Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 348
Offentligt
1014170_0001.png
1014170_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 23. juni 2011Enhed: PrimsundSagsbeh.: mkg,komjurSags nr.: 1107292Dok nr.: 565666
Indenrigs- og Sundhedsministeriet oversendte den 12. november 2010 efteraftale med Sundhedsudvalget advokat Jens Rostock-Jensens advokatunder-søgelse vedrørende Omniscan til udvalget i anonymiseret form.

./.

I forlængelse heraf oversender Indenrigs- og Sundhedsministeriet herved rap-port fra advokat Jens Rostock-Jensen om advokatundersøgelsen vedrørendeOmniscan i ikke-anonymiseret form. Baggrunden herfor er, at ministeriet afpressen er anmodet om aktindsigt i rapporten, og at denne anmodning vil bliveimødekommet.Advokatundersøgelsen er, som udvalget er bekendt med, baseret på en gen-nemgang af skriftligt materiale hos Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsstyrelsenog Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Der har efter kommissoriet ikkekunnet foretages afhøringer af eller indhentes udtalelser eller lignende fra im-plicerede embedsmænd eller andre.Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i henhold til persondataloven oplyst deberørte medarbejdere om, at hvis der er oplysninger i rapporten om den enkel-te, som efter vedkommendes opfattelse er urigtige eller vildledende, har ved-kommende mulighed for at afgive sine bemærkninger herom til ministeriet. In-denrigs- og Sundhedsministeriet har i den forbindelse modtaget en række be-mærkninger, som afspejler, at de pågældende på forskellige punkter er uenigemed advokaten i dennes fremstilling af visse faktuelle forhold i sagen.

./.

Ministeriet vedlægger til orientering det notat om medarbejdernes bemærknin-ger til advokatens fremstilling af de faktuelle forhold, som ministeriet har udar-bejdet på grundlag af medarbejdernes høringssvar.Som udvalget er bekendt med, nåede advokat Jens Rostock-Jensen frem til,at der var grundlag for at indlede sager om ansættelsesretlige reaktioner i for-hold til tre navngivne medarbejdere i tilknytning til Lægemiddelstyrelsens op-lysninger til Indenrigs- og Sundhedsministeriet i 2009 til brug for besvarelsenaf to folketingsspørgsmål. Advokaten tog i den forbindelse forbehold for, at deimplicerede embedsmænd ikke forud for afgivelsen af advokatens redegørelsehavde haft mulighed for at ytre sig, og at der i forbindelse med en sådan hø-ring ville kunne fremkomme oplysninger, der ændrede det samlede billede affaktum.Indenrigs- og Sundhedsministeriet tog advokatens konklusioner til efterretningog foretog herefter en høring af de relevante medarbejdere. På det grundlagindhentede ministeriet en vurdering fra Kammeradvokaten af, hvorvidt der var
Side 2
grundlag for at iværksætte ansættelsesretlige sanktioner over for de pågæl-dende.Det var Kammeradvokatens konklusion, at der ikke var grundlag for at fastslå,at Lægemiddelstyrelsens bidrag til de to folketingsspørgsmål ikke var retvi-sende. Det kunne efter Kammeradvokatens opfattelse ikke fastslås, at Læge-middelstyrelsen tilbageholdt ny og væsentlig viden om, hvorfor kontraindikati-onen blev fjernet for nyrepatienter i 1998. Der var derfor ikke grundlag for an-sættelsesretlige skridt over for nogen af de pågældende medarbejdere.Indenrigs- og Sundhedsministeriet har taget Kammeradvokatens vurdering tilefterretning og på den baggrund tilsluttet sig hans indstilling. Ministeriet harved brev af 31. januar 2011 meddelt de berørte medarbejdere, at ministeriethar afsluttet sagens behandling, idet ministeriet ikke har til hensigt at foretagesig videre i sagen for så vidt angår de ansættelsesretlige forhold. De ansættel-sesretlige sager er således afsluttet.Indenrigs- og Sundhedsministeriet henviser til Kammeradvokatens orienteringpå mødet med udvalget den 1. februar 2011 om Kammeradvokatens undersø-gelse af eventuelle ansættelsesretlige sanktioner begrundet i besvarelsen affolketingsspørgsmålene nr. 256 og S 1188.Indenrigs- og Sundhedsministeriet skal endelig henvise til tidligere fremsendtorientering til udvalget om ministeriets brev af 1. februar 2011 til Lægemiddel-styrelsen vedrørende den faglige opfølgning på advokat Jens Rostock-Jensens advokatundersøgelse om Omniscan-sagen og ministeriets presse-meddelelse af samme dato.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Dorthe E. Søndergaard