Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 399
Offentligt
1024484_0001.png
UNDERVISNING PÅ KENDSKABSNIVEAUMålgruppeMedarbejdere i kommunerne med borgerkontakt,f.eks. sosu-hjælpere, sosu-assistenter, jobkon-sulenter, sagsbehandlere og andre medarbejder-grupper, som skal kunne identificere eller ”spotte”hjerneskadede borgere.
Indhold og formUndervisningen udgør et forløb, hvor der indgåret teoretisk såvel som praktisk og operationeltperspektiv. Undervisningen foregår på VejlefjordRehabiliteringscenter (eller i kommunen), hvor derlægges vægt på dialog og fælles videndeling. Un-dervisningen er tilpasset den konkrete faggruppessærlige udfordringer og behov.For at sikre, at det opnåede kompetenceniveaufastholdes og videreudvikles, kan deltagerne efterendt undervisning modtage løbende supervision.
FormålBorgere med erhvervet hjerneskade møder enrække særlige udfordringer og behov, som ervigtige at imødekomme i et rehabiliteringsforløb.Det er vigtigt, at borgeren kommer i rehabiliteringså hurtigt som muligt med henblik på at genvindestørst mulig funktionsdygtighed. Kommunalemedarbejdere med borgerkontakt, herunder isærsundhedsfagligt personale, er de grupper som harmulighed for at bemærke tegn på hjerneskade.Det kræver viden om symptomerne for at kunneidentificere eller ”spotte” en mulig hjerneskade.Formålet med Vejlefjord Rehabiliteringscentersundervisning på kendskabsniveau er, at givegrundlæggende viden om hjerneskade og de æn-dringer i psyke og adfærd, dette afstedkommer.Undervisningen giver faggrupper med borgerkon-takt redskaber til at identificere en mulig pro-blemstilling om hjerneskade.Rollen som ”spotter” kræver således kompetencetil at identificere tegn på hjerneskade, identificerebehovet for rehabilitering og viderebringe denneinformation for at målrette det videre forløb.
Opnåede kompetencerEfter endt undervisning er deltagerne i stand tilat formulere en bekymring om hjerneskade. Detbetyder, at deltagerne gennem kurset opnår engrundlæggende viden om hjernen med særligtfokus på identifikation af de mest hyppige tegnpå erhvervet hjerneskade. Når deltagerne efter-følgende møder borgere i arbejdet, vil de kunnebemærke og registrere adfærd og andre indikato-rer for, at der kan være tale om hjerneskade.
P i n d P r o m o t o r . d k19690
livskvalitetVIDENINDSIGTHANDLING
Sanatorievej 27B, DK-7140 StoubyTel. +45 7682 3333www.vejlefjord.dk
Rehabiliteringscenter

VEJLEFJORD