Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 265
Offentligt
985525_0001.png
985525_0002.png
985525_0003.png
985525_0004.png
985525_0005.png
985525_0006.png
LægemiddelstyrelsenDirektionssekretariatet/ForvaltningDen 18. marts 2011
Besvarelse af folketingsspørgsmålIndholdsfortegnelse1.Folketingsspørgsmål........................................................................................................... 1a) Udvalgsspørgsmål .......................................................................................................... 2b) § 20-spørgsmål ............................................................................................................... 22. Modtagelse og fordeling..................................................................................................... 33. Besvarelse........................................................................................................................... 44. Godkendelse og afsendelse af svaret.................................................................................. 4Bilag 1 – Retningslinier for oprettelse i GoPro.......................................................................... 6
1. FolketingsspørgsmålFolketingsspørgsmål er en samlebetegnelse for flere typer spørgsmål, der stilles af folketings-udvalg eller -medlemmer til Indenrigs- og Sundhedsministeren (eller andre ministre). Spørgs-målene besvares af ministeren. Besvarelsen udformes dog af Indenrigs- og Sundhedsministe-riets departement. Lægemiddelstyrelsens opgave er at bidrage til det svar, departementet ud-arbejder til ministeren.Lægemiddelstyrelsens bidrag bliver ofte anvendt ordret i ministerens besvarelse. Derfor kræ-ves der stor omhyggelighed med udformningen af bidrag.Direktionssekretariatet/Forvaltning koordinerer alle Lægemiddelstyrelsens bidrag til be-svarelse af folketingsspørgsmål. Også i tilfælde, hvor Lægemiddelstyrelsen er ”underleveran-dør” til en anden styrelses bidrag.Der findes flere typer folketingsspørgsmål. De almindeligste erudvalgsspørgsmålog§ 20-spørgsmål.
2
a) UdvalgsspørgsmålUdvalgsspørgsmålstilles af et af Folketingets udvalg til ministeren. På lægemiddelområdetsom regel af Sundhedsudvalget.Hvis et spørgsmål stilles som led i behandlingen af et lovforslag, identificeres det ved lovfors-lagets nummer og et bilagsnummer (løbenummer), fx. (L 108 - bilag 13). Stilles et spørgsmåluden at være led i behandlingen af et lovforslag, identificeres det ved benævnelsen "alm. del"og et bilagsnummer (løbenummer), fx (alm. del - bilag 48). Nummereringen starter forfra vedstarten af en ny Folketingssamling (dvs. normalt primo oktober).Der er som regel ingen svarfrist, som ministeren skal overholde. De fleste ministre tilstræberdog at besvare spørgsmål inden for ca. 4 uger – og som regel hurtigere hvis spørgsmålet ind-går i behandlingen af et lovforslag. Over for Lægemiddelstyrelsen vil Indenrigs- og Sund-hedsministeriet ofte fastsætte en svarfrist på 2-4 uger.Hvis det skulle vise sig nødvendigt, vil det som regel være muligt at få udsættelse med besva-relsen. En eventuel udsættelse skal altid være udtrykkeligt aftalt med Indenrigs- og Sund-hedsministeriet. Hvis den medarbejder eller afdeling, der udarbejder svaret, opnår udsættelsemed besvarelsen, skal det noteres på sagen. Endvidere skal Direktionssekretaria-tet/Forvaltning orienteres om udsættelsen.
b) § 20-spørgsmål§ 20-spørgsmålstilles af folketingsmedlemmer til ministe-ren i henhold til Folketingets forretningsordens § 20. Mi-nisteren skal besvare § 20-spørgsmål senest 6 dage efter,de er stillet. Som udgangspunkt skal § 20-spørgsmål ved-røre ministerensholdningtil et spørgsmål. Hvis spørgsmå-let vedrører faktuelle oplysninger, der eksempelvis kræverinddragelse af sagkundskab i underliggende styrelser, vil Folketingets Lovsekretariat derfortypisk henstille til spørgeren, at spørgsmålet i stedet stilles som et udvalgsspørgmål.§ 20, stk. 1, i Folketingets forret-ningsorden: ”Ønsker et medlem atindhente oplysninger om et offentligtanliggende, kan dette ske ved etspørgsmål til vedkommende ministerefter reglerne i denne paragraf”.
Der vil altid være en meget kort frist til at besvare et § 20-spørgsmål. Lægemiddelstyrelsenkan fx modtage et § 20-spørgsmål fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet fredag med svarfristtil mandag kl. 12. Svarfristen

skal

overholdes.Der kan undtagelsesvis opnås udsættelse med en besvarelse, hvis besvarelsen forudsætter ind-dragelse af eksterne parter, fx myndigheder i andre lande, eller et stort udredningsarbejde,komplicerede beregninger e.l.Ministeren skal under alle omstændigheder svare inden for 6 dages fristen, men kan om nød-vendigt blot svare, at han eller hun senere vil vende tilbage med et fyldestgørende svar.
3
2. Modtagelse og fordeling

Informationscentret

Informationscentret videresender alle folketingsspørgsmål, der modtages i Lægemiddelstyrel-sens hovedpostkasse, til DIS Postkasse (= DIS-afdelingspostkasse) i Outlook. Det er vigtigt,at Informationscentret er opmærksom på, om der er frist for svar på spørgsmålet.I tilfælde, hvor fristen er kort (mindre end to arbejdsdage), skal Informationscentret ringe tilsekretæren i Forvaltning for at sikre, at spørgsmålet er modtaget. Hvis sekretæren ikke er tilstede, ringer Informationscentret til en af de øvrige medarbejdere i Forvaltning, der har ad-gang til DIS Postkasse. Forvaltning sørger for at holde Informationscentret orienteret om,hvilke medarbejdere der har adgang til DIS Postkasse.Hvis en medarbejder, sektion eller afdeling undtagelsesvist får et folketingsspørgsmål direktefra departementet – eller et andet ministerieum – skal spørgsmålet straks sendes til DIS Post-kasse. Hvis fristen er kort, skal medarbejderen, der sender spørgsmålet til DIS Postkasse, rin-ge til sekretæren i Forvaltning for at sikre, at spørgsmålet er modtaget.

Forvaltning

Sekretæren videresender folketingsspørgsmålet til en af sagsbehandlerne i Forvaltning. I til-fælde hvor ingen af sagsbehandlerne er til stede, vil sektionslederen være ansvarlig sagsbe-handler.Sagsbehandleren opretter sagen i GoPro i overensstemmelser med retningslinierne i bilag 1.Sagen skal til enhver tid være opdateret. Sagsbehandleren kvitterer for modtagelse af folke-tingsspørgsmålet ved at svare på mailen. (Et ”OK” eller et ”+” i en svarmail er tilstrækkeligt).Der oprettes et notat på sagen, hvoraf det fremgår, om direktøren skal godkende svaret indenafsendelse. Frist for afsendelse af besvarelse til departementet indsættes som frist i GoPro.Sagsbehandleren beslutter, hvilken sektion/medarbejder der skal indhentes bidrag fra. Det ersagsbehandlerens ansvar at sikre sig, at bidragsyderen er til stede og er i stand til at leverebidraget.Direktøren, chefen for Direktionssekretariatet og sektionslederen for Forvaltning sættes på cc,så de kan følge visitationen. Det skal fremgå tydeligt af denne mail, om direktøren skal se oggodkende svarudkastet, inden dette sendes til departementet – samme ordlyd som den, deranvendes til notatet, placeres i starten af mailteksten i et selvstændigt afsnit og markeres medfed.

Bidragende afdeling

Den afdeling, der har fået et spørgsmål til besvarelse, udarbejder et udkast, som journaliserespå sagen. Samtidig sendes udkastet til sagsbehandleren på mail.
4
3. Besvarelse

Omfang

Udvalgsspørgsmål bør normalt besvares på 1-4 sider. Besvarelse af mere komplicerede elleromfangsrige spørgsmål kan dog undtagelsesvis fylde noget mere.Bidrag til besvarelse af § 20-spørgsmål bør ikkeoverstige 1-2 sider. Svaret bør ikke indeholde mereavancerede eller omfangsrige tabeller, grafik o.l.Forventningen om, at svaret begrænses til 1-2 siderkombineret med den korte svarfrist, medfører, atbidrag til besvarelse af et § 20-spørgsmål ikke altidkan være udtømmende.§ 20, stk. 8, i Folketingets forretningsorden:”Gives skriftligt svar, hvilket bør ske i løbetaf 6 hverdage (lørdag ikke medregnet),medmindre spørgeren har udbedt sig svarinden for en længere frist, videresenderformanden svaret til spørgeren. Spørgsmåltil skriftlig besvarelse bør være affattetsåledes, at besvarelsen kan holdes inden foret rimeligt omfang”.

Indhold

Hvis der af pladsmæssige grunde må udelades oplysninger, som skønnes væsentlige, skal Læ-gemiddelstyrelsen gøre Indenrigs- og Sundhedsministeriet opmærksom på det. Disse yderlige-re oplysninger skal normalt fremsendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet til orientering.En minister må ikke give Folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller fortie oplys-ninger af væsentlig betydning for Folketingets bedømmelse af den pågældende sag.Lægemiddelstyrelsens bidrag skal udformes i lyset heraf. Vores bidrag skal loyalt have fokuspå alle de oplysninger, der efterspørges i det konkrete spørgsmål, og skal være fyldestgørendei den samlede kontekst.Bidraget skal derfor indeholde eventuelle oplysninger, som har væsentlig betydning for denkorrekte forståelse af forholdet, selvom spørgeren ikke udtrykkeligt har efterspurgt dem. Dettegælder særligt, hvis spørgeren ikke har haft de nødvendige forudsætninger for at kunne efter-spørge oplysningerne, fx fordi spørgeren ikke har haft kendskab til forholdet.Bidraget skal ikke indeholde politiske tilkendegivelser. Hvis spørgsmålet er af politisk karak-ter, skal bidraget alene indeholde lægemiddelfaglige oplysninger eller vurderinger, der kandanne grundlag for ministerens politiske holdningstilkendegivelse.
4. Godkendelse og afsendelse af svaretSagsbehandleren i Forvaltning foretager eventuelle nødvendige rettelser i udkastet til be-svarelse, primært med det formål at sikre, at besvarelsen er forståelig for ikke fagfolk. Ind-holdsmæssige rettelser foretages normalt kun efter aftale med den afdeling, der har udarbejdetbesvarelsen.Svarudkastet skal godkendes af sektionslederen i Forvaltning inden afsendelse. I dennes fra-vær godkender kontorchefen for DIS svarudkastet.
5
Er det besluttet, at direktøren skal godkende svaret inden afsendelse, sender sagsbehandlerensvarudkastet med almindelig mail til direktøren, når sektionslederen eller kontorchefen hargodkendt det. Sektionslederen eller kontorchefen cc’es mailen til direktøren.Direktørens bemærkninger og eventuelle godkendelse mailes til sagsbehandleren, der læggermailen på sagen. Hvis direktørens bemærkninger og eventuelle godkendelse sker mundtligt,retter sagsbehandleren svarudkastet i overensstemmelse hermed og tilføjer i det tidligere op-rettede notat, at direktøren mundtligt har godkendt besvarelsen.Det endelige svarudkast sendes til departementet af sagsbehandleren. Direktøren, kontorche-fen for DIS, sektionslederen i Forvaltning samt bidragsyderen fra den relevante afdeling cc’esdenne mail. Spørgsmålets ordlyd medtages i svarudkastet. Svaret afsendes altid af Forvalt-ning, med mindre andet undtagelsesvis er aftalt.Sagsbehandleren lukker sagen 5 dage efter afsendelse af svaret, medmindre, der i denne peri-ode sker noget nyt i sagen.Svarets videre skæbne kan følges på Folketingets hjemmeside: www.folketinget.dk.Godkendt på chefmøde den 22. marts 2011
6
Bilag 1 – Retningslinier for oprettelse i GoPro

Sagstype

LMS Journalsag

Sagsemne

Bidrag til svar på [identifikation af spørgsmålet] – [beskrivelse af emnet for spørgsmålet]Fx ”Bidrag til svar på SUU alm. del nr. 460-461 - medicintilskud til statiner eller enkeltperso-ner i behandling med statiner”

Sagsansvarlige

Sagsbehandler i Forvaltning

Journalnøgle

Sekretariatsbetjening af politisk ledelse på sundhedsområdet (herunder folketingsspørgsmål) –(10.03.04)

Facet (Opgave)

Folketingsspørgsmål (10.00.00)

Andre personer

Direktøren, kontorchefen i DIS og sektionslederen i Forvaltning sættes cc på mail, jf. afsnit 2i retningslinjer for besvarelse af folketingsspørgsmål

Sagspart

Må ikke anvendes

Dokumenttitel

”Anmodning om bidrag”, ”Bidrag til svar”

Reference

Hvis spørgsmålet handler om en konkret sag, skal der laves en reference til denne sag.

Notat

Opret notat med et af følgende emner:”Skal godkendes af direktøren”eller”Skal ikkegodkendes af direktøren”

QW

De skriver vi svarer