecen: ”Sygehusvalg – Frit og udvidet frit valg af sygehus. Udvidederettigheder i psykiatrien. Behandling på sygehus i udlandet” beskriverreglerne for frit valg mellem offentlige sygehuse i Danmark samtmulighederne for at blive behandlet på private sygehuse eller i udlandet.Det kan blandt andet ske efter reglerne om udvidet frit sygehusvalg ogEU-retten. Pjecen kan hentes på Indenrigs- og Sundhedsministerietshjemmeside:www.im.dkYderligere information om frit og udvidet frit valg af sygehus kan fåsved henvendelse til en patientvejleder.
ustabile hjertekramper/blodprop i hjertet
6
rÅdgiVningPatientvejledereI alle regioner er der patientvejledere. Her kan enhver patient henvendesig med problemer, der ikke umiddelbart kan løses sammen med perso-nalet på sygehuset. Patienten kan anonymt og uforpligtende tale med enpatientvejleder om ønsker og problemer. Patientvejlederen vil sammenmed patienten forsøge at finde en løsning. Patientvejlederen hartavshedspligt.Kontaktoplysninger til patientvejledereRegion Syddanmark76 63 14 90[email protected]Region Midtjylland87 28 48 70[email protected]Region Nordjylland96 35 10 10[email protected]Region Sjælland70 15 50 01[email protected]Region Hovedstaden48 20 57 17[email protected]
Amager HospitalBispebjerg HospitalBornholms HospitalFrederiksberg HospitalFrederikssund HospitalGentofte HospitalGlostrup HospitalHelsingør HospitalHerlev HospitalHillerød HospitalHvidovre HospitalRigshospitaletPsykiatrisk Center Sct. Hanshjerteforeningen
32 34 30 2635 31 22 0556 90 97 0838 16 30 8748 29 52 3739 77 30 2243 23 26 4648 29 22 8944 88 40 1648 29 30 2436 32 27 7035 45 55 9046 33 46 99
Alle, der har hjertekarsygdom inde på livet, kan få råd og vejledningi Hjerteforeningen. Hjertepatienter og pårørende kan ringe til et afHjerteforeningens rådgivningscentre alle hverdage kl. 9-15 og få telefoniskrådgivning eller bestille tid til en personlig samtale. Der er information områdgivningscentrene på Hjerteforeningens hjemmeside.Patienter og pårørende kan også ringe til den gratis telefonrådgivning,Hjertelinjen, på 80 20 33 66 alle hverdage kl. 9-15 og onsdag, fredagog søndag kl. 18-21.Læs mere på Hjerteforeningens hjemmeside:www.hjerteforeningen.dkHer er også information om bl.a. hjertekarsygdomme, undersøgelserog behandling.ustabile hjertekramper/blodprop i hjertet
7
ORDBOGBallonudvidelse(PCI)En ballonudvidelse foretages ved at føre et tyndt kateter via lysken ellerarmen gennem en stor blodåre op mod hjertet og ind i de forsnævredepulsårer, hvor en lille ballon for enden af kateteret presser blodproppenog forsnævringerne til side, så blodet igen kan passere uhindret igennemblodåren. Behandlingen kan blive suppleret med indsættelse af en stent,som er et lille metalnet, der placeres inde i forsnævringen i blodåren for atholde den åben.BegrundetmistankeNår et eller flere bestemte symptomer eller undersøgelsesfund er til stede,kan det være udtryk for ustabile hjertekramper eller blodprop i hjertet. Derer hermed tale om en begrundet mistanke, og personen bliver henvist til etpakkeforløb.Blodprop i hjertetStørknet blodmasse i hjertets kranspulsårer (også kaldet akutmyokardieinfarkt).Bypass-operationIndsættelse af en blodåre (typisk taget fra benet) mellem hovedpulsårenog et sted på hjertet efter forsnævringen for at få blodet til at passere forbide forsnævrede steder i kranspulsårerne.DiagnoseAt stille en diagnose vil sige at bestemme, hvilken sygdom der er tale om.
KoronararteriografiRøntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer. Undersøgelsen foretages(KAG)Udredningmed et kateter, der føres op til hjertet via lysken eller armen.De indledende undersøgelser i et pakkeforløb, der som regel foregår på etsygehus. Formålet med udredning er at af- eller bekræfte om, der er taleom en hjertesygdom.Ultralydsscanningaf hjertetEn undersøgelse, hvor ekkoet fra lydbølger danner et billede af hjertet.Undersøgelsen foregår ved, at et lydhoved bevæges hen over huden.Kaldes også ekkokardiografi.Ustabil anginapectorisUstabil angina pectoris (også kaldet ustabile hjertekramper) er en akuttilstand, hvor der er tiltagende, ustabile symptomer som for eksempelhjertesmerter i hvile og påvirkning af kredsløbet.
September 2010
USTABILE HJERTEKRAMPER/BLODPROP I HJERTET
8