Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 290
Offentligt
992950_0001.png
992950_0002.png
992950_0003.png
992950_0004.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Finansudvalg
Dato: 6. maj 2011Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMDRASags nr.: 1103933Dok nr.: 514183
Folketingets Finansudvalg har den 23. marts 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 1 til indenrigs- og sundhedsministeren, vedrørende aktstykke 92 om tilslut-ning til at overføre 2. og sidste del af ABT-fondens reserverede midler på119,6 mio. kr. til FMK-projektet, som hermed besvares.§ 16 Spørgsmål nr. 1:’’Ministeren har gentagne gange forsikret, at Det Fælles Medicinkort (FMK)snart kommer til at fungere som lovet. På denne baggrund ønskes en uddy-bende redegørelse for, hvornår dette vil ske og herunder en mere præcis tids-plan for udrulningen af FMK.”Svar:Programmet Det Fælles Medicinkort (FMK) er et centralt program, som Læ-gemiddelstyrelsen er ansvarlig for. National Sundheds-IT (NSI) står for selveFMK-projektet, som bl.a. omfatter støtte til regionerne i forhold til udrulning afprogrammet.For at få så nuanceret billede af udrulningen af FMK-programmet, herundertidsmæssigt, har jeg anmodet Danske Regioner om at gøre rede for processeni regionerne.Danske Regioner har ved mail af 4. maj 2011 fremsendt følgende status ogplan for udrulning i regionerne, som jeg har noteret mig, og som jeg kan hen-holde mig til, idet udrulningen forventes at være sket med udgangen af 2011,som aftalt i økonomiaftalen for 2010 mellem regeringen og Danske Regioner.”Indledningsvist skal det bemærkes, at Danske Regioner vil rette særskilt hen-vendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedr. finansieringsgrundlagetfor udbredelsen af det Fælles Medicinkort (FMK). Nedenstående svarer såle-des på de teknisk og praktiske forhold i udbredelsen.Det Fælles Medicinkort (FMK) har været under pilottest indtil foråret 2010, somen del af den projektplan som blev aftalt mellem Danske Regioner og det da-værende Digital Sundhed.For så vidt angår implementeringen, udruller regionerne FMK inden udgangenaf 2011 i henhold til aftalen mellem Danske Regioner og regeringen. Regio-nerne har således lagt planer for udrulning af FMK iht. aftalen og er aktuelt igang med at implementere FMK-servicen i regionernes systemer.I forhold til udrulning af FMK i primærsektoren har Regionernes Lønnings- ogTakstnævn, som en del af de overenskomster, der er indgået med de alment
Side 2
praktiserende læger, praktiserende speciallæger og tandlæger, aftalt, at FMKskal tages i brug inden udgangen af 2011. Det betyder, at disse grupper følgerudbredelsestakten på sygehusene.Regionerne rapporterer månedligt status for udrulningen af FMK til Regioner-nes Sundheds-it (RSI). Styregruppen for RSI tager på sine månedlige møderstilling til status og tager initiativ til evt. korrigerende handlinger. Danske Regi-oner er i løbende kontakt med National Sundheds-it (NSI) under Indenrigs- ogSundhedsministeriet om eventuelle udfordringer i samspillet mellem den cen-trale FMK-service og regionernes systemer.Generelt oplever en del af regionerne pt. udfordringer med at få den digitalesignatur integreret i sygehusenes daglige arbejdsgange. Der har også væretudfordringer med den nationale serviceplatform, som FMK gøres tilgængeligpå. Det er dog Danske Regioners vurdering, at der er tale om indkøringsvan-skeligheder, som vil løse sig i takt med, at der opnås rutine og der tilrettes påbaggrund af erfaringerne med systemet hos såvel regioner og stat som leve-randører.Regionernes udbredelse af FMK i 2011 afhænger dog af, at NSI som planlagtbliver klar med en række aftalte centrale komponenter i efteråret. Herunder, atder er en robust og stabil drift af den centrale FMK-service og de sikkerheds-løsninger m.m. som er nødvendige for, at løsningen kan tages i brug.

Status for de enkelte regioner

Status nedenfor er udarbejdet på baggrund af regionernes rapporter til Regio-nernes Sundheds-it fra april måned 2011.

Region Hovedstaden

tester pt. deres medicinmodul i forhold til brug af FMK ideres ”it-experimentarium”. Efter planen vil FMK komme i pilotdrift (dvs. almin-delig anvendelse i et begrænset antal afdelinger/sygehuse) i september og ok-tober måned med henblik på at blive rullet ud til hele regionen i november ogdecember 2011.Der er et tæt samarbejde mellem FMK-projektledelsen i regionen og de an-svarlige for digital signatur i regionen.Regionen er ved at etablere en organisation, der skal stå for at implementereFMK i praksissektoren og er pt. ved at indgå samarbejdsaftale med MedComherom.

Region Sjælland

har gennemført en pilottest af FMK i 2010. Regionens medi-cinmodul er certificeret og FMK er 1. januar 2011 taget i brug på tre sygehus-afdelinger i Næstved og Køge. Aktuelt oplever regionen udfordringer relaterettil det kliniske personales ibrugtagning af den digitale signatur, som er en for-udsætning for brugen af FMK. Regionen venter at brede FMK ud til flere afde-linger til der er fundet en tilfredsstillende løsning i forhold til digital signatur.Regionen er i dialog med Danske Regioner og de andre regioner om løs-ningsmuligheder, jf. det indledende afsnit.Regionen har indgået samarbejde med MedCom om udbredelse af FMK ipraksissektoren og har etableret en projektorganisation til formålet.
Side 3

Region Syddanmark

udruller FMK samtidig med den fælles elektroniske pati-entjournal (epj) i regionen. Pt. er FMK-løsningen i regionens epj-systemet vedat blive testet. Herefter vil hospitalerne OUH-Odense og OUH-Svendborg somde første tage FMK i daglig anvendelse i eftersommeren 2011. Herefer følgerde øvrige sygehuse i regionen, med undtagelse af Sygehus Lillebælt. Sygehu-set tager tidligst regionens fælles epj-system i brug i 2012. Derfor udvikles en”smart framing”-løsning af FMK til sygehusets eksisterende epj-system, såle-des at FMK anvendes ved udgangen af 2011. Den forventes udbredt i decem-ber 2011.Etablering af projektgruppe til udrulning i praksissektoren i regionen er i procesog der er indgået samarbejde med MedCom herom. Udrulningen forudsættesat følge udrulningen på hospitalerne (klyngevis).Vagtlægesystemet er afprøvet i regionen og forventes igangsat, når aftalerneom økonomi mv., blandt regionernes lægevagter er på plads.

Region Midtjylland

forventer på nuværende tidspunkt FMK i drift i regionensfælles elektroniske patientjournal medio september 2011. Der er planlagt pilot-drift af FMK i 3 uger herefter på udvalgte afdelinger. Herefter vil FMK blive im-plementeret på regionens øvrige afdelinger/hospitaler, der anvender ”Midtepj”fra uge 43 og resten af året.Regionshospitalerne i Horsens og Viborg får efter den nugældende plan ikkeudrullet ”Midtepj” inden årsskiftet, hvorfor FMK derfor ikke vil være tilgængeligvia ”Midteps” på de to hospitaler i 2011. Der arbejdes pt. på alternative løsnin-ger, som kan sikre de to hospitaler adgang til FMK i deres epj-systemer indenudgangen af 2011.Planlægningen af udrulningen af FMK hos de praktiserende læger er i gang.Der arbejdes ud fra en plan om at udrulle FMK i praksissektoren klyngevis, så-ledes at de praktiserende læger går i gang med at bruge FMK, når hospitalet iklyngen er i gang med at bruge FMK. Der er indgået samarbejdsaftale medMedCom.

Region Nordjyllands

integration mellem FMK og regionens medicinmodul for-løber som planlagt, hvilket betyder, at der stiles mod godkendelse af løsningenmedio maj, driftsprøve af den tekniske løsning på en udvalgt afdeling i sep-tember og en fuld udrulning af FMK ultimo 2011 på alle regionens sygehuse.Projektledelserne for regionens udrulning af FMK og den digitale medarbej-dersignatur i regionen arbejder tæt sammen, således at udbredelsen af dennuværende digitale medarbejdersignaturløsning til alle regionens sygehuslæ-ger planlægges i et samlet forløb samtidig med udbredelsen af FMK – under-visning og informationsmateriale.Planlægning af implementering for de praktiserende læger og ved lægevagtenstartede medio april. Der er indgået samarbejdsaftale med MedCom.”
Side 4
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Dorthe Rodian Arleth