Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 339
Offentligt
1009961_0001.png
1009961_0002.png
Til: Folketingets Socialudvalg ogFolketingets Sundhedsudvalg
Hvidovre, den 14. juni 2011Sag 10/150 – Dok. 4463/11 /JS

Fysisk træning: Mennesker med handicap diskrimineres

i det kommunale sundhedsvæsen

Den rette fysiske træning er helt afgørende for at kunne mindske mennesker med handicapsbehov for pleje og hjælpemidler – og spiller en afgørende rolle for livskvaliteten generelt.Derfor er det meget bekymrende, når en ny undersøgelse lavet af Danske Handicaporganisa-tioner (DH) viser, at mange af de ca. 17.000 borgere, der bor i botilbud, ikke får den fysisketræning, de har behov for – og ret til.Undersøgelsens resultater taler for sig selv. På hele 41,1 % af botilbudene får borgerne næ-sten aldrig eller blot indimellem den træning, de har behov for. Undersøgelsen viser også, atmange borgere slet ikke får vurderet deres behov for træning, og at de ofte selv må betalefor træningen.Den mangelfulde fysiske træning for mennesker i botilbud stemmer dårligt overens medFolketingets prioritering af træningsområdet, hvor der er blevet tilført flere penge de senereår. Og ikke nok med det, kommunerne bryder også Handicapkonventionen, der slår fast, atmennesker med handicap har ret til den højest opnåelige sundhedstilstand på lige fod medandre.Den landsdækkende undersøgelse fokuserer på botilbud for mennesker med en varig fysiskeller psykisk funktionsnedsættelse – fx mennesker med udviklingshæmning, multihandicapeller svære fysiske handicap. Undersøgelsen handler om ”fysisk træning”, som kommunernehar ansvaret for at levere til borgerne. Det kan fx være genoptræning efter udskrivning frasygehus eller såkaldt vedligeholdende træning.På baggrund af undersøgelsen efterlyser DH en bred debat om, hvordan problemerne kanløses og anbefaler i den forbindelse en række konkrete forbedringer af indsatsen:
Alle kommuner skal lave en kritisk gennemgang af, om de lever op til lovgivningenog deres myndighedsansvar på området.Kommunerne skal altid udarbejde en skriftlig vurdering af den enkelte borgers fysi-ske funktionsevne ifm. visition til et botilbud samt – hvor det er relevant – en plan fortræningsindsatsen.
Der skal altid indgå kvalificeret sundhedsfagligt personale (hvilket ofte vil være fy-sio- eller ergoterapeutisk personale) i såvel vurderingen af behovet for samt vareta-gelsen af den fysiske træning.Alle borgere, der bor i botilbud, skal mindst én gang om året have tilbud om en kvali-ficeret sundhedsfaglig vurdering af deres behov for træning.Alle kommuner skal sikre tilstrækkelige sundhedsfaglige ressourcer til, at borgere,der bor i botilbud kan få den fysiske træning, som de har behov for – og ret til.Alle borgere, der bor i botilbud, skal have samme adgang til gratis fysisk træningsom alle andre.Ansatte i såvel botilbud som de kommunale social- og sundhedsforvaltninger samtlæger på sygehuse og i almen praksis skal kende mulighederne for fysisk træning igældende lovgivning.Pædagogisk personale skal – på de botilbud, hvor det er relevant – have mulighed forat deltage i efteruddannelse med fokus på sundhed og sundhedsfremme og herunderpå fysisk funktionsevne og vurdering af behov for træning.Alle kommuner skal sikre, at relevant fysio- og ergoterapeutisk personale har dennødvendige viden og kompetencer til at varetage den fysiske træning for alle mål-grupper, herunder også specifikke handicapmålgrupper.Faglig og administrativ erfaringsudveksling blandt kommuner og botilbud, fx i formaf konferencer, temadage o.l.Flere undersøgelser og udvikling af kvaliteten i den fysiske træning, fx gennem bedredokumentation og ansættelse af praksiskonsulenter o.l. Praksiskonsulenter med sær-lig viden på området kunne både være med til at udvikle kvaliteten og sikre den nød-vendige erfaringsopsamling på tværs af kommuner og botilbud.
Vi håber, I vil være med til at løse de problemer, som undersøgelsen dokumenterer og vistår naturligvis til rådighed, hvis der skulle være spørgsmål til rapporten eller dens anbefa-linger.Med venlig hilsen
Stig Langvadformand
2