Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 410
Offentligt
Pressemeddelelse den 24. august 2011
Stigende forekomst af MRSA-bakterierFlere danskere blev syge af infektioner forårsaget af de resistente MRSA-bakterier i 2010, ogantallet er det højeste i 25 år. Stigningen ses både hos danskere, der bliver smittet herhjemmeog i udlandet, mens antallet af tilfælde i forbindelse med hospitalsindlæggelser fortsat er lavt.Det viser DANMAP-rapporten for 2010.MRSA-bakterier er resistente over for antibiotika, der er vigtige for behandling af livstruende infektionerhos mennesker. Sammenlignet med udlandet har Danmark stadigvæk en lav forekomst af infektionerforårsaget af MRSA-bakterier.MRSA-handlingsplan virkerAntallet af nye tilfælde af personer med MRSA steg med 25% fra 2009 til 2010. I 2010 var der 1.097nye tilfælde af MRSA, hvilket er det højeste i mere end 25 år. Stigningen omfatter både tilfælde, hvorpatienterne er blevet smittet i udlandet (245 i 2010, 156 i 2009) og i Danmark (852 i 2010, 661 i 2009).Stigningen ses specielt blandt MRSA-tilfælde udenfor sygehusene, mens antallet af tilfælde smittet påsygehuse fortsat er lavt. Mange af de nye tilfælde ses i forbindelse med udlandsrejser eller vedfamiliebesøg fra udlandet. Det fortsat stigende antibiotikaforbrug i Danmark er formentlig ogsåmedvirkende til udviklingen.”Antallet af hospitalserhvervede tilfælde er fortsat lavt og på samme niveau som i 2009, så på trods afstigningen, må MRSA-handlingsplanen fra 2006 om forebyggelse af spredning af MRSA fortsatbetegnes som en succes”, siger overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.Stigning i MRSA af svinetypenI 2010 blev forekomsten af MRSA undersøgt i cirka 100 svinebesætninger, 200 kyllinger og 200 kvægpå slagterierne. Der blev ikke fundet MRSA i hverken kyllinger eller kvæg, mens der blev fundet MRSAi 16% af svinebesætningerne - alle af den såkaldte CC398 type, svinetypen, der kan smitte fra svin tilmennesker.Antallet af mennesker smittet med MRSA af svinetypen CC398 steg fra 40 i 2009 til 109 i 2010. MRSA-CC398 udgjorde 10% af alle nye MRSA tilfælde i 2010. Indtil 2010 havde langt de fleste personer medMRSA-CC398 haft kontakt til svin, men i 2010 blev 15 tilfælde af CC398 fundet hos personer, som ikkehavde haft kontakt til svin. Der er dog fortsat ingen tegn på, at MRSA-CC398 spreder sig til egentligebyområder, eller at den overføres fra kød til mennesker.”Det er vigtigt at forebygge, at forekomsten af MRSA i svin stiger, fordi vi producerer et stort antal svin iDanmark, og svin er det vigtigste reservoir for MRSA-CC398,” siger seniorforsker Yvonne Agersø fraDTU Fødevareinstituttet.”Det er bekymrende, at 14% af de nye tilfælde ikke har direkte kontakt til svin. Det kan være tegn på, atbakterien er ved at ændre sig, så den smitter nemmere fra menneske til menneske”, påpeger RobertSkov.Revision af MRSA-handlingsplanenMRSA handlingsplanen fra 2006 er aktuelt under revision.”Den fortsatte stigning af MRSA i samfundet og den stigende forekomst i landbruget skal tages alvorligtog bekæmpes, fordi den ellers på sigt vil føre til stigende forekomst på sygehusene. Vi forventer, atden nye handlingsplan vil forholde sig til det”, siger Robert Skov.KontaktDTU Fødevareinstituttet:Seniorforsker Yvonne Agersø, tlf. 35 88 62 73Statens Serum Institut:Overlæge Robert Skov, 32 68 83 48
FAKTAMRSA-bakterierForkortelsen MRSA står for Methichillin resistente Staphylococcus aureus.Når bakterier udsættes for antibiotika, beskytter de sig ved at udvikle resistens, så de overlever. Deresistente bakterier har ændret deres arvemateriale – deres gener. Forskerne finder de sammetyper af MRSA-gener både hos mennesker og en række dyr, herunder grise og køer.Stafylokokker er bakterier, som findes hos mennesker, dyr og i vores omgivelser. Staphylococcusaureus er en del af den normale næse og hudflora hos cirka 50% af befolkningen. Staphylococcusaureus kan give anledning til en lang række infektioner, lige fra overfladiske sår og bylder tilalvorlige infektioner som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen. På hospitaler erstaphylococcus aureus den hyppigste årsag til infektioner efter operationer.Det gen, der primært skaber resistensen, hedder mecA. Det gør bakterierne resistente over for allesåkaldte betalaktam-antibiotika, herunder penicilliner og de bredspektrede antibiotikacefalosporiner. Det er derfor vigtigt ikke at overforbruge antibiotika, men kun anvende det, når deter nødvendigt.Undersøgelse af knapt 800 kødprøver fra importeret kyllinge- okse- og svinekød samt danskkyllinge-, okse- og svinekød viser den højeste forekomst af MRSA i importeret kyllingekød (19%),fulgt af dansk svinekød (6.0%), importeret svinekød (5.7%) og importeret oksekød (4.0%). Der blevikke fundet MRSA i dansk kyllingekød eller dansk oksekød.Forekomsten af MRSA i Danmark er stadig lav i forhold til mange andre lande i Europa.Produktion af dyr og kød i DanmarkLangt den største andel af kød produceret i Danmark stammer fra svin. Der blev i 2010 produceret28.505.000 svin svarende til 1974 millioner kg svinekød, 117.653.000 slagtekyllinger svarende til187 millioner kg kyllingekød og 519.000 kvæg blev slagtet svarende til 142 millioner kg oksekød.MRSA-handlingsplanen fra 2006Sundhedsstyrelsen udarbejdede i 2006 en national vejledning til personer i hele sundheds- ogplejeområdet for at forebygge spredning af MRSA både inden for og uden for sygehuse.Det nationale antibiotikarådI 2010 blev et antibiotikaråd nedsat i Danmark med deltagelse af de relevante myndigheder oginstitutioner. Det nationale antibiotikaråd fungerer som et tværgående, koordinerende organ underSundhedsstyrelsens formandskab og skal medvirke til at fremme hensigtsmæssig brug afantibiotika i Danmark.DANMAP 2010Tallene stammer fra DANMAP-rapporten for 2010, der i år er udkommet for 15. gang. Hvert åropgør rapporten forbrug af antibiotika og forekomsten af resistente bakterier i dyr, fødevarer ogmennesker. Bag rapporten står DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet,Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut.DANMAP-rapporten er tilgængelig i pdf påwww.danmap.org.