Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 27
Offentligt
904162_0001.png
904162_0002.png
18. oktober 2010
Kære Sundhedsudvalg!Høreforeningen har tidligere haft foretræde for udvalget og vil derfor gentage et paraf vores synspunkter i forbindelse med den offentlige debat om voksende kommunaleudgifter til tilskud til køb af høreapparater og øget administration. Problematikker derer opstået i kølvandet på kommunalreformen og nedlæggelsen af amterne.I morgen aften, tirsdag den 19. oktober kl. 20.00, vil der igen blive sat fokus påområdet i tv-udsendelsen ”Operation X: Når ører bliver til kroner”.Det er forstemmende, at den offentlige debat om behandling af høretab hos borgeremed et kommunikationsproblem, som dårlig hørelse er, efterhånden udelukkendehandler om ”køb og annoncer” og for høje private tilskud.

Fakta:

De audiologiske afdelinger på hospitalerne afholder udgifter til behandlingen afhøretab (lønninger, huslejer, administration m.m.) og kommunerne betaler(administrerer) selve hørerapparatets indkøbspris. Gennemsnitspris over hele landetca. 3.600 kr.Hvis en borger i stedet vælger at købe sit apparat med offentligt tilskud, så er detkommunen som betaler (administrerer) tilskuddet, som i henhold til loven udgørmaksimum 6.230 kr. Gennemsnitstilskud over hele landet 6.230 kr. Ud over tilskuddetmå mange borgere dog selv betale yderligere tusinde af kroner for deres høreapparat,trods massive annonceringer fra forhandlere med ”Gratis høreapparater”.Behandling af høretab er en sundhedsydelse, som finansieres via bloktilskuddet.Valget af privat køb sker ofte på grund af for lang ventetid på de offentlige sygehuse.Når hospitalerne ikke har den korrekte bemanding og nødvendige kapacitet på deaudiologiske afdelinger, betyder det længere ventetid, i nogle tilfælde helt op til 1 år.Mange borgere med høretab benytter sig derfor af tilbuddet om privat køb medtilskud. Det betyder, at kommunerne skal betale tilskud på 6.230 kr. i stedet for degennemsnitligt 3.600 kr. til offentligt udleveret høreapparat.Efter kommunalreformen, hvor kommunerne er blevet administrator for udgifterne tilhøreapparater, har det medført yderligere offentlig omkostning hos de audiologiskeafdelinger og hos kommunerne. Udgifter som på ingen måde har noget medbehandlingen af høretab at gøre, men alene bliver et ekstra administrativt led, som ermed til at øge ventetiden for borgere, som er henvist til behandling.
1

Høreforeningen mener:

Det bør være hospitalerne med de lange ventetider, der har udgiften til detprivate tilskud. Altså regionerne og ikke kommunerne.Det bør ikke være kommunerne, der skal bruge administrativt arbejde på ensundhedsydelse, hvor ansvaret for behandlingen ligger hoshospitalerne/regionen.En behandling for en borger med høretab bør være et besøg hos en speciallægeog derefter henvisning til behandling – kommuner bør ikke involveres ibehandling af høretab.

Sidestil behandling af høretab med ”grå stær”

Høreforeningens bud på en ordentlig behandling af borgere med høretab kunnesidestilles med behandlingen for ”grå stær”.En borger henvender sig til en speciallæge. Hvis hørekurven viser, at der er behov foren behandling med høreapparat, henviser speciallægen borgeren til sygehuset.Borgeren bliver indkaldt til behandling og bliver samtidigt gjort opmærksom på detfrie sygehusvalg og muligheden for behandling hos private høreklinikker, hvis f.eks.ventetiden på det offentlige sygehus er for lang.En del regioner har allerede i dag aftaler med private høreklinikker om at foretagebehandling af høretab til aflastning af de offentlige klinikker. Disse aftaler er ikke endel af den private tilskudsordning.Venlig hilsenSøren DalmarkLandsformandHøreforeningenKløverprisvej 10 B, 2650 HvidovreDirekte: 3638 8578E-mail: [email protected]www.hoereforeningen.dk
2