Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 340
Offentligt
Indenrigs- og SundhedsministerietEnhed:International enhedSagsbeh.: SUMKFHSags nr.: 1104885Dok. Nr.: 552814Dato:8. juni 2011
Redegørelse for rådsmødet den 6. juni 2011 om sundhedRådskonklusioner om den europæiske pagt for mental sundhed og trivsel: resulta-ter og fremtidige foranstaltningerKommissionen gav sin fulde støtte til rådskonklusionerne.Rådskonklusionerne blev herefter vedtaget uden ændringer.Rådskonklusioner vedrørende innovation inden for sektoren for medicinsk udstyrKommissionen understregede, at sundhedssektoren har brug for innovation pågrund af de store udfordringer, som sektoren står over for med en aldrende euro-pæisk befolkning og flere borgere med kroniske sygdomme. Innovation er derforvigtigt i sundhedssektoren, herunder på området for medicinsk udstyr. Kommissio-nen vil omsætte rådskonklusionerne til konkrete initiativer i forbindelse med udar-bejdelsen af Kommissionens kommende forslag til revision af reglerne om medi-cinsk udstyr.Rådskonklusionerne blev herefter vedtaget uden ændringer.Rådskonklusioner om vaccination af børn: succeser og udfordringer i europæiskvaccination af børn og vejen fremRådskonklusionerne blev vedtaget uden ændringer.Det ungarske formandskab havde under dette punkt valgt at have en udveksling afsynspunkter blandt medlemslandene på baggrund af i forvejen udsendte skriftligespørgsmål.Der var indlæg fra direktøren for Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelseog – kontrol (ECDC), Kommissionen og en lang række medlemslande.Formanden opsummerede debatten med at konkludere, at der fortsat er meget atgøre for at nå den høje vaccinationsdækning, som er nødvendig for at undgå smit-somme sygdomme.Rådskonklusioner om moderne, lydhøre og bæredygtige sundhedssystemerFormanden præsenterede rådskonklusionerne, hvis emne også har været diskute-ret i Rådets Folkesundhedsgruppe på Højt Plan og under det uformelle sundheds-ministermøde i Gödöllö ved Budapest den 4.- og 5.april 2011.Rådskonklusionerne blev vedtaget uden ændringer.Det ungarske formandskab havde under dette punkt valgt at have en udveksling afsynspunkter på baggrund af i forvejen udsendte skriftlige spørgsmål.Det fremgik af debatten, at der pågår reformer og overvejelser om reformer i sund-hedssektoren i alle medlemslande, og at der generelt er opbakning til at udveksleerfaringer og viden i den såkaldte refleksionsproces. Der var ligeledes støtte til, atprocessen forankres i Rådet (Folkesundhedsgruppen på Højt Plan).
Side 2
Kommissionen understregede sin støtte til Rådets vigtige rolle i refleksionsproces-sen og oplyste, at Kommissionen gerne stiller teknisk ekspertise til rådighed i denforbindelse.EventueltUnder punktet Eventuelt orienterede formanden bl.a. om dekonferencer,som harværet afholdt under ungarsk formandskab.Kommissionen gav endvidere en mundtlig orientering omE.Coli-udbruddet,ogsagen gav anledning til en del debat med indlæg fra en række lande, herunderSpanien og Tyskland. Kommissionen konkluderede, at EU har de systemer, der ernødvendige for at håndtere en situation som denne, men at man måtte overveje,hvordan Kommissionens ekspertise kan samles og anvendes bedre. Kommissio-nen henviste i øvrigt til, at der var indkaldt til et ekstraordinært rådsmøde (landbrugog fiskeri) den 7. juni 2011, hvor man bl.a. skal drøfte mulighederne for at ydekompensation til de medlemslande, som har lidt tab som følge af udbruddet ogdettes håndtering i forhold til offentligheden.Kommissionen oplyste ligeledes, at Kommissionen er i færd med at revidere for-slagene ominformation til offentligheden om receptpligtige lægemidler (patientin-formation),og at man ved samme lejlighed vil foreslå nogle ændringer i forhold tilreguleringen af lægemiddelovervågningen, som har vist sig nødvendige. Kommis-sionen opfordrede medlemsstaterne til at se på forslagene om patientinformationmed nye øjne.Danmark benyttede lejligheden til på ny at nævne, at det er af afgørende vigtighedfor Danmark, at det reviderede forslag om patientinformation ikke (som det oprin-delige) indeholder bestemmelser, der etablerer en ordning med forudgående kon-trol af patientinformation. Etablering af forudgående kontrol af patientinformation vilvære i strid med den danske grundlov. Det blev på denne baggrund tilkendegivet,at man fra dansk side går ud fra, at Kommissionen ikke fremsætter et forslag, somer i strid med den danske grundlov – eller andre medlemslandes forfatninger.Sverige og Tyskland holdt lignende indlæg om deres forfatningsretlige betænkelig-heder og problemet med forslaget om patientinformation.Kommissionen oplyste, at man var opmærksom på de forfatningsmæssige proble-mer, som nogle lande måtte have, og lovede, at Kommissionen i samarbejde meddisse medlemslande ville finde en løsning på problemerne.Endelig orienterede Kommissionen om det hidtidige arbejde ipartnerskabet foraktiv og sund aldring,I de kommende måneder vil der blive udarbejdet en medde-lelse, som ville blive fremsendt til Rådet i slutningen af 2011 til brug for udarbejdel-sen af en handlingsplan.Kommissionen nævnte ligeledes, at de foreløbige resultater afmidtvejsevaluerin-gen af EU’s sundhedsprogram – og strategivar opmuntrende og viste en klar EU-merværdi.
Side 3
Polen orienterede afslutningsvis for sineprioriteter for det kommende polske for-mandskab,som vil have to hovedprioriteter. Den første prioritet er lige adgang tilsundhedsydelser, hvor Polen ville arbejde med neurodegenerative sygdomme,sundhedsdeterminanter som kost og fysisk aktivitet i forbindelse med forebyggelseaf sygdomme og ”communication disorders” hos børn. Der vil blive afholdt flerekonferencer på ekspertniveau. Den anden hovedprioritet vil være forebyggelse ogbehandling af hjernesygdomme, hvor der vil blive afholdt en videnskabelig konfe-rence og blive udarbejdet et forslag til rådskonklusioner. Det polske formandskabvil også arbejde videre med e-sundhed og partnerskabet for sund og aktiv aldring..Polen afholder et uformelt sundhedsministermøde den 5. og 6. juli 2011.Polen redegjorde tillige for TRIO-formandskabets (Polen, Danmark og Cypern)arbejdsprogram, som vil fokusere på ikke smitsomme sygdomme, sygdomme udengrænser, sund aldring samt innovation og bedste praksis.FrokostdrøftelsenEmnet for frokostdrøftelsen var den konstaterede stigning i antallet af smitsommesygdomme i medlemslande beliggende i Middelhavsområdet, der skyldes stignin-gen i antallet af asylansøgere fra bl.a. Nordafrika. Flere medlemslande udtryktederes bekymringer over problemets omfang og de økonomiske konsekvenser her-af, og fandt, at der burde være solidaritet mellem medlemslandene i syd og med-lemslandene i nord på dette område. Direktøren for Det Europæiske Center forSygdomsforebyggelse og – kontrol (ECDC) oplyste, at ECDC havde haft en grup-pe af eksperter på besøg i nogle af de berørte lande for at undersøge problemetsomfang. Disse eksperter havde konstateret, at det ikke så meget var de ankomneasylansøgeres sundhedsmæssige tilstand, der var problemet, men snarere deforhold, som asylansøgere blev anbragt under, der kunne forringe asylansøgernessundhedstilstand.