Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 3
Offentligt
Drejebog og kommenteret program for Sundhedsudvalget
Høring om lov om røgfri miljøerAxelborg i København, den 11. oktober 2010, kl. 10.00 – 16.00Høringen følger op på loven om røgfri miljøer fra august 2007 og er arrangeret afSundhedsstyrelsen i samarbejde med Teknologirådet.Journalist og kommentator Thomas Larsen, Berlingske Tidende er moderator på dagen.Formålet med høringenFormålet med høringen er som supplement til den allerede gennemførte evaluering at tilvejebringeafbalanceret viden og synspunkter til styrkelse af beslutningsgrundlaget for de aftalte forhandlingerom revision af rygeloven i 2011.Høringen vil skulle inddrage og give rum for de forskellige meningsmæssige nuancer, der prægerden offentlige debat om rygeloven. Høringen vil på den baggrund fokusere på hvilke forandringer,herunder holdningsmæssige, der kan dokumenteres efter implementeringen af lov om røgfri miljøersamt bidrage til debat og bud fra deltagerne på mulige nye tiltag uden at arbejde hen imod egentligekonklusioner.Mere konkret vil høringen skulle sætte fokus på:•status og effekt af den eksisterende lovgivning•det generelle billede af sundhedsrisici ved passiv rygning for alle befolkningsgrupper og påpassiv rygning som arbejdsmiljøudfordring•synspunkter om mulige tiltag for yderligere at begrænse ufrivillig udsættelse for passivrygning og øge forebyggelseselementet,oherunder hvorledes loven kan afveje hensynet til på den ene side lokale forhold ogaktiv inddragelse af berørte parter og på den anden side et højt beskyttelsesniveauimod ufrivillig udsættelse for passiv rygning•hvordan rygeloven kan understøtte indsatsen mod børn og unges rygestart•at belyse perspektiverne i rygeloven som et eksempel på et reguleringsmæssigt instrument iet moderne folkestyre.Sundhedsudvalgets rolle•Medlemmer af Folketingets Sundhedsudvalg (ét fra hvert parti) deltager i to paneldebatterog giver her respons på deltagernes input fra forudgående debatrunder ved deltagerbordene•Når Folketingets Sundhedsudvalg ikke deltager i politikerpanelet, sidder Sundhedsudvalgetved deltagerbordene (fordelt på forhånd). Sundhedsudvalget kan efter eget ønske tage del ide to borddebatter.DeltagekredsenDeltagerne er de respektive høringsparter for lov om røgfri miljøer, øvrige organisationer ogforeninger mv., forskere, regioner og kommuner samt Folketingets Sundhedsudvalg.Dagens forløbHøringen er tilrettelagt som en vekselvirkning mellem plenumsektioner med faglige oplæg ogdeltagerdialog ved mindre deltagerborde (7 personer) med efterfølgende respons fra politikerpaneletbestående af medlemmer af Folketingets Sundhedsudvalg. Høringen har 2 oplægsrunder (hhv.formiddag og eftermiddag) med to efterfølgende debatrunder.Høringens deltagere leverer efter drøftelse af inspirationsspørgsmål input til politikerpanelet. Enredaktionsgruppe koncentrerer og videreformidler deltagernes input til Sundhedsudvalgetumiddelbart forud for dagens to debatrunder i politikerpanelet. Der er forud for hver paneldebatafsat 15. minutter til forberedelse for politikerpanelet.
Efter dagenJournalist Jakob Vedelsby skriver et Nyhedsbrev i form af Teknologirådets ”Fra rådet til tinget”eller tilsvarende skrift på baggrund af høringen. Dette skriv sendes dels til Sundhedsudvalget, delstil alle deltagere i høringen.Herudover oversender indenrigs- og sundhedsministeren et ekstrakt af dagens samlede deltagerinputtil Sundhedsudvalget.
Drejebog og kommenteret program for SundhedsudvalgetHøring om lov om røgfri miljøer,Axelborg den 11. oktober 2010 kl. 10.00 – 16.00TidKL. 9.30AktivitetSundhedsudvalget (politikerpanelet) modtager en kort briefingmed morgenkaffe i særskilt lokale - Axel 4 - på AxelborgThomas Larsen vil være til stede, hvis I har spørgsmål til dagensmoderator. Herudover vil redaktionsgruppen og journalist JacobVedelsby, der skriver et kort resume af dagen, være til stede.KL. 9.30Ankomst og morgenkaffe for alle deltagerneSundhedsudvalgetsrolleBriefing medmorgenkaffe ilokalet Axel 4
KL. 10.00 Velkomst ved indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder Sundhedsudvalgetsidder fordelt veddeltagerbordeneKL. 10.15 Præsentation af dagen – politikerpanelet ogSundhedsudvalgetredaktionsgruppenModerator Thomas Larsen, Berlingskesidder fordelt vedTidendedeltagerbordeneKL. 10.25 Oplæg om effekten af lov om røgfri miljøer og om generellesundhedsrisici ved passiv rygningKnud Juel, forskningsleder og seniorforsker, Statens Institut forFolkesundhedDer gives en kort redegørelse for de sundhedsmæssigekonsekvenser af passiv rygning og en præsentation afkonklusionerne i Sundhedsstyrelsens rapport: ”Evaluering afloven om røgfri miljøer” fra 2009.KL. 10.40 Oplæg om internationale erfaringer med lov om røgfrimiljøerJørgen Falk, chefkonsulent, SundhedsstyrelsenOplægsholder giver en kort redegørelse for rygeregler iandre lande og erfaringer med implementering aflovgivningen. Forskellige typer af lovgivningpræsenteres med den irske og den spanske model som deto yderpunkter. Hvad ved vi? Hvor langt rækkerdokumentationen?Oplægsholder fokuserer dels på særligeproblemstillinger, herunder befolkningens efterlevelse afog holdninger til loven, dels på de sundhedsmæssigegevinster og effekt i forhold til rygeprævalens isamspillet med andre faktorer ogreguleringsinstrumenter såsom pris,informationskampagner, brug af billedadvarsler mv.Sundhedsudvalgetsidder fordelt veddeltagerbordeneSundhedsudvalgetsidder fordelt veddeltagerbordene
SundhedsudvalgetsrolleKL. 10.55 Oplæg om holdninger til regulering af ufrivillig udsættelse for Sundhedsudvalgetpassiv rygning – om forholdet mellem statens strukturellesidder fordelt vedtiltag og effekten på individets råderumdeltagerbordeneDennis Nørmark, debattør, redaktør på CEPOS antologien”Friheden flyver” og ekstern lektor i antropologi, ÅrhusuniversitetOplægsholder giver sit bud på forholdet mellemrygeloven som et reguleringsmæssigt instrument i etmoderne folkestyre og den enkeltes frihed til at vælgeselv, herunder eventuelle konsekvenser i forhold tilsamfundets sammenhængskraft.Endvidere giver oplægsholder sit syn på spændingsfeltetmellem på den ene side sundhedsidealet og målet om atflest muligt lever et sundt liv for at undgålivsstilssygdomme og på den anden side friheden til atvælge selv.KL. 11.10 Oplæg om formynderi og stigmatiseringKaren West, jordemoderKommer vi til at stigmatisere grupper i samfundet, fordi de falderuden for de nye normbegreber for sundhed, levevis og adfærd?Oplægsholder giver sit bud på det moderne formynderi ogkonsekvenserne heraf.KL. 11.25 1. debatrunde ved deltagerbordeneThomas Larsen forklarer kort elementerne i en debatrunde:•borddebat ud fra inspirationsspørgsmål•bordene udvælger hovedsynspunkter fra debatten, somnoteres via computer•Redaktionsgruppen (Teknologirådet ogSundhedsstyrelsen) videregiver 3-5 udvalgte input tilpaneldebatten.Thomas Larsen præsenterer inspirationsspørgsmålene tildeltagerbordenes 1. debatrunde:•Hvad betyder rygeloven som et statsligtreguleringsinstrument for samfundet og for individetsråderum?•Hvilke gevinster og ulemper har der været som følge afloven om røgfri miljøer?Kl. 11.45FROKOSTFrokostSundhedsudvalgetsidder fordelt veddeltagerbordene
Tid
Aktivitet
Sundhedsudvalgetsidder fordelt veddeltagerbordene
TidKl. 12.15
AktivitetInput fra redaktionsgruppen og forberedelsestidPolitikerpanelet samles i panelet efter frokost.Politikerpanelet får kl. 12.15 en kort briefing afredaktionsgruppen i forhold til de væsentligste temaer fra1.debatrunde og de 3-5 udvalgte ideer/input.Politikerpanelet har herefter en kort forberedelsestid med henblikpå at give respons i plenum.
Politikernes rolleSundhedsudvalgetsamles i panelet foren kort briefing ogforberedelse afrespons i plenum
Kl. 12.30
Sundhedsudvalget i paneldebatModerator Thomas Larsen er ordstyrer.Politikerpanelet kommenterer deltagernes input i plenum.Hver politiker i panelet får maks. 2 minutter til at komme medegen respons på udvalgte input.I den resterende tid er der dialog i politikerpanelet mellemmedlemmerne af Sundhedsudvalget styret af Thomas Larsen.
Sundhedsudvalgetdeltager ipaneldebat
Kl. 13.15
Oplæg om passiv rygning som arbejdsmiljøudfordringLilli Kirkeskov, ledende overlæge, Arbejds- og MiljømedicinskAfdeling, Bispebjerg hospitalHvilke erfaringer har vi på arbejdsmiljøområdet, og hvordanintegrerer vi det i arbejdet med sundhedsfremme? De nyeste talog erfaringer på området.
Sundhedsudvalgetsidder fordelt veddeltagerbordene
Kl. 13.30
Oplæg om problemstillinger i forhold til brugere afværesteder og personer, som er frivilligt eller tvangsmæssigtanbragt på psykiatriske afdelingerOluf Kroer, socialchef, Randers kommuneOplægget præsenterer problemstillinger, der knytter sigtil rygning og røgfri miljøer på væresteder for socialtudsatte og behandlingssteder for psykisk syge. Oplæggetpeger på de overordnede problemstillinger og giverherunder bud på erfarede fordele og ulemper ved denfleksibilitet, som rygeloven giver mulighed for påværesteder, i varmestuer og lign.
Sundhedsudvalgetsidder fordelt veddeltagerbordene
Kl. 13.45
Oplæg om hvordan røgfri miljøer influerer på børn og ungesrygestartBjørn Ewald Holstein, professor, Statens Institut forFolkesundhedOplægget giver sit bud på, hvordan røgfri miljøer influerer påbørn og unges rygevaner, herunder især på rygestart. Oplæggetfokuserer på de unges holdning til rygning og rygeloven samt pådokumentation for effekten i forhold til rygestart ogrygeprævalens i samspillet med effekter af andrereguleringsinstrumenter såsom aldersgrænser, pris, brug afbilledadvarsler mv.
Sundhedsudvalgetsidder fordelt veddeltagerbordene
Tid
Aktivitet
Politikernes rolleSundhedsudvalgetsidder fordelt veddeltagerbordene
KL. 14.00 2. debatrunde ved deltagerbordeneThomas Larsen gentager kort elementerne i en debatrunde:•borddebat ud fra inspirationsspørgsmål•bordene udvælger hovedsynspunkter fra debatten, somnoteres via computer•Redaktionsgruppen (Teknologirådet og Sundhedsstyrelsen)videreformidler 3-5 udvalgte input til paneldebatten.Thomas Larsen præsenterer inspirationsspørgsmålene tildeltagerbordenes 2. debatrunde:•Er der behov for nye tiltag, der kan forebygge og begrænseufrivillig passiv rygning? Hvem kan spille en rolle iforbindelse med eventuelle yderligere tiltag?•Hvordan kan rygeloven afveje hensynet til på den ene sidelokale forhold og aktiv inddragelse af berørte parter og påden anden side et højt beskyttelsesniveau i mod ufrivilligudsættelse for passiv rygning?•Er der grupper i samfundet, der skal tages særlige hensyntil?EftermiddagskaffeTårnkoret fra Axelborg synger for deltagerne og arrangerer enfællessang – ca. 15 minutterKL. 14.55 Briefing fra redaktionsgruppen og forberedelsestidPolitikerpanelet samles i panelet efter kaffen.Kl. 14.30
Eftermiddagskaffeog sang
Sundhedsudvalgetsamles i panelet foren kort briefing ogKl. 14.55 får politikerpanelet en kort briefing af redaktionsgruppenforberedelse afi forhold til de væsentligste temaer fra 2.debatrunde og de 3-5respons i plenumudvalgte ideer/input.
Kl. 15.10
Politikerpanelet har herefter en kort forberedelsestid med henblikpå at give respons i plenum.Sundhedsudvalget i paneldebatModerator Thomas Larsen er ordstyrer.Politikerpanelet kommenterer deltagernes input i plenum og hvadvil I som politikere bære videre fra denne dag?Hver politiker i panelet får maks. 2 minutter til at komme med egenrespons på udvalgte input.
Sundhedsudvalgetdeltager ipaneldebat
I den resterende tid er der dialog i politikerpanelet mellemmedlemmerne af Sundhedsudvalget styret af Thomas Larsen.Kl. 15.50 Dagen afrundes af indenrigs- og sundhedsminister BertelHaarder.Efter høringenEt kort journalistisk skrift over dagens oplæg og drøftelser i form afTeknologirådets nyhedsbrev ”Fra rådet til tinget” eller tilsvarende skrift sendesdels til høringens deltagere, dels til Sundhedsudvalget i løbet af efteråret 2010.Herudover sender indenrigs- og sundhedsminister Bertil Haarder et ekstrakt afhøringens deltagerinput til Sundhedsudvalget.Sundhedsudvalgetmodtager materialefra høringen