Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 399
Offentligt
1024481_0001.png
PÅRØRENDE-UNDERVISNINGMålgruppePårørende til borgere med erhvervet hjerneskade.Undervisningen består af en teoretisk indføringi emnet såvel som praktiske eksempler. Der villigeledes blive lagt stor vægt på åbne drøftelserog erfaringsudveksling, således at deltagerne fårstørst muligt udbytte af forløbet med udgangs-punkt i konkrete eksempler.Undervisningen omfatter blandt andet følgendetemaer: følgevirkninger af hjerneskade, deresbetydning for familielivet, kriseforløb og -hånd-tering, behandling af hjerneskade samt konkreteredskaber til at opnå en velfungerende hverdag.I forbindelse med rehabiliteringsforløb opleverbåde borgeren og dennes pårørende mange for-andringer, herunder fremgang og genvindelse afvigtige funktioner. Der opstår samtidig også nyeudfordringer. Det kan derfor være en hjælp forden/de pårørende at gennemgå et forløb, hvor deopnår en dybere forståelse af hjerneskade samtde konsekvenser dette medfører.Formålet med Vejlefjord Rehabiliteringscenterstilbud til pårørende er at give grundlæggendeviden om hjerneskade og følgevirkninger for denramte såvel som for de pårørende samt kendskabtil rettigheder og pligter. De pårørende vil ligele-des få information og vejledning om, hvordan dekan tilrettelægge en velfungerende dagligdag fordem selv og den hjerneskadede.
FormålSom pårørende til borgere med erhvervet hjerne-skade er det en stor udfordring at skulle omstillesig til nye vilkår som følge af den ændrede livs-situation. Mange pårørende mangler informationog redskaber til at håndtere og mestre en ændrethverdag, hvor der både er plads til egne og denhjerneskadedes behov.
Opnåede kompetencerPårørende til borgere med hjerneskade opnårkendskab til og forståelse for synlige og usynligefølgevirkninger efter en hjerneskade.De opnår ligeledes viden om, hvad de som pårø-rende fremadrettet kan forvente i relationen tilborgeren samt bevidsthed om, hvordan de kanhjælpe borgeren bedst muligt og samtidig bevareen så vidt muligt normal dagligdag. De pårørendebliver i stand at håndtere den ændrede tilværelsesom følge af erhvervet hjerneskade.
Indhold og formForløbet vil veksle mellem undervisning, oplæg,dialog og erfaringsudveksling med ligestilledeom de særlige udfordringer ved hjerneskade, oghvordan de kan tackles.
P i n d P r o m o t o r . d k19690
livskvalitetVIDENINDSIGTHANDLING
Sanatorievej 27B, DK-7140 StoubyTel. +45 7682 3333www.vejlefjord.dk
Rehabiliteringscenter

VEJLEFJORD